fbpx
Κωνσταντίνος Α' ο Μέγας Γιάννης Χρονόπουλος Historical Quest

Γιάννης Κ. Χρονόπουλος: «Κωνσταντίνος Α', ο Μέγας»

Με τον τίτλο «Βυζαντινοί Αυτοκράτορες-Στρατηγοί» συστήνεται στους αναγνώστες η νέα σειρά των εκδόσεων Historical Quest, η οποία καλύπτει την περίοδο από την Ύστερη Αρχαιότητα έως τους Μεσαιωνικούς Χρόνους. Στόχος της σειράς είναι η ανάδειξη των Αυτοκρατόρων της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, γνωστής στην ιστοριογραφία και ως Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, οι οποίοι κατείχαν συγχρόνως τη στρατιωτική ιδιότητα. Ο πρώτος τόμος της σειράς είναι αφιερωμένος στον Κωνσταντίνο Α', τον επονομαζόμενο και «Μέγα».

Στόχος της σειράς είναι η ανάδειξη των Αυτοκρατόρων της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, γνωστής στην ιστοριογραφία και ως Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, οι οποίοι κατείχαν συγχρόνως τη στρατιωτική ιδιότητα.


Ο συγκεκριμένος τόμος διαρθρώνεται σε τέσσερα επιμέρους κεφάλαια που εστιάζουν στα γεγονότα της εποχής και τη δράση του πρώτου Αυτοκράτορα και θεμελιωτή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Αναλυτικότερα, στο πρώτο κεφάλαιο του έργου αναλύονται εκτενώς η πολιτική και στρατιωτική δράση του Μεγάλου Κωνσταντίνου, με το νήμα της ιστορικής αφήγησης να ξεκινά από την κρίση του 3ου αιώνα μ.Χ. στο πλαίσιο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και να ολοκληρώνεται με το θάνατο του Αυτοκράτορα-στρατηλάτη. Το δεύτερο κεφάλαιο καλύπτει τα γεγονότα που συμβαίνουν στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία –και δη τις ανακατατάξεις που λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό της– από την περίοδο του Διοκλητιανού έως τον Ουάλη, με έμφαση στις στρατιωτικές εξελίξεις. Το τρίτο κεφάλαιο του τόμου αφιερώνεται στη μελέτη του ρωμαϊκού στρατού της Ύστερης Περιόδου, με έμφαση στους νεοτερισμούς και τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν. Στο τέταρτο και τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου παρουσιάζονται λεπτομερώς οι κυριότεροι αντίπαλοι λαοί της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας· οι Σασσανίδες, τα γερμανικά φύλα, οι Γότθοι και οι Ούννοι.
Κωνσταντίνος Α' ο Μέγας Γιάννης Χρονόπουλος Historical Quest

Ο πρώτος τόμος της σειράς είναι εμπλουτισμένος με πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Προτομές, στρατιωτικά σκεύη, γλυπτά, ανδριάντες, τμήματα ανάγλυφων αναπαραστάσεων, μωσαϊκά, επιτύμβιες στήλες, χάρτες, φανταστικές εικονογραφικές αποδόσεις μαχών και σωζόμενα αρχαιολογικά ευρήματα βοηθούν τον αναγνώστη να γνωρίσει και να προσεγγίσει την Ύστερη Περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Όσον αφορά το ύφος και τη γλώσσα του έργου, αυτά προσιδιάζουν στα χαρακτηριστικά ενός ιστορικού έργου. Το ύφος είναι επιμελημένο, απλό και λιτό, δίχως η ιστορική αφήγηση να αναλώνεται σε κουραστικές λεπτομέρειες. Επίσης, προτιμάται η κυριολεκτική χρήση της γλώσσας, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται ένταση στο λόγο και το κείμενο να αποκτά δυναμικό και γρήγορο ρυθμό.

Τέλος, μεταξύ των πιο ενδιαφερόντων στοιχείων του εξεταζόμενου τόμου συγκαταλέγεται η βιβλιογραφία. Ο ιστοριογράφος Γ. Κ. Χρονόπουλος στη συγγραφή του έργου στηρίχθηκε στα κυριότερα έργα της αγγλόφωνης βιβλιογραφίας της τελευταίας τριακονταετίας, παρουσιάζοντας μια ευρεία οπτική των γεγονότων. Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται στο έργο μέσα από τη χρήση αρκετών λατινικών όρων που αποδίδονται στα ελληνικά. Έτσι, παρέχεται η δυνατότητα στους αναγνώστες να έρθουν σε επαφή με τη χρησιμοποιούμενη από τους Ρωμαίους ορολογία.

Κωνσταντίνος Α' ο Μέγας
Γιάννης Κ. Χρονόπουλος
Historical Quest
296 σελ.
ISBN 978-618-5088-20-0
Τιμή: €17,00
001 patakis eshop

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Ευαγγελία Κιρκινέ: «Έθνος “εξ απαλών ονύχων”»

Με το περιεχόμενο του όρου «έθνος» και τον τρόπο που δημιουργείται το αίσθημα του ανήκειν σε ένα έθνος, κυρίως μέσω της «εθνικής εκπαίδευσης», καταπιάνεται η Eυαγγελία Κιρκινέ σε αυτή τη μελέτη της. Τι...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Μήδεια Αμπουλασβίλι – Έκα Τσκοΐτζε: «Εύλαλα μάρμαρα»

Η Ελλάδα και η Γεωργία είναι χώρες που βρέθηκαν σε αντίπαλους ιδεολογικοπολιτικούς και στρατιωτικούς σχηματισμούς κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους των τελευταίων 100 ετών, ενώ συνεχίζουν να...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Γιώργος Χατζηβασιλείου: «Φιλοσοφία της τεχνητής νοημοσύνης»

Οι κίνδυνοι της τεχνητής νοημοσύνης έγιναν ανάγλυφα φανεροί το 2018 σοκάροντας όλο τον κόσμο. Εκείνη τη χρονιά αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, μιας εταιρείας πολιτικής επικοινωνίας η οποία πήρε παράνομα...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.