ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΓΚΡΑΜΣΙ

ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΓΚΡΑΜΣΙ

του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη

Ο Αντόνιο Γκράμσι θεωρείται από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ιταλικού μαρξιστικού κινήματος. Γεννήθηκε στη Σαρδηνία και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο χωρίς να καταφέρει να τελειώσει τις σπουδές του, εξαιτίας οικονομικών δυσκολιών. Έγινε μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και αρθρογράφησε ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες. Αργότερα προσχώρησε στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Ιταλίας. Εκλέχτηκε βουλευτής, αλλά το φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι, αφού ήρε τη βουλευτική ασυλία, τον συνέλαβε και τον οδήγησε στη φυλακή. Εκεί παρέμεινε δέκα χρόνια, όπου και πέθανε σε ηλικία 46 ετών. Οι σημειώσεις του εκείνης της εποχής εκδόθηκαν με τον τίτλο Τετράδια – Γράμματα από τη φυλακή.

Ο Αντόνιο Γκράμσι θεωρείται από τους σπουδαιότερους διανοητές στη χώρα του, την Ιταλία, αλλά και ευρύτερα στην Ευρώπη. Ακόμη προβάλλει ως ένας υποδειγματικός επαναστάτης, με ευρυμάθεια, αγωνία, αγρύπνια, αυστηρότητα και αξίες στις οποίες αφιέρωσε όλη τη ζωή του. Αν και έζησε υπό αντίξοες συνθήκες, αντιμετώπισε τις κακουχίες χωρίς παράπονο, διότι πίστευε πώς μόνο με αυτή τη στάση θα αφοσιωθεί στην ιδεολογία του και στα ιδανικά του.

Ο Λουκάς Αξελός, συγγραφέας και διευθυντής των Εκδόσεων Στοχαστής, είναι ο πιο κατάλληλος επιστήμονας που θα μπορούσε να μιλήσει για τον Γκράμσι, μιας και έχει μια σταθερή σχέση με τα εκδοτικά και πολιτικά δρώμενα εδώ και αρκετές δεκαετίες, όπως και με την επίδραση του έργου και των ιδεών του Αντόνιο Γκράμσι στην Ελλάδα. Ο Λουκάς Αξελός έγραψε ένα βιβλίο με εργαλειακά χαρακτηριστικά για να βοηθήσει όσους έχουν έρθει σε επαφή με το έργο του Ιταλού στοχαστή. Η συμπλήρωση σαράντα χρόνων από την έκδοση του πρώτου έργου του Γκράμσι, Οι διανοούμενοι, το 1972 , από τις Εκδόσεις Στοχαστής έκανε επιτακτική την ανάγκη ενός νέου προβληματισμού σχετικά με το έργο του Ιταλού διανοουμένου. Δεν πρόκειται, όπως γράφει ο συγγραφέας, «για μια υπόθεση αναγνωστικής ρουτίνας», αλλά για «μια εναγωνία ανάγκη» να αποτυπώσει τη δική του σκοπιά σχετικά με το έργο του Γκράμσι. Έτσι γεννήθηκε αυτό το μικρό βιβλίο, που αποτελείται από τρεις ξεχωριστές ενότητες. Η πρώτη περιλαμβάνει «το ημερολόγιο του πλοίου», την καταγραφή της όλης προσπάθειας μετά των συμπερασμάτων. Η δεύτερη περιλαμβάνει τρία παρελθόντα κείμενα του Αξελού και η τρίτη είναι μια βιβλιογραφία του Αντόνιο Γκράμσι, που περιλαμβάνει όλα τα αυτοτελή και σκόρπια έργα του που κυκλοφόρησαν στα ελληνικά από τη δεκαετία του 1960 και εντεύθεν. Απ’ ό,τι γράφει ο συγγραφέας στον πρόλογό του, το πόνημά του δεν είναι παρά ένα προσχέδιο εισαγωγής «για ένα ταξίδι, που νομίζουμε ότι ολοκληρώσαμε και εξ’ αναγνώσεως προκύπτει ότι δεν έχουμε κατ’ ουσίαν ξεκινήσει».

Το βιβλίο Ξαναδιαβάζοντας τον Γκράμσι είναι ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα και ένα σημαντικό εργαλείο για να γνωρίσουμε το έργο του Αντόνιο Γκράμσι. Ακόμη, το έργο αυτό του Λουκά Αξελού αποτελεί μια συνέχεια συνεπούς και δημιουργικής πορείας ενός αθόρυβου επιστήμονα, ποιητή και ανθρώπου, που έχει δώσει σημαντικά έργα στην ελληνική βιβλιογραφία.

Ξαναδιαβάζοντας τον ΓκράμσιΞαναδιαβάζοντας τον Γκράμσι
Λουκάς Αξελός
Στοχαστής
128 σελ.
Τιμή € 9,59

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: