A+ A A-

Γιώργος Αναστασιάδης: «Η Θεσσαλονίκη εν πολέμω…» κριτική του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη

Η Θεσσαλονίκη εν πολέμω... 28 Οκτωβρίου 1940-9 Απριλίου 1941 Γιώργος Ολ. Αναστασιάδης Εκδόσεις Κυριακίδη


Ο Γιώργος Αναστασιάδης έχει ασχοληθεί με την ιστορία της Θεσσαλονίκης και είναι ο πιο κατάλληλος για να μας διηγηθεί καταστάσεις και να μας περιγράψει την εποχή της αρχής της δεκαετίας του 1940. Γι’ αυτό και μας θέτει ερωτήματα. Πώς εισέβαλε ο πόλεμος στη ζωή των Θεσσαλονικέων; Πώς ξύπνησε την πόλη η Ιστορία εκείνο το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 1940; Ανιχνεύουμε τις απαντήσεις αντλώντας δροσερό νερό μέσα από τις μαρτυρίες και κυρίως από τη λογοτεχνία μας, που καταγράφει και ενίοτε σκηνοθετεί με τον δικό της τρόπο αυτή την ξαφνική μετάβαση από τη ρουτίνα της καθημερινότητας στις μέρες του μεγαλείου και τη οδύνης.

Τα ανθολογημένα παραθέματα διασώζουν και αναδεικνύουν την αίσθηση της εποχής, την ιστορία της ανθρώπινης κλίμακας στους τόπους της πόλης: τους φόβους, τους καημούς, τις εξάρσεις των συνηθισμένων ανθρώπων και τις νέες λέξεις που μπαίνουν στη γλώσσα της συγκυρίας. Επιστράτευση, μέτωπο, μετόπισθεν, συναγερμοί, βομβαρδισμοί, καταφύγια , συσκότιση.

Επιβεβαιώνεται έτσι η διαπίστωση ότι η Πολιτική μας Ιστορία αναπνέει καλύτερα και εξιστορεί πιο ελκυστικά και πιο πειστικά μέσα από κομμάτια και αποσπάσματα της λογοτεχνίας και της χρονογραφίας, που έρχονται να δώσουν πνοή και χρώμα –ενίοτε και κλειδιά ερμηνείας– στον ιστοριογραφικό λόγο.

Επιβεβαιώνεται έτσι η διαπίστωση ότι η Πολιτική μας Ιστορία αναπνέει καλύτερα και εξιστορεί πιο ελκυστικά και πιο πειστικά μέσα από κομμάτια και αποσπάσματα της λογοτεχνίας και της χρονογραφίας, που έρχονται να δώσουν πνοή και χρώμα –ενίοτε και κλειδιά ερμηνείας– στον ιστοριογραφικό λόγο. Η δημιουργική ανάγνωση του απανθίσματος προϋποθέτει βέβαια τη γνώση γεγονότων και πρωταγωνιστών. Το βιβλίο είναι γραμμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να προκαλεί τα κατάλληλα ερεθίσματα για να ανακαλύψουμε και να προσέξουμε με άλλα μάτια τα όσα μας έχει πει το συγκεκριμένο ιστορικό παρελθόν.

«Η δασκάλα μας », θυμάται ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, «η δεσποινίς Τζανή, μας υποδέχτηκε ένα πρωί (29 Οκτωβρίου 1940) κλαμένη και μας είπε ότι από την προηγούμενη μέρα είχαμε πόλεμο με την Ιταλία! Πόλεμος! Μια νέα λέξη έμπαινε στη ζωή μας απειλητική, χωρίς ωστόσο να μπορούμε να πιάσουμε το νόημά της».
Ο Γ. Βαφόπουλος αφηγείται: « ...Σ’ όλο το διάστημα του πολέμου έτρεμα τους βομβαρδισμούς, κυριευμένος από το αίσθημα του πανικού, και σε κάθε βήμα μου επισήμανα το πιο κοντινό καταφύγιο για να χωθώ μέσα μόλις ακούγονταν το πρώτο ούρλιασμα της σειρήνας».

Η Θεσσαλονίκη εν πολέμω... 28 Οκτωβρίου 1940-9 Απριλίου 1941 Γιώργος Ολ. Αναστασιάδης Εκδόσεις Κυριακίδη

Η κατάσταση ήταν δραματική. Από αφηγήσεις μαθαίνουμε ότι στάλθηκαν δέκα ιταλικά βομβαρδιστικά. Η πόλη υφίσταται σημαντικές ζημιές. Οι απώλειες βαριές. Οι ιταλικές βόμβες όμως που πέρασαν στην ιστορία είναι αυτές που έπεσαν στην Αγία Σοφία, στις 10 Φεβρουαρίου 1942, προκαλώντας οργή και κατάπληξη στην κοινή γνώμη, και όχι την ελληνική. Από μια άλλη αφήγηση μαθαίνουμε ότι οι περισσότεροι βομβαρδισμοί των Ιταλών γίνονταν γύρω στις 2 με 3. Οι Θεσσαλονικείς κρύβονταν στα καταφύγια και περίμεναν να περάσει το μένος του εχθρού.

Είναι αλήθεια ότι τα ανθολογημένα παραθέματα διασώζουν και αναδεικνύουν την αίσθηση της εποχής. Έτσι, ο συγγραφέας καταγράφει με το δικό του τρόπο μέσα από τις μαρτυρίες την υπαρξιακή αγωνία των κατοίκων της Θεσσαλονίκης και την πίστη ότι θα περάσει το κακό και κάποτε θα φύγει ο κατακτητής και θα απελευθερωθεί πάλι η πόλη. Ένα βιβλίο συνεισφορά στην ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Η Θεσσαλονίκη εν πολέμω...
28 Οκτωβρίου 1940-9 Απριλίου 1941
Γιώργος Ολ. Αναστασιάδης
Εκδόσεις Κυριακίδη
128 σελ.
ISBN 978-960-599-002-2
Τιμή € 13,00
001 patakis eshop

 

Διαβάστε επίσης
ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Συλλογικό: «Περί τρέλας» κριτική του Χρ. Δ. Αντωνίου

Σ’ αυτό το βιβλίο των εκδόσεωνΚοβάλτιο πέντε από τις πλέον εξέχουσες προσωπικότητες της παγκόσμιας λογοτεχνίας και φιλοσοφίας «αποκαλύπτουν, αποτυπώνουν, εμβαθύνουν ή βυθίζονται στην ψυχική τους...

ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Ουμπέρτο Έκο: «Χρονικά μιας ρευστής κοινωνίας» κριτική της Ανθούλας Δανιήλ

Το βιβλίο με τον τίτλο Χρονικά μιας ρευστής κοινωνίας περιέχει δεκαπέντε τίτλους δοκιμίων και μια «Εισαγωγή». Τα κείμενα προέρχονται από τη συνεργασία του Ουμπέρτο Έκο με την εφημερίδα Espresso και με...

ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Ρόμπερτ Μούζιλ: «Περί βλακείας» κριτική του Φίλιππου Φιλίππου

Σχετικά με τη βλακεία –την ανθρώπινη βλακεία, ασφαλώς– έχουν γραφτεί πολλά βιβλία, μελέτες και δοκίμια. Ανάμεσά τους βρίσκονται και τρία που έχουν ξεχωρίσει κι έχουν γίνει κλασικά. Είναι το Μωρίας...

ΦΙΛΙΚΑ SITE

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ 4 (ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ)
11635 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.-FAX: 210-7212307
info@diastixo.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

*  Το email σας:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest iconyoutube iconrss icon

Με την υποστήριξη του diastixo.gr - Designed by: artspr