Βασίλης Μαραβίτσας: «Β’ Βαλκανικός Πόλεμος (1913)» κριτική του Θανάση Αντωνίου
Βασίλης Μαραβίτσας: «Β’ Βαλκανικός Πόλεμος (1913)» κριτική του Θανάση Αντωνίου

Βασίλης Μαραβίτσας: «Β’ Βαλκανικός Πόλεμος (1913)» κριτική του Θανάση Αντωνίου

Στον Β’ Βαλκανικό Πόλεμο ενεπλάκησαν και οι άλλοι λαοί της περιοχής, όπως οι Σέρβοι, και η σύγκρουση γενικεύτηκε με στόχο το (ξανα)μοίρασμα της Βαλκανικής Χερσονήσου, την «απελευθέρωση» εδαφών που κάθε πλευρά διεκδικούσε ως δικά της, την αύξηση των ζωνών επιρροής και την έξοδο στο Αιγαίο για όσους τη στερούνταν. Ταυτόχρονα, όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, θέση κλήθηκαν κι έλαβαν οι Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής, ευνοώντας πότε τον έναν και πότε τον άλλο από τους πρωταγωνιστές, ουσιαστικά όμως προωθώντας τα δικά τους ιμπεριαλιστικά συμφέροντα σε βάρος ενός imperium, του Οθωμανικού, το οποίο έπνεε τα λοίσθια.

Το βιβλίο του στρατιωτικού μελετητή και συγγραφέα πολεμικών μονογραφιών Βασίλη Μαραβίτσα παρακολουθεί από πολύ κοντά τις στρατιωτικές εξελίξεις, τις μάχες και τις διπλωματικές διεργασίες που έλαβαν χώρα από την κήρυξη του «ακήρυχτου» πολέμου μέχρι την 25η Ιουλίου 1913 και την υπογραφή μιας συνθήκης ειρήνης, στο Βουκουρέστι, με την οποία έληγε και τυπικά ο πόλεμος. Ακολούθως, την 30ή Ιουλίου, υπογράφτηκε η Συνθήκη του Βουκουρεστίου ανάμεσα σε Ρουμανία, Σερβία, Ελλάδα και Μαυροβούνιο, συμφωνία η οποία προέβλεπε την κοινή δράση των παραπάνω χωρών σε περίπτωση που οι (νέοι) ηττημένοι, οι Βούλγαροι, αρνούνταν να συμμορφωθούν.

Θυμίζουμε ότι μετά το πέρας του συγκεκριμένου πολέμου, η Ελλάδα, αν και νικήτρια, αποχώρησε από τη δυτική Θράκη, πέτυχε όμως να μεταφερθούν τα σύνορά της στον Νέστο ποταμό, εξασφάλισε την παραμονή της Καβάλας εντός της ελληνικής επικράτειας και χάραξε τη βόρεια συνοριακή γραμμή της περίπου εκεί που είναι και σήμερα, στο υπέροχο βουνό, το θρυλικό Μπέλες.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, ο αναπόφευκτος Β’ Βαλκανικός Πόλεμος ήταν αποτέλεσμα του ότι οι Βούλγαροι παρέμειναν αμετακίνητοι στην απαίτησή τους για πλήρη προσάρτηση ολόκληρης της νοτιοδυτικής Μακεδονίας, μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ

Πριν από τη διεξοδική παρουσίαση αυτής της ταραγμένης καλοκαιρινής περιόδου, ο συγγραφέας εξιστορεί τα γεγονότα που οδήγησαν στη δραματική κορύφωση το καλοκαίρι του 1913 και πιάνει το νήμα από τις αρχές του 20ού αιώνα σε μια κατατοπιστική εισαγωγή: το κίνημα των Νεότουρκων του 1908, τις βουλγαρικές διεκδικήσεις στη Μακεδονία, τη συγκρότηση των πρώτων αντάρτικων ομάδων από τους κύριους διεκδικητές των πρώην οθωμανικών εδαφών, τις πρώτες προσπάθειες για τη συγκρότηση μιας βαλκανικής συμμαχίας, την πρώτη ελληνοβουλγαρική στρατιωτική συνθήκη του 1912, την αντίστοιχη ελληνοσερβική στις αρχές του 1913 αλλά και την κήρυξη πολέμου της Ελλάδας στο οθωμανικό κράτος το φθινόπωρο του 1912, που οδήγησε σε γενικευμένο πόλεμο των βαλκανικών λαών ενάντια στους παραπαίοντες Οθωμανούς.

Κομβικά πολιτικά γεγονότα που σημάδεψαν την ταραγμένη περίοδο (προσπάθειες Βενιζέλου για σύναψη συμφωνιών ειρήνης και συνεργασίας με τους διεκδικητές στη Βαλκανική Χερσόνησο, απελευθέρωση Θεσσαλονίκης, δολοφονία του Βασιλιά Γεωργίου Α’, κ.ά.) βρίσκουν τη θέση τους στις σελίδες του βιβλίου, πριν ο συγγραφέας ασχοληθεί με το καλοκαίρι του 1913.

Το βιβλίο του Βασίλη Μαραβίτσα επικεντρώνεται στην εξιστόρηση των στρατιωτικών συγκρούσεων και των κινήσεων που πραγματοποίησαν οι ένοπλες δυνάμεις στο θέατρο του πολέμου το καλοκαίρι του 1913, ρίχνοντας ασφαλώς το ενδιαφέρον του στην ελληνική πλευρά. Παρουσιάζει τις στρατιωτικές δυνάμεις των παικτών και τον οπλισμό τους, τη στρατιωτική ηγεσία ενός εκάστου εκ των αντιπάλων (δίνοντας μάλιστα στοιχεία για την εκπαίδευση των επικεφαλής τους, κυρίως σε στρατιωτικές ακαδημίες στη Γερμανία), την οργάνωση του στρατού στη βάση του, τις κορυφαίες μάχες της περιόδου, τις απώλειες των πλευρών.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, ο αναπόφευκτος Β’ Βαλκανικός Πόλεμος ήταν αποτέλεσμα του ότι οι Βούλγαροι παρέμειναν αμετακίνητοι στην απαίτησή τους για πλήρη προσάρτηση ολόκληρης της νοτιοδυτικής Μακεδονίας, μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο Β. Μαραβίτσας αποδίδει στον βουλγαρικό εθνικισμό, ο οποίος εκείνη την περίοδο είχε φτάσει πράγματι σε σημείο ακραίας επιθετικότητας, πρωταγωνιστικό ρόλο στο ξέσπασμα των συγκρούσεων, βρίσκει όμως την ευκαιρία, ανάμεσα στις περιγραφές των στρατιωτικών γεγονότων, να αναφερθεί ακροθιγώς στις διεκδικήσεις και των άλλων λαών της Βαλκανικής Χερσονήσου, αυτή τη φορά σε βάρος της Βουλγαρίας, ξεδιαλύνοντας το απίστευτο κουβάρι των Βαλκανίων τις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα – τα γεγονότα εκείνα μας κατατρέχουν ακόμα κι αυτό το βλέπουμε καθημερινά, στην Πρίστινα, στο Σεράγεβο, στα Τίρανα, στη Σόφια, στην Αθήνα…

ΥΓ. Διαβάστε επίσης το Α’ Βαλκανικός Πόλεμος (1912-1913): Η αρχή της εθνικής εξόρμησης του Βασίλη Αναστασόπουλου (Γκοβόστης, 2012).

Β’ Βαλκανικός Πόλεμος (1913)
Ο διασυμμαχικός πόλεμος
Βασίλης Μαραβίτσας
Γκοβόστης
176 σελ.
Τιμή € 14,50
001 patakis eshop


 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Ευάνθης Χατζηβασιλείου: «Βιώματα του Μακεδονικού Ζητήματος»

Μπορεί η εν ψυχρώ εθνοκάθαρση των μουσουλμάνων από τους Σέρβους της Βοσνίας το 1995 στη Σρεμπρένιτσα να σόκαρε την Ευρώπη κι ολόκληρο τον κόσμο υπενθυμίζοντας ότι η πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Κώστας Βούλγαρης: «Η μεταμυθοπλασία στη νεοελληνική πεζογραφία»

Η Μεταμυθοπλασία στη νεοελληνική πεζογραφία του Κώστα Βούλγαρη είναι ένας ογκώδης τόμος που ο συγγραφέας τον έστησε με πολύ μεράκι, φιλοδοξώντας να ερμηνεύσει τον όρο «μεταμυθοπλασία». Συγκεντρώνει, λοιπόν, τα πάντα...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Απόστολος Δοξιάδης: «Λέγοντας και ξαναλέγοντας»

Επτά επιφανείς συγγραφείς, ποιητές, μεταφραστές, πανεπιστημιακοί καθηγητές παίρνουν τη σκυτάλη ο ένας από τον άλλο, σκυτάλη είναι η Έρημη Χώρα που παρέλαβαν από τον Τ. Σ. Έλιοτ, και ο καθένας την προσαρμόζει στα...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: