Σαίξπηρ εν τάχει Γιώργος Κανόνης – Σοφία Κανόνη Δίαυλος

Γιώργος Κανόνης – Σοφία Κανόνη: «Σαίξπηρ εν τάχει» κριτική της Ανθούλας Δανιήλ

Ο Σαίξπηρ εν τάχει είναι ένα ωραιότατο, χρησιμότατο και γοητευτικότατο κόσμημα και ως βιβλίο και ως ουσία.

Ο Σαίξπηρ εν τάχει μάς δίνει συμπυκνωμένα τα έργα, ώστε ο αναγνώστης με μια σύντομη ματιά να ξέρει την υπόθεση. Οι κύριες πηγές, από τις οποίες οι συγγραφείς Γιώργος Κανόνης και Σοφία Κανόνη άντλησαν το υλικό τους, είναι το βιβλίο William ShakespeareTheComplete Works (Second Edition), το οποίο περιλαμβάνει όλα τα γνωστά έργα του ποιητή, και το The Oxford Companion to Shakespeare. Στο βιβλίο περιλαμβάνονται τα τρία λιγότερο γνωστά και μη μεταφρασμένα στα ελληνικά έργα του ποιητή: Βασιλιάς Εδουάρδος Γ’, Οι δύο ευγενείς συγγενείς και Σερ Τόμας Μορ. Δεν περιλαμβάνονται τα ποιήματα.

Σαίξπηρ εν τάχει Γιώργος Κανόνης – Σοφία Κανόνη Δίαυλος

Τα έργα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: κωμωδίες, τραγωδίες και ιστορικά δράματα. Όλα ταξινομημένα με αλφαβητική σειρά. Τα ιστορικά έργα είναι έντεκα και, αν και έχουν στοιχεία ιστορικά, καταλήγουν να είναι έργα μυθοπλασίας. Στα έργα αυτά γίνεται λόγος για τον εκατονταετή πόλεμο, μεταξύ Άγγλων και Γάλλων, και για τον πόλεμο των δύο ρόδων – Λανκάστερ (Ερρίκος Δ’, Ε’, ΣΤ’, Ζ’) και Γιορκ (Ριχάρδος Β’, Εδουάρδος Δ’, Εδουάρδος Ε’, Ριχάρδος Γ’). Κάθε έργο αναφέρεται πρώτα με τον ελληνικό του τίτλο και έπειτα ακολουθεί ο αγγλικός με τη χρονολογία συγγραφής. Στο βιβλίο περιλαμβάνονται «Γενικές Σημειώσεις», όπου αναφέρονται και οι ελληνικές μεταφράσεις του Πάλλη, του Ρώτα, του Ρώτα με την Δαμιανάκου, του Καρθαίου, καθώς και αγγλικές εκδόσεις.

Παίρνω για παράδειγμα το έργο Οι δύο ευγενείς συγγενείς (The Two Noble Kinsmen, 1613), έργο που ο Σαίξπηρ έγραψε μαζί με τον Τζον Φλέτσερ. Το έργο βασίζεται σε ένα προγενέστερο του Τσόσερ, στο οποίο ο Σαίξπηρ είχε περισσότερο την ευθύνη για τη 1η πράξη, 2η πράξη και σκηνή 1η, 3η πράξη σκηνή 1η και 2η και το μεγαλύτερο μέρος της 5ης πράξης. Τα μέρη αυτά γράφονται με πλάγιους χαρακτήρες στο βιβλίο, ώστε να ξέρει ο αναγνώστης τι είναι του Σαίξπηρ και τι του συνεργάτη του. Οι συγγραφείς, Σαίξπηρ και Φλέτσερ, ενημερώνουν το κοινό ότι το έργο βασίζεται σε έργο προγενέστερο του Τσόσερ και «ελπίζουν να μη στριφογυρίζει στον τάφο του, έτσι που έχουν “ελαφρύνει” το σύγγραμμά του». Το έργο ανήκε στα «απόκρυφα», τα οποία είχαν αποδοθεί στον Σαίξπηρ αλλά αργότερα αμφισβητήθηκαν. Σήμερα δεν ανήκει πια στα «απόκρυφα».

Ο Σαίξπηρ εν τάχει είναι ένα ωραιότατο, χρησιμότατο και γοητευτικότατο κόσμημα και ως βιβλίο και ως ουσία.

Σαίξπηρ εν τάχει
Γιώργος Κανόνης – Σοφία Κανόνη
Δίαυλος
364 σελ.
ISBN 978-960-531-337-1
Τιμή € 19,00
001 patakis eshop


 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Γεωργία Παπαδάκη: «Σοφοκλής: Η “μέλισσα” του αρχαίου ποιητικού λόγου»

Η Γεωργία Παπαδάκη, με τα εφόδια της φιλολόγου και αρχαιολόγου, πρωτίστως, και την αγάπη για ό,τι σπούδασε, μας παραδίδει τον Σοφοκλή της, έναν τόμο όπου παρουσιάζει τον μεγάλο τραγικό μέσα από...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Θανάσης Αγάθος: «Η κινηματογραφική όψη του Γρηγορίου Ξενόπουλου»

Όλοι ξέρουμε ότι λογοτεχνία και κινηματογράφος είναι δύο τέχνες που έχουν μεταξύ τους μια συνεχή και δημιουργική συνομιλία. Από τότε που εμφανίστηκε η, τελικά, έβδομη τέχνη (στα τέλη του 19ου αι.,...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER