ΣΙΝΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΣΙΝΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη

Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη που από νωρίς έδειξε την αγάπη της για τον κινηματογράφο. Άλλωστε, στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες κινηματογραφικές προβολές το 1897, στη αίθουσα του ξενοδοχείου «Η Τουρκία» στην Εγνατία, ένα μόλις χρόνο μετά την εμφάνιση του πρώτου κινηματογράφου στο Παρίσι. Σίγουρα στην ιδιαιτερότητα της Θεσσαλονίκης πρέπει να προσμετρήσουμε και την ξεχωριστή γεωπολιτική της θέση. Από το 1897, δεκάδες πλανόδιοι εφοδιασμένοι με μηχανές προβολής διατρέχουν τη χώρα και εντυπωσιάζουν το κοινό με τη νέα εφεύρεση. Με το πέρασμα του χρόνου ανοίγουν πολλοί κινηματογράφοι, όπως Ολύμπια, Ρουαγιάλ, Μαρί, Φάληρο, Κάτια, Ηραίον, Άβα, Αστήρ, Θεανώ, Ποζαλί, Έλση, Ζέφυρος, Φάρος, Μέτροπολ και πάρα πολλοί άλλοι που έγραψαν ιστορία. Γενιές γαλουχήθηκαν βλέποντας κινηματογραφικές ταινίες. Αν και ο λαός είχε και εξακολουθεί να έχει μεγάλη αγάπη στον κινηματογράφο, εντούτοις δεν γυρίστηκαν πολλές ταινίες στη Θεσσαλονίκη, αλλά στην πρωτεύουσα. Αν σκεφτούμε όμως πως η Θεσσαλονίκη είναι η δεύτερη πόλη μετά την Αθήνα που εμφανίζεται πιο πολλές φορές στον φακό, τότε θα ανακουφιστούμε που υπήρξαν σημαντικοί σκηνοθέτες που αγάπησαν την πόλη γυρίζοντας στη Θεσσαλονίκη τις ταινίες τους: ο Γκρεγκ Τάλλας, ο Γιάννης Δαλιανίδης, ο Τάκης Κανελλόπουλος και ο Θόδωρος Αγγελόπουλος. Αξίζει να σημειωθεί πως η πόλη είναι συνδεδεμένη με τον κινηματογράφο και για τον λόγο πως κάθε χρονιά διοργανώνεται εκεί το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Η δυνατότητα να παρουσιαστούν ελληνικές και ξένες ταινίες προσελκύει το ενδιαφέρον όχι μόνο των Θεσσαλονικέων αλλά και των υπόλοιπων Ελλήνων. Πολλές φορές έχουμε και καλεσμένους σκηνοθέτες που μας μιλούν για το έργο τους.

Το Σινέ Θεσσαλονίκη είναι μια προσπάθεια να καταγραφούν σημαντικές στιγμές της διαχρονικής κινηματογραφικής διαδρομής, μνήμης και ιστορίας της Θεσσαλονίκης και του σινεμά, που εξελίχτηκαν μπροστά και πίσω από τη μεγάλη οθόνη. Γι’ αυτό και είναι ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο.

Σινέ Θεσσαλονίκη Ιστορίες από την πόλη και τον κινηματογράφο επιμέλεια: Αγγελική Μυλωνάκη, Γιάννης Γκροσδάνης University Studio PressΣινέ Θεσσαλονίκη
Ιστορίες από την πόλη και τον κινηματογράφο
επιμέλεια: Αγγελική Μυλωνάκη, Γιάννης Γκροσδάνης
University Studio Press
210 σελ.
Τιμή € 25,00

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: