fbpx
Λησμονημένες ιστορίες Κωνσταντίνος Μαυρίδης Πρόλογος: Νικόλας Δημητριάδης  Εναλλακτικές Εκδόσεις

Κωνσταντίνος Μαυρίδης: «Λησμονημένες ιστορίες»

Ένας Γιαπωνέζος χίπης ανακαλύπτει τον Xίρο Ονόντα τριάντα χρόνια ύστερα από το τέλος του Δευτέρου Παγκόσμιου Πολέμου στο νησάκι Λουμπάγκ των Φιλιππίνων, εκεί όπου ο φανατικός Ιάπωνας συνέχιζε ως ο μόνος επιζών τον προσωπικό του ανταρτοπόλεμο, αρνούμενος πεισματικά να παραδεχτεί ότι η χώρα του συνθηκολόγησε.

Στις 11 Ιουνίου, 1937 ο στρατάρχης Τουχατσέφσκι, ο ικανότερος αξιωματικός του ρώσικου στρατού, αυτός που κατέλαβε τη Σιβηρία στη διάρκεια του ρωσικού εμφυλίου πολέμου νικώντας τις δυνάμεις των λευκοφρουρών του Αλεξάντρ Κολτσάκ και κατέπνιξε την εξέγερση της Κρονστάνδης το 1921, δολοφονείται κατηγορούμενος για εσχάτη προδοσία από τον Στάλιν στη δίκη που έμεινε γνωστή ως «Η υποθεση της τροτσκιστικής αντισοβιετικής στρατιωτικής οργάνωσης», ενώ το 1943 ο Γιάκοβ Τζουγκασβίλι, συλλαμβάνεται από τα χιτλερικά στρατεύματα. Οι Γερμανοί προτείνουν την ανταλλαγή του Γιάκοβ με τον στρατάρχη Φον Πάουλους που έχει  συλληφθεί στη μάχη του Στάλινγκραντ για να εισπράξουν την απάντηση του Στάλιν, «Δεν ανταλλάσσω έναν ανθυπολοχαγό με έναν στρατάρχη!», απάντηση που στοίχισε τη ζωή του πρωτότοκου γιου του Γεωργιανού δικτάτορα.

Ο Μπόμπι Φίσερ νικά τον Μπορίς Σπάσκι σε μια αναμέτρηση που χαρακτηρίστηκε ως «το παιχνίδι του αιώνα», ολοκληρώνοντας μια σειρά είκοσι δύο παιχνιδιών που έλαβαν χώρα στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας από τον Απρίλιο ως τον Σεπτέμβριο του 1972, στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου κι ενώ είχαν προηγηθεί είκοσι πέντε χρόνια ολοκληρωτικής επικράτησης των σοβιετικών. Στη συνέχεια, ο ιδιοφυής σκακιστής που είχε κερδίσει το αμερικάνικο πρωτάθλημα σκακιού ήδη από τα δεκαπέντε του αναμετράται με τον υπερυπολογιστή Γκρίνμπλατ του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης το 1977 και τον συντρίβει με σκορ 3-0, για να εξαφανιστεί ολοκληρωτικά από τη δημοσιότητα στο ζενίθ της καριέρας του, απέχοντας για είκοσι χρόνια από κάθε σκακιστική  διοργάνωση. 

Ο Κώστας Μαυρίδης καταφέρνει να μας εισάγει σε ένα κόσμο πέρα απ’ την καθημερινότητα, σε καταστάσεις και εμπειρίες οριακές, σε γεγονότα σπάνια κι αξιομνημόνευτα, σε χαρακτήρες και πρόσωπα που κινούνται πάντα οριακά και στο μεταίχμιο, ψάχνοντας την υπέρβαση και το ακατόρθωτο.

Στις 19 Απριλίου, 1993 οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις εισβάλλουν με πρωτοφανή βιαιότητα σ’ ένα ράντσο εβδομήντα εφτά εκταρίων στα περίχωρα της πόλης Γουάκο του Τέξας όπου έχει την έδρα της μια σέχτα φανατικών με την ονομασία «Η  Εκκλησία του Κλάδου του Δαυίδ», η οποία έχει εντάξει τη χρήση των όπλων στην καθημερινή της πρακτική στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για την επερχόμενη όπως υποστηρίζουν Αποκάλυψη. Στόχος των ομοσπονδιακών αρχών ήταν η σύλληψη του ηγέτη της σέχτας Ντέιβιντ Κορές, αυτοαποκαλούμενου ως «Μεσσία», αλλά στη διάρκεια της εφόδου ξεσπά πυρκαγιά από τα δεκάδες δακρυγόνα βλήματα που εκτοξεύονται στο ξύλινο κτήριο μέσα από τρύπες που ανοίγουν τεθωρακισμένα και ακολουθεί πανικός όπου χάνουν τη ζωή τους εβδομήντα οχτώ μέλη της θρησκευτικής ομάδας και τέσσερις ομοσπονδιακοί πράκτορες.

Λησμονημένες ιστορίες Κωνσταντίνος Μαυρίδης Πρόλογος: Νικόλας Δημητριάδης  Εναλλακτικές Εκδόσεις

Αυτές είναι μερικές από τις ιστορίες που ξεθάβει από το αρχείο της ιστορίας ο Κώστας Μαυρίδης, μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού Άρδην και της μηνιαίας εφημερίδας Ρήξη, στην οποία έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς ξεκινώντας από το 2008. Όμως το βιβλίο του Κώστα Μαυρίδη περιέχει κι άλλου είδους καταπληκτικές αφηγήσεις. Έχοντας βραβευτεί σε διεθνή διαγωνισμό για την ταξιδιωτική του αφήγηση Stormbringer και όντας έμπειρος ορειβάτης που έχει σκαρφαλώσει και διανυκτερεύσει στις κορφές όλων σχεδόν των υπέροχων ελληνικών βουνών,  ξέρει πώς να διηγηθεί γεγονότα συγκλονιστικά σαν αυτά που συνέβησαν το 2014 στον παγετώνα Κούμπου του Έβερεστ, στην ψηλότερη οροσειρά του πλανήτη, όπου εικοσιπέντε έμπειροι Σέρπα, από αυτούς που αποκαλούνται «Οι γιατροί του παγετώνα», προσπαθούσαν να εγκαταστήσουν σταθερά σκοινιά και σκάλες πάνω από τις σχισμές και τους παγόλιθους του παγετώνα στο άνοιγμα της ορειβατικής σεζόν. Ο παγετώνας Κούμπου όμως, που αποτελεί ένα από τα πιο επικίνδυνα κομμάτια της διαδρομής για το Έβερεστ, μετακινείται κάθε χρόνο εξαιτίας της πτώσης βράχων και όγκων πάγου στη διάρκεια του χειμώνα, πτώσεις  που μεταβάλουν το μήκος και το εύρος των χαραδρών που το αποτελούν. Εκείνη τη χρονιά ένα τεράστιο κομμάτι πάγου αποκολλήθηκε παρασύροντας τους χιονοδρόμους και σκοτώνοντας δεκαέξι Σέρπα, δεκαέξι έμπειρους ορειβάτες που ανεβαίνουν μέχρι δεκαπέντε και είκοσι φορές στις κορφές στήνοντας τις κατασκηνώσεις και κουβαλώντας τα εφόδια των πλουσίων Αμερικανών, οι οποίοι θέλουν να ζήσουν την εμπειρία της ζωής τους πληρώνοντας χιλιάδες δολάρια, τη στιγμή που οι ντόπιοι Σέρπα ρισκάρουν τη ζωή τους  για ένα κομμάτι ψωμί λαμβάνοντας εικοσιπέντε δολάρια για κάθε ανάβαση.

Ο συγγραφέας έχει επίσης ταξιδέψει με το αυτοσχέδιο ποδήλατο του σε τρεις ηπείρους, οπότε είναι σε θέση να διηγηθεί καλά και την ιστορία του «Μουρλού» Μορίς Γκαρέν, πρώην καπνοδοχοκαθαριστή και πρώτου νικητή του περίφημου ποδηλατικού γύρου της Γαλλίας, του δυσκολότερου ποδηλατικού αγώνα του κόσμου, σε μια εποχή που οι φίλαθλοι έσπερναν καρφιά στους δρόμους, ξυλοκοπούσαν τους ποδηλάτες για να κερδίσει ο δικός τους αγαπημένος κι οι αναβάτες αναγκάζονταν να κουβαλούν περίστροφα για την αυτοάμυνα τους, ενώ σκαρφάλωναν στις Άλπεις και τα Πυρηναία, διέσχιζαν τις πεδιάδες της Γαλλίας όπου οι ακραίες καιρικές συνθήκες ζέστης και κρύου εναλλάσσονται καταπονώντας τους αθλητές σε βαθμό σχεδόν ανυπέρβλητο.

Με ρυθμό κοφτό και γρήγορο, μ’ ένα ύφος ταχύ και νευρικό που πλησιάζει την προφορική αφήγηση και είναι γνωστό σε όσους τον ξέρουν καλά, χωρίς ποτέ όμως η αμεσότητα του ύφους του να  λειτουργεί σε βάρος της επιστημονικής ακρίβειας, ο Κώστας Μαυρίδης καταφέρνει να μας εισάγει σε ένα κόσμο πέρα απ’ την καθημερινότητα, σε καταστάσεις και εμπειρίες οριακές, σε γεγονότα σπάνια κι αξιομνημόνευτα, σε χαρακτήρες και πρόσωπα που κινούνται πάντα οριακά και στο μεταίχμιο, ψάχνοντας την υπέρβαση και το ακατόρθωτο.

Λησμονημένες ιστορίες
Κωνσταντίνος Μαυρίδης
Πρόλογος: Νικόλας Δημητριάδης
Εναλλακτικές Εκδόσεις
212 σελ.
ISBN 978-960-427-164-1
Τιμή € 13,85
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Ευαγγελία Κιρκινέ: «Έθνος “εξ απαλών ονύχων”»

Με το περιεχόμενο του όρου «έθνος» και τον τρόπο που δημιουργείται το αίσθημα του ανήκειν σε ένα έθνος, κυρίως μέσω της «εθνικής εκπαίδευσης», καταπιάνεται η Eυαγγελία Κιρκινέ σε αυτή τη μελέτη της. Τι...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Μήδεια Αμπουλασβίλι – Έκα Τσκοΐτζε: «Εύλαλα μάρμαρα»

Η Ελλάδα και η Γεωργία είναι χώρες που βρέθηκαν σε αντίπαλους ιδεολογικοπολιτικούς και στρατιωτικούς σχηματισμούς κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους των τελευταίων 100 ετών, ενώ συνεχίζουν να...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Γιώργος Χατζηβασιλείου: «Φιλοσοφία της τεχνητής νοημοσύνης»

Οι κίνδυνοι της τεχνητής νοημοσύνης έγιναν ανάγλυφα φανεροί το 2018 σοκάροντας όλο τον κόσμο. Εκείνη τη χρονιά αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, μιας εταιρείας πολιτικής επικοινωνίας η οποία πήρε παράνομα...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.