fbpx
Neil Gaiman: «Ευτυχώς, ο μπαμπάς έφερε το γάλα»  κριτική της Ελένης Σαραντίτη

Neil Gaiman: «Ευτυχώς, ο μπαμπάς έφερε το γάλα»

Ο Neil Richard MacKinnon Gaiman, πεζογράφος, σεναριογράφος, σπουδαίος κομίστας, παραγωγός ραδιοφώνου, γεννημένος το 1960 στην Αγγλία, κάτοικος σήμερα των Ηνωμένων Πολιτειών, με πολλούς αναγνώστες και στη χώρα μας και με πολλά και σοβαρά διεθνή βραβεία, είναι ο συγγραφέας του καθηλωτικού για τους μικρούς αναγνώστες –μήπως και για τους γονείς τους– αυτού βιβλίου. Χαρακτήρισα το βιβλίο καθηλωτικό και είναι. Είναι όμως και αστείο και ευφυές και χαριτωμένο. Και στοχεύει στις οικογενειακές σχέσεις, ιδιαιτέρως στις σχέσεις πατέρα και παιδιών.

Ο Νιλ Γκάιμαν, πάνε χρόνια τώρα, έγραψε το χαριτωμένο και εξαιρετικά χιουμοριστικό βιβλίο για παιδιά, το γνωστό Η μέρα που αντάλλαξα τον πατέρα μου με δυο χρυσόψαρα· και μόνο ο τίτλος σε προκαλεί. Και σε προσκαλεί στον υπέροχο κόσμο του παιδιού, που άλλο δεν ζητά παρά την προσοχή σου, τον διάλογο, τη συμμετοχή. Στην ιστορία αυτή ένα αγόρι ανταλλάσσει τον πατέρα του αλλά εκείνος βυθισμένος στην εφημερίδα του, στο δικό του σύμπαν, δεν ενδιαφέρεται για τους γύρω του, την ανάγκη επαφής, του γλυκασμού από ένα χάδι, κάποιο αστείο. Τον ανταλλάσσουν, λοιπόν, κι εκείνος ούτε που το αντιλαμβάνεται. Ο συγγραφέας εξομολογείται πως, παρά την τεράστια επιτυχία του βιβλίου, ήθελε να γράψει κάτι διαφορετικό: να περιγράψει έναν πατέρα που εναντιώνεται σε όλες τις δυνάμεις –υπαρκτές και ανύπαρκτες, φανταστικές, μυθικές, ανθρωπινές– προκειμένου να βρεθεί έγκαιρα κοντά στα παιδιά του, που έχουν μείνει δίχως το πρωινό τους γάλα. Μα, Ευτυχώς, ο μπαμπάς έφερε το γάλα.

Χαρακτήρισα το βιβλίο καθηλωτικό και είναι. Είναι όμως και αστείο και ευφυές και χαριτωμένο. Και στοχεύει στις οικογενειακές σχέσεις, ιδιαιτέρως στις σχέσεις πατέρα και παιδιών.

Η μαμά «λείπει ταξίδι για δουλειές». Συγκεκριμένα σε ένα συνέδριο όπου παρουσιάζει μια σοβαρή έρευνα για... τις σαύρες. Έτσι την ευθύνη των παιδιών, του μικρού αφηγητή της ιστορίας του Νιλ Γκάιμαν, και της αδελφούλας του, αναλαμβάνει πρόθυμα ο μπαμπάς· μαζί με αρκετές υποχρεώσεις. Όπως αυτήν της ετοιμασίας του πρωινού. Πλην δεν υπάρχει γάλα για τα δημητριακά τους. Και ο μπαμπάς, «Καημένα μου παιδιά» είπε «θα τρέξω μέχρι το μπακάλικο στη γωνία. Θα σας φέρω το γάλα». Και έφυγε. Και τα παιδιά περίμεναν. Και περίμεναν. Με τις ώρες. Όταν, έστω και αργοπορημένος, γύρισε με το γάλα στο χέρι, είχε μια έξαψη στο πρόσωπό του και μια λάμψη στα μάτια. Και πώς όχι; Αφού τη στιγμή που βγαίνει από το μπακάλικο βλέπει να πλανιέται στον αέρα ένας πελώριος ασημένιος δίσκος, από τον οποίο ξεχύθηκε ένα φως λαμπερότερο κι από τον ήλιο που τον ρούφηξε στο εσωτερικό του ιπτάμενου σκάφους. «Ευτυχώς είχα βάλει το γάλα στην τσέπη του παλτού μου».

Πάντοτε, στις μετέπειτα ανήκουστες περιπέτειές του, ο νους του στο γάλα. Μην τυχόν και τον θεωρήσουν ασυνεπή τα παιδιά, μην τυχόν και δεν τους προσφέρει αυτό που τους υποσχέθηκε. Με το γάλα πότε στην τσέπη, πότε στα χέρια, περιπλανήθηκε σε κόσμους άγνωστους, σε χρόνους από το παρελθόν και το μέλλον. Πλάσματα φανταστικά, πετράδια πολύτιμα, πολύχρωμα, η ωραία και αυστηρή Βασίλισσα των Πειρατών, πολεμιστές της ζούγκλας που είναι έτοιμοι να τον θυσιάσουν για να πάει καλά η σοδειά τους, χαμένοι ήπειροι, άγνωστοι κόσμοι, το σύμπαν στα πόδια του, φιλίες, αποχαιρετισμοί, ναι, ήταν πολύ τυχερός που είχε μαζί του το γάλα, με το οποίο οι δεινόσαυροι του διαστήματος φωτογραφήθηκαν πριν τον αποχαιρετήσουν. Ω, και τι δεν έζησε ο πατέρας μες στο πρωινό που πετάχτηκε να φέρει το γάλα. Μα και πόσα δεν απόλαυσαν τα παιδιά, αν και σε ορισμένα σημεία τον φρέναραν. Τόσος ο καλπασμός της φαντασίας του! Κι άλλη τόση η ευτυχία του ότι τους πρόσφερε κάτι που δεν το έκανε συχνά, ή μάλλον κάτι που δεν το είχε κάνει ποτέ άλλοτε: τους χάριζε λίγη από την ώρα του, τους φανέρωνε αισθήματα κρυμμένα, έκανε πλάκα μαζί τους, αφηνόταν σαν έφηβος. Κι εκείνα αφήνονταν.

Ο Νιλ Γκάιμαν θεωρείται ένας από τους σημαντικούς μυθοπλάστες του καιρού μας. Δημιουργός του Sandman, του κόμικ (10 τόμοι) που έχει αποσπάσει πολλά βραβεία, κεντρικός ήρωας του οποίου είναι ο Μορφέας, ο άρχοντας του κόσμου των ονείρων, όπως επίσης και του εξαίρετου, πολυβραβευμένου American Gods. Άλλα έργα του: Ο ωκεανός στο τέλος του δρόμου, Οι κυνηγοί των ονείρων, Batman, τι απέγινε ο σκοτεινός ιππότης, κ.ά. Γράφει για παιδιά, για εφήβους, για ενηλίκους. Στις σελίδες του συνυπάρχουν το φανταστικό με το ρεαλιστικό, η μαγεία με την καθημερινότητα, το παράλογο μα και η απτή πραγματικότητα. Τα εγγίζεις όλα με τον νου, τα πλησιάζεις συχνά με την καρδιά κι έχεις χαθεί απολαυστικά στον κόσμο ενός σπουδαίου τεχνίτη του λόγου.

Στο Ευτυχώς, ο μπαμπάς έφερε το γάλα ο εικονογράφος Σκότι Γιανγκ, Αμερικανός, έχει κάνει θαύματα. Μάλιστα πολλά, εφόσον συνεχώς περιβάλλει τον λόγο αγκαλιάζοντάς τον με χιούμορ, τρυφερότητα, γνώση, φαντασία. Η κάθε σελίδα του βιβλίου είναι και μια οπτική απόλαυση και αφετηρία χαράς για το παιδί.

Ηλικία: τελευταίες τάξεις του Δημοτικού.


001 patakis eshopΕυτυχώς, ο μπαμπάς έφερε το γάλα
Neil Gaiman
μετάφραση: Φίλιππος Μανδηλαράς
εικονογράφραση: Scottie Young
Εκδόσεις Παπαδόπουλος
128 σελ.
Τιμή € 7,99


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Μισέλ Φάις: «Το περίεργο μαξιλάρι»

Αρκετοί συγγραφείς βιβλίων για ενήλικες έχουν γράψει ιστορίες για παιδιά και μας έχουν χαρίσει βιβλία με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Αναφέρω ενδεικτικά τις θρασύτατες Συμβουλές για μικρά κορίτσια του Μαρκ Τουέιν, τον...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Γιώτα Κ. Αλεξάνδρου: «Ο Αλέκος στη Χώρα των Παθημάτων»

Η παιδική ηλικία είναι μια ξεχωριστή «πατρίδα», που δεν είναι δυνατόν να την «επισκεφτούμε» ως ενήλικοι, γιατί μόνο εκεί, στο τοπίο της, βιώσαμε την έννοια της παιδικότητας, όπως θα έλεγε ο...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.