A+ A A-

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕΣ ΣΤΗ ΒΑΛΙΤΣΑ κριτική της Μαρίας Παπανικολάου

 

Ή η απίστευτη περιπέτεια ενός αγοριού που κάνει τον γύρο του κόσμου μέσα σε μια βαλίτσα ή μια εξαιρετική αναφορά στην παγκόσμια παιδική λογοτεχνία από έναν δεξιοτέχνη συγγραφέα και μεταφραστή με αφορμή ένα φανταστικό ταξίδι.

Το παιδί μες στη βαλίτσα του Μιχάλη Μακρόπουλου είναι ένα βιβλίο που ξαφνιάζει και συγκινεί. Με οδηγό ένα υπέροχο εύρημα, μια βαλίτσα που κληροδοτείται από τον παππού στον εγγονό, ένα μικρό αγόρι ξεκινά για τον γύρο του κόσμου! Με μια διαφορά: η βαλίτσα αυτή δεν είναι μια συνηθισμένη βαλίτσα. Είναι μια βαλίτσα-υπερόχημα, που μπορεί να ταξιδεύει στη γη, στο νερό και στον αέρα.

Γενναίος και αποφασιστικός, ο μικρός Χρίστος ανεβαίνει στη βαλίτσα και με τη βοήθεια των ανάλογων κουμπιών αφήνει τη ζέστη και τη θαλπωρή του σπιτιού του για το άγνωστο. Αλήθεια, ποιο παιδί δεν έχει φανταστεί στα ατελείωτα παιχνίδια του ένα παρόμοιο υπερόχημα ή μια παρόμοια ευκαιρία; Ο μικρός αναγνώστης θα ταυτιστεί με τον Χρίστο. Θα μπει στη βαλίτσα μαζί του, θα δει με τα μάτια της φαντασίας τα μέρη όπου η βαλίτσα πάει τον μικρό τυχερό «Φιλέα Φογκ». Στην αρχή ακόμα του ταξιδιού του ο μικρός Χρίστος θα γνωρίσει τον Νιλς Χόλγκερσον, της Σέλμα Λάγκερλεφ, πάνω στη χήνα του και θα πάρει μια αλά Ιούλιος Βερν απόφαση να κάνει τον γύρο του κόσμου. Τυχαίο;

Θα αρχίσει το ταξίδι του από τη Γαλλία, μια συμβολική επιλογή, με κατεύθυνση προς τον Ατλαντικό και τη Νέα Υόρκη επιλέγοντας, ωστόσο, αντίστροφη πορεία από αυτή του Φιλέα Φογκ. Πρώτα δύση και μετά ανατολή... Θα περάσει από τη Νορμανδία, όπου σε μια ατμόσφαιρα δυτικού λαϊκού παραμυθιού θα γνωρίσει δυο «μαγικούς» βοηθούς, που θα του δώσουν τροφή για το ταξίδι. Ένα άγγιγμα των Γκριμ, ίσως...

Θα θυμίσει τον βιβλικό Ιωνά, τον Λουκιανό (στην Αληθινή ιστορία), τον Πινόκιο και άλλους, όταν τον καταπιεί μια φάλαινα και φιλοξενηθεί στην κοιλιά της. Θα κάνει μια περίεργη γνωριμία, που θα τον ξαφνιάσει. Την αφήνουμε για έκπληξη. Θα σωθεί από υπερωκεάνιο και θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα παλέψει με αδίστακτους κακοποιούς. Αλίμονο αν δεν έπαιζε και λίγο κλέφτες και αστυνόμους, όπως στα κόμικς για παιδιά, θυμίζοντας σκηνές από τους υπερήρωες των παιδικών μας χρόνων, Σπάιντερμαν, Σούπερμαν κ.λπ. Θα πάρει τη βοήθεια ενός φοβερού επιστήμονα, του Σπεϊσρόκετ! Στην Κίνα ο μικρός ταξιδιώτης θα περικυκλωθεί από πολύχρωμους χαρταετούς. Θα κινδυνέψει σε παγωμένες οροσειρές και θα βρει καταφύγιο σε ένα ρωσικό τρένο. Θα... θα... θα... τα υπόλοιπα για τον αναγνώστη!

Το παιδί μες στη βαλίτσα είναι ένα βιβλίο για περιπετειώδη παιδιά, γραμμένο από ένα παιδί που έχει παίξει πολύ με όσα γράφει και δεν έχει ξεχάσει τη χαρά αυτού του παιχνιδιού! Και, το σημαντικότερο, κρατά αυτή την πολύτιμη μνήμη, ειδικά τώρα που είναι μπαμπάς ο ίδιος.

Το βιβλίο «τρέχει» με γρήγορες εναλλαγές, αναποδιές και ανατροπές που το κάνουν ενδιαφέρον, ενώ είναι ταυτόχρονα καλογραμμένο και προσεγμένο. Χρησιμοποιώντας τα βασικά λογοτεχνικά στερεότυπα της παιδικής λογοτεχνίας των αρχών του 20ού αιώνα, από τον Ιούλιο Βερν και τη Λάγκερλεφ ως τα κόμικς για παιδιά, ο Μιχάλης Μαρκόπουλος συνθέτει μια νέα ιστορία, με φρέσκια ματιά, που σέβεται και τιμά τους πρωτεργάτες.

«Ο παππούς σου ήταν σπουδαίος, αγόρι. Είναι πολύ λίγοι άνθρωποι που σκέφτονται τόσο απλά ώστε να μπορούν να φτιάξουν μια τόσο πολύπλοκη βαλίτσα», θα πει στο αγόρι ο επιστήμονας. Εντοπίζουμε μέρη στο βιβλίο, σαν αυτό, που κρύβουν απανθίσματα φιλοσοφίας και στάσης ζωής. Συχνά αυτό γίνεται ανεπιτήδευτα και φυσικά, χωρίς την αίσθηση της διδασκαλίας ή της διδαχής, ο συγγραφέας μοιράζεται βαθιές σκέψεις του με τον μικρό του αναγνώστη και τον παρακινεί να ταξιδέψει προς περισσότερες από μια κατευθύνσεις μέσα στο κείμενό του. Εντοπίζουμε, επίσης, το ιδιαίτερο χιούμορ του Μιχάλη Μακρόπουλου, που γυρίζει σαν γαϊτανάκι στις σελίδες, ως το τέλος του βιβλίου, δίνοντας όμορφες και συχνά αστείες εικόνες. Σκοπός του συγγραφέα δεν είναι να γράψει απαραίτητα μια πρωτότυπη ιστορία, αλλά να παρασύρει τους μικρούς αναγνώστες σε ένα ταξίδι. Σε ένα ταξίδι αναγνωστικό, που θα κάνει το παιδί να ανοίξει τη ματιά του σε νέους ουρανούς, στεριές και θάλασσες...
Το συστήνω! Καλή ανάγνωση!

Το παιδί μες στη βαλίτσαΤο παιδί μες στη βαλίτσα
Μιχάλης Μακρόπουλος
εικονογράφηση: Μάρα Τσαφαντάκη
Πατάκης
104 σελ.
Τιμή € 6,90
1-patakis-link

 

ΦΙΛΙΚΑ SITE

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ 4 (ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ)
11635 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.-FAX: 210-7212307
info@diastixo.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

*  Το email σας:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest iconyoutube iconrss icon

Με την υποστήριξη του diastixo.gr - Designed by: artspr