A+ A A-

ΚΡΙΣΤΟΦ ΝΙΜΑΝ: Ο ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ Ο ΔΡΑΚΟΣ κριτική της Σταυρούλας Γ. Τσούπρου

 

Το παρόν βιβλίο, κειμενικός συνδυασμός γνώσεων και (προσχηματικής) μυθοπλαστικής αφήγησης, μας προσφέρει το κλειδί για να ανοίξουμε έναν μικρό παράθυρο σε έναν άλλο πολιτισμό, από τη μακρινή Ασία: τον κινεζικό.

Στον πολύ σύντομο αλλά διαφωτιστικό πρόλογό του, ο συγγραφέας Κρίστοφ Νίμαν επιχειρεί ορισμένες χρήσιμες νύξεις στην ιστορική καταγωγή και εξέλιξη των ιδεογραμμάτων, στον (αυθαίρετο ή όχι) συσχετισμό της εικόνας με τη σημασία τους, στη δυσκολία της κινεζικής γλώσσας εν γένει αλλά και στον «συναρπαστικό κόσμο» της. Σε αυτόν τον τελευταίο, δε, το βιβλίο επιτυγχάνει να μας εισαγάγει με ελκυστικά απλοποιημένο τρόπο, γνωρίσματα απαραίτητα προκειμένου ο αναγνώστης, ενήλικος ή ανήλικος, να ανταποκριθεί στο κάλεσμα και να θελήσει να αξιοποιήσει πραγματικά τις παρεχόμενες πληροφορίες.

Σε κάθε δισέλιδο παρουσιάζονται από ένα έως τρία ιδεογράμματα (εκτός από το δεύτερο δισέλιδο, όπου παρουσιάζονται επτά, ανάμεσα στα οποία και τα τρία συσχετιζόμενα ιδεογράμματα για τις λέξεις: δέντρο, δασάκι, δάσος), τα οποία, ενσωματωμένα καθώς είναι ως έννοιες στην αφήγηση, είναι και πιο εύκολα απομνημονεύσιμα. Επιπλέον, χάρη στην άκρως λειτουργική εικονογράφηση (στην οποία οφείλεται, αναμφίβολα αλλά και «αναπόφευκτα», το ήμισυ της επιτυχίας του βιβλίου), γίνεται δυνατός, κάποτε, και ο επιτόπου συσχετισμός της απεικόνισης καθ' εαυτήν του ιδεογράμματος με τη σημασία του, οφειλόμενος (ίσως, και) στη δημιουργική φαντασία του συγγραφέα. Μάλιστα, ο όλος σχεδιασμός του βιβλίου είναι εξαιρετικά προσεγμένος, καθώς τα «διδαγμένα» ιδεογράμματα βρίσκονται συγκεντρωμένα στο πρώτο και στο τελευταίο δισέλιδο, προσφέροντας έτσι την ευκαιρία για διασκεδαστική «επανάληψη του μαθήματος».

Πρόκειται εδώ για ένα πολύ αξιόλογο και σίγουρα τελεσφόρο εγχείρημα από την πλευρά του συγγραφέα, που εισάγει τον αναγνώστη σε έναν καινούργιο κόσμο (τον οποίο, πάντως, αισθάνεται τα τελευταία χρόνια να πλησιάζει όλο και περισσότερο, λόγω των νέων κοινωνικοοικονομικών συνθηκών), ανοίγοντάς του την όρεξη, ειδικά όταν είναι μικρός στην ηλικία, για περαιτέρω γνώσεις. Σε αυτή την περίπτωση, το επόμενο στάδιο θα είναι κάποιο βιβλίο σαν το ακόλουθο, επί παραδείγματι, από τις Εκδόσεις Πατάκη, το οποίο συνοδεύεται και από CD: Alain Weinich – Xiaomei Weinich, Πρώτα βήματα στα κινέζικα. Μέθοδος εκμάθησης της κινεζικής γλώσσας για αρχάριους (μετάφραση: Άγγελος Κοκολάκης, εικονογράφηση: Clément Lefèvre).

Καλή αρχή και καλή συνέχεια!

Ο φίλος μου ο δράκος

 

Ο φίλος μου ο δράκος
Μια ιστορία με κινέζικα ιδεογράμματα
Christoph Niemann
μετάφραση: Θεόφιλος Μπαχτσεβάνης
εικονογράφηση: Christoph Niemann
Νεφέλη
35 σελ.
Τιμή € 12,90
1-patakis-link

 

ΦΙΛΙΚΑ SITE

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ 4 (ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ)
11635 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.-FAX: 210-7212307
info@diastixo.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

*  Το email σας:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest iconyoutube iconrss icon

Με την υποστήριξη του diastixo.gr - Designed by: artspr