Θεόδωρος Β. Θάνος: «Σχολική διαμεσολάβηση: Θεωρία, εφαρμογή, αξιολόγηση»
Θεόδωρος Β. Θάνος: «Σχολική διαμεσολάβηση: Θεωρία, εφαρμογή, αξιολόγηση»

Θεόδωρος Β. Θάνος: «Σχολική διαμεσολάβηση: Θεωρία, εφαρμογή, αξιολόγηση»

Τα τελευταία χρόνια η σχολική βία και εκφοβισμός και οι δυνατότητες αντιμετώπισής τους βρίσκονται στο επίκεντρο του κοινωνικού, εκπαιδευτικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος. Ο αγγλικός όρος «μπούλινγκ» έχει μπει στην καθημερινή φρασεολογία. Παρά το γεγονός ότι η σχολική βία και ο εκφοβισμός εμφανίζονται με ήπιες μορφές συχνότητας αποτελούν σημαντικό θέμα στο σχολείο γιατί επηρεάζουν το σχολικό κλίμα, τη σχολική επίδοση, τις σχέσεις μεταξύ των μαθητών, τη διδακτική διαδικασία.

Παρ’ όλα αυτά, οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν εκπαιδευτεί επαρκώς σε θέματα διαχείρισης τέτοιων φαινομένων, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν δυσκολίες στην πρόληψη και την αντιμετώπισή τους. Οι κλασικές τιμωρητικές πρακτικές δεν έχουν παιδαγωγικό χαρακτήρα και είναι αναποτελεσματικές. Η διαχείριση των εντάσεων και των συγκρούσεων προϋποθέτουν πλέον εναλλακτικές πρακτικές που βασίζονται στον διάλογο και την κατανόηση. Μια τέτοια πρακτική αποτελεί η διαμεσολάβηση. Η σχολική διαμεσολάβηση, η οποία εφαρμόζεται από τη δεκαετία του 1980 στην Ευρώπη και την Αμερική, εφαρμόζεται πλέον και στην Ελλάδα εδώ και μια δεκαετία, κυρίως σε γυμνάσια και σε μεμονωμένες περιπτώσεις σε δημοτικά σχολεία.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για εξάπλωση της εφαρμογής της διαμεσολάβησης σε περισσότερα σχολεία δημιουργήθηκε το Δίκτυο Σχολείο Σχολικής Διαμεσολάβησης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το οποίο αποσκοπεί στην επιμόρφωση και την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών και την υποστήριξη των σχολείων που επιθυμούν να εφαρμόσουν το πρόγραμμα σχολικής διαμεσολάβησης.

Η παρούσα εργασία παρουσιάζει με αναλυτικό τρόπο την εφαρμογή της διαμεσολάβησης στο σχολείο συνδυάζοντας θεωρητικά και εμπειρικά στοιχεία […] περιλαμβάνεται πλούσιο εμπειρικό υλικό όπως και το αναγκαίο εκπαιδευτικό, με το οποίο οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να εκπαιδεύσουν τους μαθητές και να εφαρμόσουν το πρόγραμμα της διαμεσολάβησης στο σχολείο.

Τέτοιες προσπάθειες αποτελούν κίνητρο για την εκπαιδευτική κοινότητα. Ακόμη έφεραν και τη συγγραφή βιβλίων που έχουν σχέση με τον εκφοβισμό και τη σχολική βία.

Ένα από αυτά είναι και η Σχολική διαμεσολάβηση, που σε κερδίζει από τις πρώτες σελίδες. Είναι ταξινομημένο έτσι ώστε να μην κουράζει τον αναγνώστη και τα κεφάλαιά του είναι χωρισμένα σε ενότητες που βοηθούν στην κατανόηση του περιεχομένου.

Το πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται στη σχολική βία και τον εκφοβισμό. Το δεύτερο κεφάλαιο στη διαμεσολάβηση και την επανορθωτική δικαιοσύνη. Τα επόμενα κεφάλαια αφορούν στην εφαρμογή της διαμεσολάβησης συνομηλίκων στο σχολείο.

Η παρούσα εργασία παρουσιάζει με αναλυτικό τρόπο την εφαρμογή της διαμεσολάβησης στο σχολείο συνδυάζοντας θεωρητικά και εμπειρικά στοιχεία. Συγκεκριμένα, τα θεωρητικά στοιχεία παρουσιάζονται ταυτόχρονα με τα εμπειρικά, ως ενιαίο σύνολο, βάσει της εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών στη σχολική διαμεσολάβηση. Για τον λόγο αυτό περιλαμβάνεται πλούσιο εμπειρικό υλικό όπως και το αναγκαίο εκπαιδευτικό, με το οποίο οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να εκπαιδεύσουν τους μαθητές και να εφαρμόσουν το πρόγραμμα της διαμεσολάβησης στο σχολείο.

Διαβάζοντας το βιβλίο Σχολική διαμεσολάβηση: Θεωρία, εφαρμογή, αξιολόγηση, των εκδόσεων Κυριακίδη, οι φοιτητές, η εκπαιδευτική κοινότητα και οι γονείς έχουν πολλά να κερδίσουν από τις έρευνες, τις αναλύσεις και τις προτάσεις του. Γιατί το βιβλίο αποτελεί εργαλείο για την εκπαίδευση. Και αυτό συμβαίνει γιατί ο συγγραφέας γνωρίζει πολύ καλά το θέμα της διαμεσολάβησης.

 

Σχολική διαμεσολάβηση
Θεωρία, εφαρμογή, αξιολόγηση
Θεόδωρος Β. Θάνος
Εκδόσεις Κυριακίδη
432 σελ.
ISBN 978-960-599-081-7
Τιμή: €40,40
001 patakis eshop


 

Τα σχόλια σας  

#1 ΑΛΕΞΙΑ ΤΕΡΛΕΚΗ 09-01-2018 17:02
ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
Παράθεση

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
David Bentley Hart: «Οι αυταπάτες των αθεϊστών»

Η διάδοση του μύθου ότι ο χριστιανισμός ευθύνεται για την ξαφνική οπισθοδρόμηση του πολιτισμού κατά χίλια τουλάχιστον χρόνια έχοντας οδηγήσει τη γηραιά ήπειρο σ’ ένα ανελέητο κυνήγι μαγισσών και σε...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Αθ. Καραθανάσης, Ν. Χόρμπος: «Η εξώτειχος ανατολική Θεσσαλονίκη»

Η κατεδάφιση του Λευκού Πύργου ήταν ένα από τα σχέδια της ελληνικής διοίκησης της Θεσσαλονίκης μετά την απελευθέρωση της πόλης, τελικά όμως το μνημείο διασώθηκε λόγω του εμβληματικού του χαρακτήρα...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: