ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΕΣ

ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΕΣ

του Βαγγέλη Ηλιόπουλου

Γνωστή και συγκινητική η ιστορία κατά την οποία σε έναν αγώνα κάποιος αθλητής αντί να τερματίσει πρώτος, προτιμά να βοηθήσει κάποιον που έπεσε και τελικά να τερματίσουν μαζί. Η αξία της πράξης αυτής είναι μεγαλύτερη αν πρόκειται για αγώνες παιδιών με αναπηρία. Παρόμοια ιστορία κυκλοφόρησε σε φιλμάκι στο youtube – αλλά και σε παλαιότερα βιβλία, όπως Ο Θωμάς της Λίτσας Ψαραύτη.

Σημασία έχει ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει το θέμα με τη γραφή της η συγγραφέας, κινούμενη σε δυο επίπεδα: στο τι σκέφτεται ο ήρωας «στον πύργο του», κλεισμένος στον εαυτό του, και στο τι γίνεται στον «αληθινό κόσμο». Πρωταγωνιστές ο Σταμάτης –παιδί με σύνδρομο Ντάουν– και ο αδελφός του, που είναι ο ήρωάς του, ο Ιππότης Μαρκ ΝτεΜπλανκ. Οι αγώνες γίνονται η αιτία ο Σταμάτης να βγει στον έξω κόσμο, να προσπαθήσει, να αγωνιστεί, να αποδείξει πόσο μαχητικός είναι, να καταλάβει ότι μπορεί να γίνει καλύτερος ακόμη κι από τον αδελφό του που τον προπονεί. Κι όταν οι αγώνες φτάνουν και ελπίζει να πραγματοποιηθεί το όνειρό του και να νικήσει για χάρη του αδελφού του, αποφασίζει –και μαζί του όλοι οι αθλητές– να βοηθήσει την Αριάδνη που έχει πέσει. Τελικά τερματίζουν όλοι μαζί και ο αδελφός του είναι τώρα ακόμη πιο υπερήφανος γι’ αυτόν. Τα όνειρα και οι ελπίδες βρίσκουν πάντα το δρόμο τους. Έναν άλλο δρόμο από αυτόν που φαντάζονται οι περισσότεροι, αλλά έναν δρόμο πιο ουσιαστικό και αληθινό. Σε εποχή που σημασία έχει η νίκη ακόμη και με «στημένα» παιχνίδια, σε εποχή που σημασία έχει το ατομικό σε βάρος του συλλογικού, η συγγραφέας, περιγράφοντας τις λεπτές ψυχολογικές διακυμάνσεις των ηρώων μας με εξαιρετική μαεστρία, φωτίζει την αληθινή αξία του αθλητισμού που σε αγώνες όπως οι Special Olympics και οι Παραολυμπιακοί αναδεικνύεται.

Ένα βιβλίο-εργαλείο για κάθε γονιό και εκπαιδευτικό που θέλει να προσεγγίσει το θέμα. Ένα βιβλίο που μπορεί να μιλήσει στην ψυχή κάθε παιδιού. Απόλυτα ταιριαστή η εικονογράφηση της Θέντας Μιμηλάκη.

ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΕΣ Όνειρα και ελπίδες
Φραντζέσκα Αλεξοπούλου-Πετράκη
εικονογράφηση: Θέντα Μιμηλάκη
Πανελλήνιος Σύλλογος Φροντίδα
28 σελ.
Τιμή € 10,00

 

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: