fbpx
Η Ρώμη και οι Γερμανοί Γεώργιος Τ. Τσερεβελάκης

Γεώργιος Τ. Τσερεβελάκης: «Η Ρώμη και οι Γερμανοί»

Μια ενδελεχής μελέτη για όσους ενδιαφέρονται για την ιστορία της αρχαίας Ρώμης και της Ευρώπης. Το βιβλίο ερευνά τις σχέσεις των Ρωμαίων με τα γερμανικά φύλα, ξεκινώντας από τον 2ο αιώνα π.Χ. και καταλήγοντας στον 4ο μ.Χ. αιώνα. Είναι μια εξειδικευμένη μονογραφία, ίσως μοναδική στην ελληνική βιβλιογραφία, καθώς παρουσιάζει αναλυτικά όλες τις πολεμικές συγκρούσεις των Ρωμαίων με τα γερμανικά φύλα, δίνοντας έμφαση και στην πολιτική κατάσταση εκείνης της περιόδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι λίγες οι μελέτες που έχουν συγγραφεί για τα γερμανικά φύλα και τον ιδιαίτερο πολιτισμό που είχαν αναπτύξει στη βόρεια Ευρώπη. Επίσης, έχουν γραφεί μονομερώς αρκετές εργασίες για τους Ρωμαίους και τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις στη δυτική και βόρεια Ευρώπη. Δεν υπάρχει όμως μια συγκεντρωτική μονογραφία που να περιέχει όλες τις συγκρούσεις των Ρωμαίων με τις γερμανικές φυλές και υπό ποιες πολιτικές περιστάσεις διεξήχθησαν. Το κενό αυτό αποπειράται να καλύψει το βιβλίο Η Ρώμη και οι Γερμανοί του Γιώργου Τσερεβελάκη, συνάγοντας κατά χρονολογική σειρά τα μείζονος σημασίας γεγονότα που αφορούν στις πολεμικές συγκρούσεις της Ρώμης με τους γερμανικούς λαούς ανά τους αιώνες.

Συμπερασματικά, αποτελεί μια συστηματική εισαγωγική μελέτη για τις σχέσεις της Ρώμης με τους Γερμανούς, από τα τέλη του 2ου αιώνα π.Χ. έως το 476 μ.Χ. Περιγράφει τους πολέμους που διεξήγαγε η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία στον βορρά, οι οποίοι διαμόρφωσαν τη σημερινή Ευρώπη. Οι συνεχείς συγκρούσεις των ρωμαϊκών λεγεώνων με τους Γερμανούς αποδείκνυαν τη θέληση της Ρώμης να προασπίσει τα κεκτημένα της από τις αντεπιθέσεις των βαρβαρικών φύλων. Στη παρούσα μελέτη τίθεται ως τελικό χρονολογικό όριο το έτος 476 μ.Χ. όταν καταλύεται η δυτική Ρωμαϊκή αυτοκρατορία από τον Γότθο στρατηγό Οδόακρο.

Αν και οι σχέσεις της Ρώμης με τους γερμανικούς λαούς αποτελούν ένα επιμέρους κομμάτι της ιστορίας της, η συνεχής αυτή πάλη μεταξύ των δύο πολιτισμών παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί έτσι μόνο μπορεί να διασαφηνισθεί η πολιτισμική και εθνολογική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ευρώπη.

Αν και οι σχέσεις της Ρώμης με τους γερμανικούς λαούς αποτελούν ένα επιμέρους κομμάτι της ιστορίας της, η συνεχής αυτή πάλη μεταξύ των δύο πολιτισμών παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί έτσι μόνο μπορεί να διασαφηνισθεί η πολιτισμική και εθνολογική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ευρώπη.

Στα θετικά του βιβλίου προστίθενται ο κατανοητός χαρακτήρας και η αναλυτική υφή, με τα γεγονότα να καταγράφονται κατά χρονολογική σειρά, με τρόπο απλό και εύληπτο. Παράλληλα παρέχεται ένας πλούτος πληροφοριών σχετικών με το κάθε γεγονός, όπως και με τα πρόσωπα και τις καταστάσεις που σχετίζονται με τα γεγονότα αυτά. Το βιβλίο πλαισιώνεται με εικόνες από ζωγραφικούς πίνακες και φωτογραφίες από αρχαιολογικές ανακαλύψεις από τη δυτική και βόρεια Ευρώπη.

romi germanoi esot

Υπάρχει επιπλέον ιδιαίτερη επιμέλεια τόσο στη συγκέντρωση του σχετικού υλικού από την ευρύτερη βιβλιογραφική παραγωγή, όσο και στη σαφή και με ωφέλιμο τρόπο παράθεσή της, ώστε τόσο ο λιγότερο μυημένος στα ζητήματα της περιόδου αναγνώστης να αποκτήσει μια γενική εποπτεία του προς μελέτη ζητήματος κάθε φορά. Οι περισσότερο μυημένοι στα γεγονότα αναγνώστες δεν θα αισθανθούν αδικημένοι. Μέσα από το βιβλίο αυτό έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν πολλές άγνωστες λεπτομέρειες. Η χρήση της βιβλιογραφίας θα τους κεντρίσει το ενδιαφέρον να εντρυφήσουν περαιτέρω σ’ αυτή τη συναρπαστική περίοδο.

Όλα αυτά τα στοιχεία καθιστούν το βιβλίο μία σημαντική μελέτη, ανοίγοντας νέους δρόμους σκέψης στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό, το οποίο δεν έχει συχνά την ευκαιρία να έρχεται σε επαφή με έργα Ελλήνων ιστορικών για την περίοδο εκείνη.

Η Ρώμη και οι Γερμανοί
Γεώργιος Τ. Τσερεβελάκης
Historical Quest
115 σελ.
ISBN 978-960-93-3355-9
Τιμή € 16,00

001 patakis eshop

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Γιώργος Χατζηβασιλείου: «Φιλοσοφία της τεχνητής νοημοσύνης»

Οι κίνδυνοι της τεχνητής νοημοσύνης έγιναν ανάγλυφα φανεροί το 2018 σοκάροντας όλο τον κόσμο. Εκείνη τη χρονιά αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, μιας εταιρείας πολιτικής επικοινωνίας η οποία πήρε παράνομα...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Σπύρος Ι. Ράγκος: «Θαυμάζειν – Απορείν – Φιλοσοφείν»

Η διαδικασία της γραφής συνιστά αφ’ εαυτής μια περιπέτεια, ένα ταξίδι που ενδεχομένως δεν κλείνει ούτε καν εκείνη τη στιγμή που η βούληση του δημιουργού της θα επιλέξει ως τέλος της. Αλλά η...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
J. Bradford DeLong: «Στον δρόμο προς την ουτοπία»

«Η οικονομική ιστορία δεν έχει ανοσία στην ιδεολογία, κυρίως επειδή οι οικονομικοί ιστορικοί δεν έχουν ανοσία στην ιδεολογία. Μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τους ίδιους αριθμούς και δείκτες για να...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.