A+ A A-

Νίκος Γιαννόπουλος: «Το ξεχασμένο “ΌΧΙ”» κριτική του Γεώργιου - Κωνσταντίνου Πήλιουρα

Το ξεχασμένο «Όχι» Η γερμανική εισβολή στην Ελλάδα Νίκος Γιαννόπουλος Historical Quest


Το ιστορικό σύγγραμμα Το ξεχασμένο «ΟΧΙ» του Νίκου Γιαννόπουλου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Historical Quest, έρχεται να προστεθεί και να εμπλουτίσει τη σειρά των μελετημάτων που εξετάζουν τα γεγονότα της γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα.

Το σύντομο, αλλά μεστό και πυκνό σε περιεχόμενο, έργο διαρθρώνεται σε δεκαεπτά επιμέρους κεφάλαια, τα οποία ακολουθούν χρονολογικά την πορεία του Ελληνογερμανικού Πολέμου, από την επίδοση του ιταλικού τελεσιγράφου έως την τελευταία μάχη στην ηπειρωτική Ελλάδα, πριν το μέτωπο του πολέμου μεταφερθεί στην Κρήτη. Εντασσόμενο στη χωρία των έργων της στρατιωτικής ιστορίας, το εν λόγω σύγγραμμα παρακολουθεί και παρουσιάζει αναλυτικά την οργάνωση της άμυνας του ελληνικού στρατού, καθώς και τις μάχες που αυτός έδωσε στα βόρεια σύνορα της χώρας εναντίον των γερμανικών τεθωρακισμένων.

Για την καλύτερη κατανόηση του πολέμου, ο Νίκος Γιαννόπουλος σε αρκετά σημεία του έργου δεν διστάζει να παραθέσει και να συνδυάσει πρωτογενείς μαρτυρίες πρωταγωνιστών των μαχών, Ελλήνων και Γερμανών, για να περιγράψει καλύτερα τις ιδιαίτερα επαχθείς συνθήκες και τις δυσκολίες που επικρατούσαν κατά τη διάρκεια των πολεμικών συγκρούσεων.

Αρχικά, στο έργο παρουσιάζονται οι διπλωματικές ενέργειες που ακολούθησαν της επίδοσης του ιταλικού τελεσιγράφου και παρατίθεται συνοπτικά η εξέλιξη των γεγονότων στο αλβανικό μέτωπο· καταγράφονται οι διαφωνίες και η σύγχυση που επικράτησε σε κυβέρνηση και στρατιωτικό επιτελείο για την οργάνωση της άμυνας σε ενδεχόμενη γερμανική επίθεση, καθώς και η βρετανική ανάμιξη στα καταρτιζόμενα σχέδια άμυνας· η κατασκευή και ο στρατηγικός ρόλος της «Γραμμής Μεταξά»· η παράταξη των ελληνοβρετανικών δυνάμεων και των αντίστοιχων γερμανικών κατά μήκος της αμυντικής γραμμής πριν την έναρξη των εχθροπραξιών· η έναρξη της επίθεσης των γερμανικών στρατευμάτων κατά των οχυρών, με παράλληλη παρουσίαση των γεγονότων ανά γεωγραφική περιοχή· κρίσεις για τη σημασία και τα αποτελέσματα της μάχης των οχυρών· οι συνθήκες υπό τις οποίες πραγματοποιήθηκε η συνθηκολόγηση του ελληνικού στρατού· η σταδιακή προώθηση των Γερμανών στην ελληνική ενδοχώρα και η είσοδός τους στην πόλη των Αθηνών· η τελευταία μάχη του ελληνικού στρατού στην ελληνική ηπειρωτική χώρα· ο αγώνας του ελληνικού πολεμικού ναυτικού και της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας και τέλος, συμπεράσματα για την επιχείρηση «Μαρίτα» και την επιχείρηση «Μπαρμπαρόσα».

Το ξεχασμένο «Όχι» Η γερμανική εισβολή στην Ελλάδα Νίκος Γιαννόπουλος Historical Quest

Για την καλύτερη κατανόηση του πολέμου, ο Νίκος Γιαννόπουλος σε αρκετά σημεία του έργου δεν διστάζει να παραθέσει και να συνδυάσει πρωτογενείς μαρτυρίες πρωταγωνιστών των μαχών, Ελλήνων και Γερμανών, για να περιγράψει καλύτερα τις ιδιαίτερα επαχθείς συνθήκες και τις δυσκολίες που επικρατούσαν κατά τη διάρκεια των πολεμικών συγκρούσεων. Παράλληλα, ημερολογιακές σημειώσεις και αποχαρακτηρισμένα έγγραφα συμπληρώνουν και καθιστούν ευδιάκριτες τις σκέψεις, τις βλέψεις και τους κατευθυντήριους στόχους των υψηλά ιστάμενων προσωπικοτήτων που λάμβαναν τις αποφάσεις – πολιτικών και στρατιωτικών.

Ακόμη, ιδιαίτερης προσοχής χρήζει το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που παρατίθεται με την ολοκλήρωση της ιστορικής αφήγησης του έργου. Ασπρόμαυρες φωτογραφίες της εποχής συνοδεύονται από διευκρινιστικές επεξηγηματικές επιγραφές που πληροφορούν τον αναγνώστη και συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση τόσο της εποχής όσο και των γεγονότων που συνέβησαν σε αυτήν.

Τέλος, προτιμάται η κυριολεκτική και αναφορική χρήση της γλώσσας, ώστε αυτή να συνδέεται και να εξυπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ανάγκες συγγραφής της στρατιωτικής ιστορίας, ενώ συγχρόνως το ύφος του έργου καθίσταται απλό και λιτό με αποφυγή χρήσης περίτεχνων εκφραστικών σχημάτων και με κυριαρχία της παρατακτικής σύνδεσης και του μικροπερίοδου λόγου.

Το ξεχασμένο «Όχι»
Η γερμανική εισβολή στην Ελλάδα
Νίκος Γιαννόπουλος
Historical Quest
124 σελ.
ISBN 978-618-5088-10-1
Τιμή € 17,15
001 patakis eshop

 

Διαβάστε επίσης
ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Χέρο Χόκβερντα: «Μεταξύ παρελθόντος και μέλλοντος» κριτική της Ανθούλας Δανιήλ

Ο συγγραφέας του βιβλίου Χέρο Χόκβερντα είναι Ολλανδός και μεταφραστής του έργου Το διπλό βιβλίο του Δημήτρη Χατζή. Η μεταφραστική του εργασία το 1979 στα Ολλανδικά του έδωσε το έναυσμα της περαιτέρω...

ΦΙΛΙΚΑ SITE

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ 4 (ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ)
11635 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.-FAX: 210-7212307
info@diastixo.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

*  Το email σας:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest iconyoutube iconrss icon

Με την υποστήριξη του diastixo.gr - Designed by: artspr