«Ναπολέων Βοναπάρτης: Οι μεγάλες μάχες» κριτική του Γεωργίου-Κωνσταντίνου Πήλιουρα

«Ναπολέων Βοναπάρτης: Οι μεγάλες μάχες»

Οι συγγραφείς της σειράς παρουσιάζουν λεπτομερώς την ιστορική εξέλιξη των γεγονότων, εκθέτοντας αρκετές φορές τις αντιτιθέμενες εκτιμήσεις των επιτελείων, φανερώνοντας και αναδεικνύοντας τις διαφορετικές προσεγγίσεις των αντίπαλων παρατάξεων που επηρέασαν σημαντικά την πορεία των πολεμικών αναμετρήσεων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι εικόνες που έχουν επιλεγεί για να πλαισιώσουν την ιστορική αφήγηση της σειράς. Έτσι, στην πλούσια εικονογράφηση ενσωματώνονται πορτρέτα των στρατιωτικών προσωπικοτήτων που πρωταγωνίστησαν στα πεδία των μαχών· έγχρωμοι γεωφυσικοί χάρτες που παρουσιάζουν την κατανομή και κίνηση των στρατιωτικών παρατάξεων στις σημαντικότερες μάχες· γκραβούρες και πίνακες που επιμελήθηκαν ζωγράφοι της εποχής και αναπαριστούσαν στιγμιότυπα των πολεμικών αναμετρήσεων· εικαστικές αναπαραστάσεις των στρατιωτών και των εξοπλισμών που έφεραν μαζί τους ανάλογα με το σώμα στο οποίο ανήκαν, ώστε να αναδεικνύονται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των συγκρουόμενων παρατάξεων και, τέλος, όπλα και εξαρτήματα της εποχής, βοηθώντας στην καλύτερη κατανόηση των συνθηκών που επικρατούσαν την εν λόγω περίοδο.

Επιπροσθέτως, το ύφος και η γλώσσα του έργου ακολουθούν και συνάδουν με το πνεύμα της στρατιωτικής ιστορίας που ασχολείται με την αναλυτική μελέτη μαχών, εκστρατειών και πολέμων. Ύφος φροντισμένο και πυκνό με ακριβολογία στην έκφραση, δεν αναλώνεται σε περίτεχνα λογοτεχνικά εκφραστικά σχήματα αλλά, στηριζόμενο στον μικροπερίοδο λόγο, προσδίδει ζωντάνια, παραστατικότητα και κομψότητα στη γλαφυρή ιστορική αφήγηση, γεγονός που βοηθά τους αναγνώστες να παρακολουθήσουν την πορεία εξέλιξης των γεγονότων. Η γλώσσα είναι απλή με προτίμηση στην αναφορική χρήση της, ούτως ώστε να επιτυγχάνεται μεγαλύτερη σαφήνεια.

Η βιβλιογραφία της σειράς είναι πλούσια, στηριζόμενη κατά κύριο λόγο σε αγγλόφωνα και γαλλόφωνα έργα τόσο της σύγχρονης εποχής του Ναπολέοντα όσο και μεταγενέστερων ιστορικών. Οι συγγραφείς της σειράς παρουσιάζουν λεπτομερώς την ιστορική εξέλιξη των γεγονότων, εκθέτοντας αρκετές φορές τις αντιτιθέμενες εκτιμήσεις των επιτελείων, φανερώνοντας και αναδεικνύοντας τις διαφορετικές προσεγγίσεις των αντίπαλων παρατάξεων που επηρέασαν σημαντικά την πορεία των πολεμικών αναμετρήσεων.

Η εκδοθείσα τετράτομη σειρά καλύπτει τα γεγονότα από τις παραμονές έκρηξης της Γαλλικής Επανάστασης (1789) έως την υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης της Βιέννης (1809). Το νήμα της ιστορικής αφήγησης του πρώτου τόμου, τον οποίο υπογράφει ο Δημήτριος Γ. Θαλασσινός, ξεκινά με την εκδήλωση της Γαλλικής Επανάστασης, ενώ ακολουθούν η περιγραφή των χρόνων του Ναπολέοντα στην Κορσική και οι πρώτες στρατιωτικές επιτυχίες του στη Γαλλία, με την αναφορά να ολοκληρώνεται με τις δύο εκστρατείες του Γάλλου στρατηλάτη στην Ιταλία και την Αίγυπτο. Στον δεύτερο τόμο της σειράς, τον οποίο υπογράφουν οι Δημήτριος Γ. Θαλασσινός και Γιάννης Κ. Χρονόπουλος, περιλαμβάνονται μερικές από τις σημαντικότερες ναυμαχίες των Ναπολεόντειων Πολέμων, η δημιουργία του Τρίτου Συνασπισμού Δυνάμεων εναντίον του Κορσικανού και το τέλος του με την εξουδετέρωση ενός εκ των σημαντικότερων εχθρών της Γαλλίας την εποχή αυτή, της Αυστριακής Αυτοκρατορίας. Στη συνέχεια, ο τρίτος τόμος, τον οποίο υπογράφει ο Γιάννης Κ. Χρονόπουλος, αφηγείται τη γένεση του Τέταρτου Συνασπισμού και τις εκστρατείες της Γαλλίας εναντίον της Πρωσίας, της Πολωνίας και της Σουηδίας. Τέλος, ο τέταρτος και εκτενέστερος τόμος της σειράς αναφέρεται στις τελευταίες μάχες που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο του Τέταρτου Συνασπισμού, προχωρώντας στην εξιστόρηση της δημιουργίας του Πέμπτου Συνασπισμού και των πιο ισχυρών μαχών που έγιναν έως την υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης της Βιέννης.

Ναπολέων Βοναπάρτης: Οι μεγάλες μάχες (Δ’ τόμος)
Γιάννης Κ. Χρονόπουλος
Historical Quest
456 σελ.
Τιμή € 25,00
001 patakis eshop

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Θανάσης Αγάθος: «Η κινηματογραφική όψη του Γρηγορίου Ξενόπουλου»

Όλοι ξέρουμε ότι λογοτεχνία και κινηματογράφος είναι δύο τέχνες που έχουν μεταξύ τους μια συνεχή και δημιουργική συνομιλία. Από τότε που εμφανίστηκε η, τελικά, έβδομη τέχνη (στα τέλη του 19ου αι.,...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Τσαρλς Γκλας: «Η Συρία φλέγεται – Το Ισλαμικό Κράτος και ο θάνατος της Αραβικής Άνοιξης»

Ο Έλληνας ποιητής Μελέαγρος από τα Γάδαρα (αρχαία πόλη της Συρίας, σήμερα η Ουμ Καΐς της Ιορδανίας), ο οποίος έζησε τον 1ο π.Χ. αιώνα, αποκαλούσε τη Συρία «μια χώρα που είναι ολόκληρος ο κόσμος»,...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER