Για την κρίση και τον σύγχρονο άνθρωπο Κωνσταντίνος Μπούρας Momentum

Κωνσταντίνος Μπούρας: «Φιλοσοφώντας άνευ…» κριτική του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη

Θέτει ερωτήματα, προς εαυτόν και αλλήλους, τίμια και απλά, με την ευθύτητα του ανθρώπου που δεν έχει τίποτα να κρύψει κι ο φόβος είναι ανενεργή συνιστώσα του βίου του. Στο τέλος, κερδίζει το δύσκολο στοίχημα να μας γοητεύσει με τη γραφή του.

O ποιητής γράφει δοκίμια με εμβρίθεια και επίγνωση των ορίων του γνωστικού πεδίου του, διατυπώνοντας τη γνώμη του με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο. Παίρνοντας αφορμή από ένα δοκίμιό του για την ποίηση, σας μεταφέρουμε τη σκέψη του. Αναρωτιέται: «Ποιος γίνεται ποιητής σε αντιποιητικούς καιρούς; Ποιος διαλέγει την αυτοεξορία και τη μοναξιά σε εποχές αφθονίας και υπερκατανάλωσης; Ποιος επιλέγει τον τρόμο και τη σιγαλιά της λευκής σελίδας που επιμένει ή αρνείται να γεμίζει; Οι πεζογράφοι εξαργυρώνουν σχετικώς πιο γρήγορα –και ευκολότερα– το όποιο τάλαντό τους κι αν είναι τυχεροί και οι εκδοτικές συγκυρίες τούς ευνοήσουν, μπορούν να ζήσουν –ή και να θησαυρίσουν ακόμα– από τους καρπούς της τέχνης τους – ή της τεχνικής τους. Οι ποιητές όμως είναι καταδικασμένοι στην αφάνεια, στην ανυπαρξία».

Φιλοσοφώντας άνευ... Για την κρίση και τον σύγχρονο άνθρωπο Κωνσταντίνος Μπούρας Momentum

Ο ποιητής γράφει για το χάος, τη χαρμολύπη, τον έρωτα, τη λιτότητα, την αγωνία, το θέατρο, την αλήθεια, τη φιλία, την πίστη, τη μοναξιά, την ευγνωμοσύνη, το κάλλος, την αυτογνωσία, το γέλιο, αφήνοντας την αίσθηση ότι είναι ένας δημιουργός με τις ευαισθησίες του ποιητή που τον πνίγει η καθημερινή ρουτίνα και η υπαρξιακή αγωνία της ζωής. Με σκέψη δομημένη, με επιμέλεια περισσή και τροφή για συζήτηση, μας δίνει την αφορμή να μπούμε στον κόσμο του πνευματικού εργαστηρίου του. Θέτει ερωτήματα, προς εαυτόν και αλλήλους, τίμια και απλά, με την ευθύτητα του ανθρώπου που δεν έχει τίποτα να κρύψει κι ο φόβος είναι ανενεργή συνιστώσα του βίου του. Στο τέλος, κερδίζει το δύσκολο στοίχημα να μας γοητεύσει με τη γραφή του. Γιατί έχει το προνόμιο να μην κρύβεται πίσω από τις λέξεις, αλλά τολμά να διατυπώνει τη γνώμη του ως γαλήνιος ναυαγός αυτού του κόσμου.

Φιλοσοφώντας άνευ...
Για την κρίση και τον σύγχρονο άνθρωπο
Κωνσταντίνος Μπούρας
Momentum
252 σελ.
ISBN 978-960-9796-49-1
Τιμή € 16,60
001 patakis eshop


 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Γεωργία Παπαδάκη: «Σοφοκλής: Η “μέλισσα” του αρχαίου ποιητικού λόγου»

Η Γεωργία Παπαδάκη, με τα εφόδια της φιλολόγου και αρχαιολόγου, πρωτίστως, και την αγάπη για ό,τι σπούδασε, μας παραδίδει τον Σοφοκλή της, έναν τόμο όπου παρουσιάζει τον μεγάλο τραγικό μέσα από...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Θανάσης Αγάθος: «Η κινηματογραφική όψη του Γρηγορίου Ξενόπουλου»

Όλοι ξέρουμε ότι λογοτεχνία και κινηματογράφος είναι δύο τέχνες που έχουν μεταξύ τους μια συνεχή και δημιουργική συνομιλία. Από τότε που εμφανίστηκε η, τελικά, έβδομη τέχνη (στα τέλη του 19ου αι.,...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER