fbpx
Σαίξπηρ εν τάχει Γιώργος Κανόνης – Σοφία Κανόνη Δίαυλος

Γιώργος Κανόνης – Σοφία Κανόνη: «Σαίξπηρ εν τάχει» κριτική της Ανθούλας Δανιήλ


Ο τόμος είναι ωραίος και κομψός. Το εξώφυλλο αποτελεί γοητευτικό κράχτη για τον αναγνώστη. Εικονίζεται ο Σαίξπηρ σε πορτρέτο αγνώστου ζωγράφου, ιδιοκτησίας της αγγλο-ιρλανδικής οικογένειας Cobbe, που είναι γνωστό ως «πορτρέτο Cobbe». Το 2009, ερευνητές του Shakespeare Birthplace Trust παρουσίασαν αποδείξεις ότι πρόκειται για τον Σαίξπηρ ζωγραφισμένο εκ του φυσικού. Αν και κάποιοι προβάλλουν ενστάσεις, το έργο έχει ήδη εκτεθεί σε δύο εκθέσεις. Η φιλολογία γύρω από το εξώφυλλο είναι μια ευχάριστη εισαγωγή για τον αναγνώστη στον μαγικό κόσμο του μεγάλου δραματουργού, του οποίου το όνομα και το έργο δεν έχει αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Κι είναι η πρώτη φορά, ίσως, που βλέπουμε εξώφυλλο με το πορτρέτο του μεγάλου δημιουργού σε νεαρή ηλικία και όχι σ’ εκείνη με την οποία είναι καταχωρισμένος στην παγκόσμια μνήμη.

Στη μέσα σελίδα, μας περιμένει μια άλλη ενδιαφέρουσα έκπληξη. Εικονίζεται το μοναδικό χειρόγραφο του Σαίξπηρ: Sir Thomas More, που σώζεται στο Βρετανικό Μουσείο. Πρόκειται για το χειρόγραφο του έργου που αφορά τη ζωή του μεγάλου ανθρωπιστή που ήρθε σε ρήξη με τον βασιλιά Ερρίκο VIII, πληρώνοντας με τη ζωή του την πίστη του στον νόμο και στον Θεό. Από τα έργα του, η Ουτοπία είναι το σημαντικότερο «πολιτικό» του έργο.

Ο τόμος, λοιπόν, διότι περί αυτού πρόκειται, περιλαμβάνει τα τριάντα οχτώ έργα του μεγάλου ποιητή της Αγγλίας, του πιο μεταφρασμένου διεθνώς ποιητή και του πιο πολυπαιγμένου στο θέατρο.

Ο Σαίξπηρ εν τάχει είναι ένα ωραιότατο, χρησιμότατο και γοητευτικότατο κόσμημα και ως βιβλίο και ως ουσία.

Ο Σαίξπηρ εν τάχει μάς δίνει συμπυκνωμένα τα έργα, ώστε ο αναγνώστης με μια σύντομη ματιά να ξέρει την υπόθεση. Οι κύριες πηγές, από τις οποίες οι συγγραφείς Γιώργος Κανόνης και Σοφία Κανόνη άντλησαν το υλικό τους, είναι το βιβλίο William ShakespeareTheComplete Works (Second Edition), το οποίο περιλαμβάνει όλα τα γνωστά έργα του ποιητή, και το The Oxford Companion to Shakespeare. Στο βιβλίο περιλαμβάνονται τα τρία λιγότερο γνωστά και μη μεταφρασμένα στα ελληνικά έργα του ποιητή: Βασιλιάς Εδουάρδος Γ’, Οι δύο ευγενείς συγγενείς και Σερ Τόμας Μορ. Δεν περιλαμβάνονται τα ποιήματα.

Σαίξπηρ εν τάχει Γιώργος Κανόνης – Σοφία Κανόνη Δίαυλος

Τα έργα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: κωμωδίες, τραγωδίες και ιστορικά δράματα. Όλα ταξινομημένα με αλφαβητική σειρά. Τα ιστορικά έργα είναι έντεκα και, αν και έχουν στοιχεία ιστορικά, καταλήγουν να είναι έργα μυθοπλασίας. Στα έργα αυτά γίνεται λόγος για τον εκατονταετή πόλεμο, μεταξύ Άγγλων και Γάλλων, και για τον πόλεμο των δύο ρόδων – Λανκάστερ (Ερρίκος Δ’, Ε’, ΣΤ’, Ζ’) και Γιορκ (Ριχάρδος Β’, Εδουάρδος Δ’, Εδουάρδος Ε’, Ριχάρδος Γ’). Κάθε έργο αναφέρεται πρώτα με τον ελληνικό του τίτλο και έπειτα ακολουθεί ο αγγλικός με τη χρονολογία συγγραφής. Στο βιβλίο περιλαμβάνονται «Γενικές Σημειώσεις», όπου αναφέρονται και οι ελληνικές μεταφράσεις του Πάλλη, του Ρώτα, του Ρώτα με την Δαμιανάκου, του Καρθαίου, καθώς και αγγλικές εκδόσεις.

Παίρνω για παράδειγμα το έργο Οι δύο ευγενείς συγγενείς (The Two Noble Kinsmen, 1613), έργο που ο Σαίξπηρ έγραψε μαζί με τον Τζον Φλέτσερ. Το έργο βασίζεται σε ένα προγενέστερο του Τσόσερ, στο οποίο ο Σαίξπηρ είχε περισσότερο την ευθύνη για τη 1η πράξη, 2η πράξη και σκηνή 1η, 3η πράξη σκηνή 1η και 2η και το μεγαλύτερο μέρος της 5ης πράξης. Τα μέρη αυτά γράφονται με πλάγιους χαρακτήρες στο βιβλίο, ώστε να ξέρει ο αναγνώστης τι είναι του Σαίξπηρ και τι του συνεργάτη του. Οι συγγραφείς, Σαίξπηρ και Φλέτσερ, ενημερώνουν το κοινό ότι το έργο βασίζεται σε έργο προγενέστερο του Τσόσερ και «ελπίζουν να μη στριφογυρίζει στον τάφο του, έτσι που έχουν “ελαφρύνει” το σύγγραμμά του». Το έργο ανήκε στα «απόκρυφα», τα οποία είχαν αποδοθεί στον Σαίξπηρ αλλά αργότερα αμφισβητήθηκαν. Σήμερα δεν ανήκει πια στα «απόκρυφα».

Ο Σαίξπηρ εν τάχει είναι ένα ωραιότατο, χρησιμότατο και γοητευτικότατο κόσμημα και ως βιβλίο και ως ουσία.

Σαίξπηρ εν τάχει
Γιώργος Κανόνης – Σοφία Κανόνη
Δίαυλος
364 σελ.
ISBN 978-960-531-337-1
Τιμή € 19,00
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Ben Ansell: «Γιατί η πολιτική αποτυγχάνει»

Ο Μπεν Άνσελ στο βιβλίο του Γιατί η πολιτική αποτυγχάνει: Πέντε παγίδες και πώς να τις αποφύγουμε, το οποίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση του Γιώργου Μαραγκού, καταπιάνεται...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Ελένη Κ. Σπηλιώτη: «Εθνικός Διχασμός: Φιλοβασιλικοί εξόριστοι στη Σκόπελο»

Μ’ ένα σαπιοκάραβο, μέσα σε κατακλυσμιαία βροχή και με φόβο πιθανού τορπιλισμού, φτάνει στις 31 Ιανουαρίου 1918 στη Σκόπελο μια ομάδα επιφανών πολιτικών και άλλων προσώπων που με απόφαση του...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
«Για τη διαχείριση του πένθους και της απώλειας» και «Γιατί υπάρχει το κακό στον κόσμο;»

Αν υπάρχει ένας μελετητής ικανός να μας εισάγει τόσο στον πλούτο της γλώσσας όσο και των ιδεών του Μεγάλου Ιεράρχη Βασιλείου αλλά και του Πλουτάρχου είναι ο Ιωάννης Πλεξίδας. Με από πολλών ετών...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.