fbpx
Marc Roche: «Οι Banksters» κριτική του Θανάση Αντωνίου

Marc Roche: «Οι Banksters» κριτική του Θανάση Αντωνίου


Υψηλού επιπέδου δημοσιογραφία, ευρύτατη γνώση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού κλάδου, παρρησία στη διατύπωση γνώμης και διάθεση ρήξης με τους μεγαλόσχημους –εάν κι εφόσον αυτή είναι αναπόφευκτη– χαρακτηρίζουν τον Βέλγο δημοσιογράφο Marc Roche. Τον συγγραφέα ο οποίος έγινε παγκοσμίως γνωστός όταν τα έβαλε με την Goldman Sachs. Το βιβλίο του Η Τράπεζα: Πώς η Goldman Sachs κυβερνά τον κόσμο (Μεταίχμιο, 2011) καθώς και ορισμένα καυστικά άρθρα του που είχαν προηγηθεί στα ΜΜΕ όπου εργάζεται (Le Monde), του χάρισαν φήμη και τον τοποθέτησαν σε ένα τιμητικό Libro d’Oro: εκείνων που τα έβαλαν με το πανίσχυρο, αδιαπέραστο κατεστημένο της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.

Κι όμως, όπως ευθαρσώς εξομολογείται ο Βέλγος δημοσιογράφος, η ιδεολογικοπολιτική τοποθέτησή του υπέρ μιας ελεύθερης αγοράς εντός του καπιταλιστικού μοντέλου οργάνωσης της κοινωνίας δεν έχει κλονιστεί από την περίπου 35χρονη καριέρα του (ξεκίνησε το 1979) ως ανταποκριτής βέλγικων και γαλλικών εφημερίδων και περιοδικών στο Λονδρέζικο Σίτι και τη νεοϋορκέζικη Γουόλ Στριτ.

Η γραφή του Roche είναι απολαυστική: χωρίς να κουράζει με οικονομικούς όρους, χωρίς να πλατειάζει, αναδεικνύοντας –χωρίς να επιδεικνύει– τις γνώσεις του στην οικονομική Ιστορία, ο Βέλγος δημοσιογράφος δεν γράφει ένα οικονομικό εγχειρίδιο, αλλά εκθέτει μια ποικιλία απολύτως διδακτικών ιστοριών.

ΤΥΦΛΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ
Το παρόν έργο αποτελείται από 20 κεφάλαια, τα οποία κατανέμονται σε δύο μέρη: στην «Τύφλωση» και τις «Αντιστάσεις». Στην «Τύφλωση» εξετάζεται με ποιους τρόπους και κάτω από ποιες προϋποθέσεις ο χρηματοπιστωτικός κλάδος μεταλλάχτηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών δεκαετιών, από ένα εξειδικευμένο εργαλείο οικονομικής πολιτικής σε ένα αδηφάγο τέρας, χωρίς ηθικούς φραγμούς, το οποίο στην ξέφρενη κούρσα του βύθισε έθνη και κοινωνίες στη φτώχεια.

Στο δεύτερο μέρος, που φέρει τον τίτλο «Αντιστάσεις», ο Marc Roche παρουσιάζει ιστορίες χρηματοπιστωτικής τρέλας, αλλά αυτή τη φορά εστιάζει το ενδιαφέρον του στις προσπάθειες κρατών, διεθνών φορέων και ρυθμιστικών αρχών να μπει φραγμός στο κυνήγι του κέρδους και να επιστρέψουν στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών οι παραδοσιακές συναλλακτικές αξίες. Ο Roche επιμένει ότι ο χρηματοπιστωτικός κλάδος είναι παράγοντας προόδου κι ευαγγελίζεται μια δέσμη μέτρων που μπορούν να προφυλάξουν οικονομίες και κοινωνίες από τον γιγαντισμό των τραπεζών, των επενδυτικών οίκων και των χρηματιστηρίων.

Η γραφή του Roche είναι απολαυστική: χωρίς να κουράζει με οικονομικούς όρους, χωρίς να πλατειάζει, αναδεικνύοντας –χωρίς να επιδεικνύει– τις γνώσεις του στην οικονομική Ιστορία, ο Βέλγος δημοσιογράφος δεν γράφει ένα οικονομικό εγχειρίδιο, αλλά εκθέτει μια ποικιλία απολύτως διδακτικών ιστοριών. Πρωταγωνιστές των ιστοριών αυτών δεν είναι άλλοι από τους Banksters, νεολογισμός της δημοσιογραφικής πιάτσας που προκύπτει από τις λέξεις bankers (τραπεζικοί) και gangsters (συμμορίτες), οι κατά τον συγγραφέα «τραπεζοαπατεώνες που δεν έχουν ιερό και όσιο».

Ο Roche ξεκινάει το βιβλίο του με μια τρομερή ομολογία, η οποία εκτιμώ ότι θα έπρεπε να διατυπωθεί από πολλούς, αν όχι όλους τους δημοσιογράφους που κάλυπταν τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά κέντρα του κόσμου μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2007, όταν ξέσπασε η κρίση των ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ: «Ήμουν ένας ειδικός στα χρηματοοικονομικά και δεν πήρα χαμπάρι τίποτε... Δεν είχα δώσει την παραμικρή σημασία στις επιπτώσεις που θα είχαν τα χαμηλά επιτόκια στη χρέωση των νοικοκυριών ή των κρατών. Και βέβαια, δεν ήμουν ο μόνος, είχα καλή παρέα. Οι κυβερνήσεις, οι κεντρικές τράπεζες, οι ρυθμιστικές αρχές και οι οικονομολόγοι ήταν εξίσου τυφλοί με μένα».

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΡΟΜΟΥ
Οι 20 ιστορίες των Banksters διαβάζονται ως σύντομα επιχειρηματικά ρεπορτάζ, αλλά κι ως χιουμοριστικές ιστορίες καθημερινής χρηματοοικονομικής τρέλας. Διαβάστε π.χ. την άποψη του συγγραφέα για τους Financial Times όσο αφορά την πολεμική τους ενάντια στο ευρώ, ή τη σιωπή τους για τους φορολογικούς παραδείσους που η ίδια η αγγλική κεφαλαιοκρατία δημιούργησε για να φοροδιαφεύγει και αναλογιστείτε την, κάθε φορά που τα ελληνικά δελτία ειδήσεων σάς μεταδίδουν «τι γράφει η έγκυρη βρετανική εφημερίδα».

Διαβάστε το οδοιπορικό του στο νησί Τζέρσι, που βρίσκεται ανάμεσα στην Αγγλία και τη Γαλλία, στα Στενά της Μάγχης, ένα χαριτωμένο πλην όμως παντελώς αδιάφορο νησάκι, που έγινε παγκόσμια γνωστό ως ένας από τους «φορολογικούς παραδείσους» του βρετανικού αρχικά και σήμερα του διεθνούς κεφαλαίου.

Διαβάστε την εντυπωσιακή ιστορία του για τον τρόπο διαμόρφωσης της παγκόσμιας τιμής του χρυσού, η οποία δίνεται με τη μορφή ενός «ταξιδιού ζωής»: ξεκινάει με την επίσκεψη του συγγραφέα σε ένα εφιαλτικό ορυχείο χρυσού στο Λεσότο της Αφρικής, περνάει από το Λονδίνο, όπου με αδιαφανείς διαδικασίες μια κλειστή ομάδα τραπεζιτών, στην οποία επικεφαλής είναι πάντα ένα μέλος της δυναστείας Rothschild, διαμορφώνουν ηλεκτρονικά την τιμή της επόμενης ημέρας για να καταλήξει στο Ντουμπάι, «το πραγματικό μαύρο κουτί του εμπορίου χρυσού», όπου μεγάλες ποσότητες από το κίτρινο μέταλλο πωλούνται και αγοράζονται χωρίς τον παραμικρό έλεγχο από καμία εθνική ή διεθνή αρχή.

Διαβάστε όμως και για την πατρίδα μας στο κεφάλαιο «H Goldman κι εγώ», όπου ο συγγραφέας εξιστορεί την πορεία της σύγκρουσής του με την αμερικανική τράπεζα: η παραποίηση των αριθμητικών στοιχείων για τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη της Ελλάδας, προκειμένου η χώρα να μπει στην ΟΝΕ, ήταν έργο της γνωστής τράπεζας κατ’ εντολή του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, με τον οποίον ο συγγραφέας ήρθε αργότερα σε δημόσια αντιπαράθεση.

Υπέροχα είναι επίσης τα κεφάλαιά του για το οικονομικό «πλυντήριο» της Γενεύης, για τις περιπτώσεις τραπεζιτών ή χρηματιστών που κατέστρεψαν οίκους αιώνων και διέλυσαν περιουσίες κρατών, για τη μεγάλη κομπίνα με τα αμερικανικά φοιτητικά δάνεια –στα οποία «βλέπει» ένα νέο τσουνάμι που κάποια στιγμή θα χτυπήσει– και πάρτε λιγοστές ελπίδες ότι κάτι μπορεί να αλλάξει, από τα κεφάλαια που αναφέρονται στις σύγχρονες προσπάθειες των ρυθμιστικών αρχών να ξαναβάλουν σε τροχιά ελέγχου τους Banksters και τη βουλιμία τους.

Οι Banksters
Ταξίδι στον κόσμο των καπιταλιστών φίλων μου
Marc Roche
μετάφραση: Γιάννης Καυκιάς
Μεταίχμιο
264 σελ.
Τιμή € 15,50
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Ben Ansell: «Γιατί η πολιτική αποτυγχάνει»

Ο Μπεν Άνσελ στο βιβλίο του Γιατί η πολιτική αποτυγχάνει: Πέντε παγίδες και πώς να τις αποφύγουμε, το οποίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση του Γιώργου Μαραγκού, καταπιάνεται...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Ελένη Κ. Σπηλιώτη: «Εθνικός Διχασμός: Φιλοβασιλικοί εξόριστοι στη Σκόπελο»

Μ’ ένα σαπιοκάραβο, μέσα σε κατακλυσμιαία βροχή και με φόβο πιθανού τορπιλισμού, φτάνει στις 31 Ιανουαρίου 1918 στη Σκόπελο μια ομάδα επιφανών πολιτικών και άλλων προσώπων που με απόφαση του...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
«Για τη διαχείριση του πένθους και της απώλειας» και «Γιατί υπάρχει το κακό στον κόσμο;»

Αν υπάρχει ένας μελετητής ικανός να μας εισάγει τόσο στον πλούτο της γλώσσας όσο και των ιδεών του Μεγάλου Ιεράρχη Βασιλείου αλλά και του Πλουτάρχου είναι ο Ιωάννης Πλεξίδας. Με από πολλών ετών...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.