fbpx
Κωνσταντίνος Καρατόλιος: «Το υγρόν πυρ & η συμβολή του στη βυζαντινή ισχύ» κριτική του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη

Κωνσταντίνος Καρατόλιος: «Το υγρόν πυρ & η συμβολή του στη βυζαντινή ισχύ» κριτική του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη


Το θαύμα της χιλιόχρονης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας θα ήταν αδύνατο να συντελεστεί χωρίς τον στρατό της, που της επέτρεψε να διατηρήσει την υπόστασή της επί τόσους αιώνες. Και αυτό παρά τις συνεχείς εξωτερικές προκλήσεις που αντιμετώπιζε από εχθρούς οι οποίοι διέφεραν σημαντικά μεταξύ τους.

Στο εν λόγω πλαίσιο, η ρωμαϊκή κληρονομιά ήταν το ίδιο σημαντική με την υιοθέτηση νέων όπλων και τακτικών στη μάχη. Από αυτά, το υγρό πυρ ήταν σίγουρα το όπλο που κατάφερε να αποκτήσει τη μεγαλύτερη φήμη. Χρησιμοποιήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και χάρισε περιφανείς νίκες στο ναυτικό της.

Ως όπλο βρισκόταν σε χρήση ήδη από την πρώιμη βυζαντινή περίοδο. Μνεία κάνουν ο Μαρκελλίνος και ο Προκόπιος, ενώ ο Κωνσταντίνος Πορφυρογέννητος αναφέρει ότι χρησιμοποιούνταν ήδη από τα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Χρησιμοποιήθηκε στην απόπειρα κατάληψης της Κωνσταντινούπολης από τους Άραβες, κατά την πειρατεία των Σαρακηνών το 678, και ο Θεοφάνης στη Χρονογραφία του αποδίδει την υιοθέτηση του όπλου από τους Βυζαντινούς για να κατακάψουν με αυτό τον αραβικό στόλο. Το υγρό πυρ θεωρούνταν από τα πιο σπουδαία όπλα και χρησιμοποιήθηκε πολύ από τους Βυζαντινούς. Ακόμα και κατά τις τελευταίες ημέρες της Αυτοκρατορίας, όταν οι Οθωμανοί πολιορκούσαν την Κωνσταντινούπολη, οι Βυζαντινοί προσπάθησαν με την καταφυγή σε αυτό να ανατρέψουν την εις βάρος τους κατάσταση, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν.

Όσον αφορά τη σύστασή του, υπήρχε μεγάλη μυστικότητα τόσο για το περιεχόμενο του μείγματος, όσο και για την παρασκευή του. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι το υγρό πυρ αναφλεγόταν με την επαφή του με το νερό, πράγμα που δικαιολογούσε την ύπαρξη ασβέστη στο μείγμα. Το έριχναν με τον χειροσιφώνα από την κορυφή μιας σκάλας κατά τη διάρκεια χερσαίας πολιορκίας ή όταν πλησίαζαν κοντά στα πλοία. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι όσοι το εκτόξευαν ήταν άριστα εκπαιδευμένοι και μπορούσαν να κατευθύνουν τη φλόγα κατά το δοκούν, τόσο κάθετα όσο και οριζόντια.

Μέσα από τη μελέτη του βιβλίου δίνονται απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα και απορίες για το υγρό πυρ. Σ’ αυτό βοηθά η γραφή του Κωνσταντίνου Καρατόλιου, που κερδίζει τον αναγνώστη. Μια σοβαρή δουλειά με εξαιρετική επιμέλεια.

Το υγρόν πυρ & η συμβολή του στη βυζαντινή ισχύ
Κωνσταντίνος Καρατόλιος
Historical Quest
66 σελ.
Τιμή € 10
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Μήδεια Αμπουλασβίλι – Έκα Τσκοΐτζε: «Εύλαλα μάρμαρα»

Η Ελλάδα και η Γεωργία είναι χώρες που βρέθηκαν σε αντίπαλους ιδεολογικοπολιτικούς και στρατιωτικούς σχηματισμούς κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους των τελευταίων 100 ετών, ενώ συνεχίζουν να...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Γιώργος Χατζηβασιλείου: «Φιλοσοφία της τεχνητής νοημοσύνης»

Οι κίνδυνοι της τεχνητής νοημοσύνης έγιναν ανάγλυφα φανεροί το 2018 σοκάροντας όλο τον κόσμο. Εκείνη τη χρονιά αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, μιας εταιρείας πολιτικής επικοινωνίας η οποία πήρε παράνομα...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Σπύρος Ι. Ράγκος: «Θαυμάζειν – Απορείν – Φιλοσοφείν»

Η διαδικασία της γραφής συνιστά αφ’ εαυτής μια περιπέτεια, ένα ταξίδι που ενδεχομένως δεν κλείνει ούτε καν εκείνη τη στιγμή που η βούληση του δημιουργού της θα επιλέξει ως τέλος της. Αλλά η...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.