fbpx
Θανάσης Διαμαντόπουλος: «10 και μία δεκαετίες πολιτικών διαιρέσεων»

Θανάσης Διαμαντόπουλος: «10 και μία δεκαετίες πολιτικών διαιρέσεων»

Κομουνιστές κι εθνικιστές, αριστεροί και δεξιοί, βενιζελικοί και βασιλικοί, αντιστασιακοί και δωσίλογοι, καραμανλικοί και παπανδρεϊκοί, δημοκρατικοί και ολιγαρχικοί, βόρειοι και νότιοι, πρόσφυγες και ντόπιοι, οικουμενιστές και παραδοσιακοί ορθόδοξοι, μνημονιακοί κι αντιευρωπαϊστές, σε κάθε βήμα της ελληνικής ιστορίας μια εμφύλια διαμάχη παραμονεύει βγάζοντας στην επιφάνεια την έριδα που μοιάζει να φωλιάζει μόνιμα στο DNA των κατοίκων αυτού του τόπου. Σε κάθε λαό παρατηρούνται εμφύλιες συρράξεις που σε τελική ανάλυση μέσα από τη σύγκρουση φέρνουν μια καινούρια σύνθεση αναζωογονητική, ωστόσο οι Έλληνες μοιάζουν να τραβούν μέχρι τα άκρα τις διαιρετικές τομές τους ακολουθώντας το εκρηκτικό μεσογειακό ταμπεραμέντο τους που λειτουργεί σαν μια τρομακτική αυτοκαταστροφική δύναμη. 

Αυτή η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σειρά συνοπτικών βιβλίων που παρουσιάζει ο συγγραφέας-διαπρεπής καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την αναθεώρηση μύθων οι οποίοι κυριάρχησαν για πολλά χρόνια διχάζοντας και δηλητηριάζοντας την κοινή γνώμη.

Χρησιμοποιώντας ως αφετηρία τις διαιρετικές τομές που διέπουν τη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ελλάδας, ο καθηγητής Θανάσης Διαμαντόπουλος επιχειρεί μια παρουσίαση των εξελίξεων που σημάδεψαν τη χώρα ξεκινώντας από τις αρχές του εικοστού αιώνα, όταν οι κυρίαρχες μορφές του Βενιζέλου και του βασιλιά Κωνσταντίνου απέδειξαν για μία ακόμη φορά ότι μια από τις κατάρες της φυλής μας είναι η αδυναμία συνύπαρξης των διαφορετικών απόψεων – μάλιστα στη διετία 1915-17 η κατάσταση φάνηκε να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο οδηγώντας σε προγραφές, διώξεις κι εκτελέσεις αντιπάλων που άγγιζαν μεγάλες μερίδες του πληθυσμού και δίχασαν τον λαό για μακρό χρονικό διάστημα. Παρά την άφθονη βιβλιογραφία που υπάρχει σχετικά με τις πρώτες δεκαετίες του εικοστού αιώνα, είναι φανερό για τον μελετητή αυτής της περιόδου ότι πολλά γεγονότα καθοριστικής σημασίας για τη διαμόρφωση του νεοελληνικού κράτους, όπως η Μικρασιατική Καταστροφή –η μεγαλύτερη τραγωδία του τόπου από την εποχή της πτώσης της Κωνσταντινούπολης–, οι βαλκανικοί πόλεμοι που οριοθέτησαν τα σημερινά σύνορα, οι απροκάλυπτες επεμβάσεις και εισβολές των ξένων δυνάμεων που ισοπέδωσαν χωρίς αιδώ κάθε μορφή εθνικής κυριαρχίας, οι συνωμοσίες και τα παρασκήνια, όλα αυτά αποτελούν γεγονότα που ακόμα μοιάζουν να βρίσκονται στη σκιά κι απαιτούν τη δουλειά των ιστορικών για να ξεκαθαριστούν σε όλες τις πτυχές και τις λεπτομέρειές τους. Κι αν οι πρώτες τρεις δεκαετίες του περασμένου αιώνα σφραγίστηκαν από τη φιγούρα του Ελευθέριου Βενιζέλου με τις τρομερές αρετές και τις απίστευτες αδυναμίες, ήλθε η δεκαετία του σαράντα να λειτουργήσει σαν μια επιπλέον τομή μέσα στις τομές, απογειώνοντας τις εμφύλιες έριδες, χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά το κομμουνιστικό κίνημα και τις λενινιστικές πρακτικές και προκαλώντας έναν πρωτοφανή κύκλο βίας και αίματος, τις πληγές του οποίου προσπαθεί να επουλώσει η κοινωνία μας μέχρι σήμερα.

Αυτή η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σειρά συνοπτικών βιβλίων που παρουσιάζει ο συγγραφέας-διαπρεπής καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την αναθεώρηση μύθων οι οποίοι κυριάρχησαν για πολλά χρόνια διχάζοντας και δηλητηριάζοντας την κοινή γνώμη. Για παράδειγμα, ήταν πραγματικά δωσιλογικές οι κατοχικές κυβερνήσει και πως εξηγείται η απήχηση που είχαν στον λαό και στους πολεμιστές του αλβανικού μετώπου, ήταν πραγματικά συντηρητικοί και οπισθοδρομικοί οι πολιτικοί πριν την εμφάνιση του Ελευθέριου Βενιζέλου, κι αν ναι, τότε γιατί στην εποχή τους η Ελλάδα διπλασίασε τα σύνορά της σημειώνοντας επιτυχίες ανεπανάληπτες, ενώ στη συνέχεια η χώρα οδηγήθηκε στη μεγαλύτερη τραγωδία της σύγχρονης εποχής του Ελληνισμού, τη Μικρασιατική Καταστροφή; Κι επιπλέον, για ποιο λόγο από ένα σημείο κι ύστερα όλοι οι στενοί συνεργάτες του Βενιζέλου, όπως ο Καφαντάρης κι ο Παπαναστασίου, στράφηκαν με σφοδρότητα απερίγραπτη εναντίον του πρώην αρχηγού τους; Μήπως κάτι δεν πήγαινε καλά με την εκρηκτική προσωπικότητα του μεγάλου Κρητικού ηγέτη; Όλα αυτά είναι ερωτήματα κραυγαλέα που τίθενται στις σελίδες του βιβλίου αναμένοντας εκείνους τους σοβαρούς ιστορικούς που θα διεξάγουν περαιτέρω έρευνα δίνοντας απαντήσεις πειστικές.

Είναι καιρός πια οι ιστορικοί μας να θέσουν τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων, κι αν αυτό είναι πια μια πραγματικότητα σε ό,τι αφορά τη δεκαετία του σαράντα με την απομυθοποίηση της κομμουνιστικής ιδεολογίας, η σκιά της οποίας απλώθηκε σαν φάντασμα πάνω από την ιστοριογραφία της μεταπολίτευσης, οι πρώτες δεκαετίες του αιώνα μοιάζουν να μην έχουν εξερευνηθεί όπως θα έπρεπε. Η εργασία του καθηγητή Διαμαντόπουλου, απομακρυσμένη από μεροληπτικές τοποθετήσεις και κλισέ παραμορφωτικά, κρατώντας αποστάσεις από φανατισμούς και ιδεοληψίες, κινείται ασφαλώς στην ορθή κατεύθυνση.

 

10 και μία δεκαετίες πολιτικών διαιρέσεων
Οι διαιρετικές τομές στην Ελλάδα την περίοδο 1910-2017
Η δεκαετία του 1910, Εθνικός Διχασμός
Θανάσης Διαμαντόπουλος
Επίκεντρο
88 σελ.
ISBN 978-960-458-744-5, [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]
Τιμή: €6,00
001 patakis eshop







Η σειρά αποτελείται από 6 τεύχη


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Σπύρος Ι. Ράγκος: «Θαυμάζειν – Απορείν – Φιλοσοφείν»

Η διαδικασία της γραφής συνιστά αφ’ εαυτής μια περιπέτεια, ένα ταξίδι που ενδεχομένως δεν κλείνει ούτε καν εκείνη τη στιγμή που η βούληση του δημιουργού της θα επιλέξει ως τέλος της. Αλλά η...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
J. Bradford DeLong: «Στον δρόμο προς την ουτοπία»

«Η οικονομική ιστορία δεν έχει ανοσία στην ιδεολογία, κυρίως επειδή οι οικονομικοί ιστορικοί δεν έχουν ανοσία στην ιδεολογία. Μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τους ίδιους αριθμούς και δείκτες για να...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Συλλογικό έργο: «Ψευδοεπιστήμες και θεωρίες συνωμοσίας»

Η ανάγκη επιβίωσης του ανθρώπου μέσα σε έναν κόσμο άγνωστο επέβαλε την ανάγκη κατανόησης του περιβάλλοντος και η κατανόηση του περιβάλλοντος συνέβαλε στην ανάπτυξη της περιέργειας και της φαντασίας, ποιότητες που...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.