fbpx

Ιωάννης Δ. Τσόλκας: «Ιστορία της ιταλικής λογοτεχνίας» κριτική της Στέλλας Πριόβολου

Ιωάννης Δ. Τσόλκας: «Ιστορία της ιταλικής λογοτεχνίας» κριτική της Στέλλας Πριόβολου
Η σύνθεση της Ιστορίας μιας λογοτεχνίας είναι έργο επίπονο, υπεύθυνο και από τη φύση του πολυσέλιδο, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν αφορά τη λογοτεχνία ενός ευρωπαϊκού λαού, του ιταλικού, που από τη μετεξέλιξή του από τον ρωμαϊκό κόσμο και τη σύνδεσή του με τον ελληνικό αποτελεί έναν από τους στυλοβάτες της Ευρώπης των λαών.

Αν ρωτήσουμε έναν συγγραφέα τι σημαίνει λογοτεχνία, αυτομάτως θα βρεθούμε μπροστά σε ποικίλες απαντήσεις ανάλογα με την ιδεολογία, την κοσμοθεωρία αλλά και τη φιλοσοφική, πολιτική και επιστημονική θεώρηση του καθενός. Όπως χαρακτηριστικά παρατηρεί ο γνωστός Ιταλός καθηγητής και συγγραφέας παρόμοιου έργου Giulio Ferroni, «Λογοτεχνία είναι αυτό που λογίζεται Λογοτεχνία, αυτό που κατά καιρούς αναγνωρίζεται ως Λογοτεχνία από ομάδες και κοινωνικά σύνολα». Επομένως, η κοινωνική προσέγγιση είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της Ιστορίας μιας λογοτεχνίας και φαίνεται ότι την αρχή αυτή ενστερνίστηκε ο συνάδελφος αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ιταλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Τσόλκας στο τελευταίο του βιβλίο, Ιστορία της ιταλικής λογοτεχνίας, με υπότιτλο «Φιλολογική, ιστορική και κοινωνικοπολιτική προσέγγιση».

Στο διάβα όλων αυτών των αιώνων εξετάζεται σε βάθος το ιστορικό πλαίσιο, περιγράφονται και αναπτύσσονται τα λογοτεχνικά είδη και αναδύονται οι δημιουργοί τους, μείζονες και ελάσσονες, μέσα από την προσωπική ανάλυση και μελέτη των κειμένων που επιχειρεί ο Ιωάννης Τσόλκας με τη βοήθεια μιας πλούσιας ξενόγλωσσης και ελληνόγλωσσης βιβλιογραφίας.

Στο πεντακοσίων περίπου σελίδων βιβλίο του, ο συγγραφέας μάς ταξιδεύει στον κόσμο της ιταλικής λογοτεχνίας από τις απαρχές της, την τελευταία δηλαδή περίοδο του Λατινικού Μεσαίωνα (12ος_13ος αι.) μέχρι και τα τέλη του 20ού αιώνα. Στο διάβα όλων αυτών των αιώνων εξετάζεται σε βάθος το ιστορικό πλαίσιο, περιγράφονται και αναπτύσσονται τα λογοτεχνικά είδη και αναδύονται οι δημιουργοί τους, μείζονες και ελάσσονες, μέσα από την προσωπική ανάλυση και μελέτη των κειμένων που επιχειρεί ο Ιωάννης Τσόλκας με τη βοήθεια μιας πλούσιας ξενόγλωσσης και ελληνόγλωσσης βιβλιογραφίας.

Έχει αναμφίβολα γραφεί σε πολλές ξένες γλώσσες η Ιστορία της ιταλικής λογοτεχνίας και έχει επίσης μεταφραστεί στην ελληνική, όμως το παρόν έργο, γραμμένο στην ελληνική –και, σημειωτέον, σε εξαιρετικά καλαίσθητη έκδοση– συμπληρώνει τη διεθνή βιβλιογραφία με τρόπο πρωτότυπο, καθώς παρουσιάζει τις ιστορικές και κοινωνικοπολιτικές συνθήκες υπό τις οποίες αναδύθηκαν τα λογοτεχνικά ρεύματα και εκφράστηκαν οι συγγραφείς. Έτσι, όλοι οι αναγνώστες αλλά και συγκεκριμένα οι φοιτητές, στους οποίους στοργικά απευθύνεται ο δάσκαλος Ιωάννης Τσόλκας, έχουν τη δυνατότητα αφενός να κατανοήσουν τη λογοτεχνία της φίλης χώρας, αφετέρου ν’ αποκτήσουν σημαντικές γνώσεις για τον πλούσιο και πολύτιμο πολιτισμό της.

Ιστορία της ιταλικής λογοτεχνίας
Φιλολογική, ιστορική και κοινωνικοπολιτική προσέγγιση
Ιωάννης Δ. Τσόλκας
Πεδίο
480 σελ.
Τιμή € 34,90

Βρείτε το εδώ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
«Για τη διαχείριση του πένθους και της απώλειας» και «Γιατί υπάρχει το κακό στον κόσμο;»

Αν υπάρχει ένας μελετητής ικανός να μας εισάγει τόσο στον πλούτο της γλώσσας όσο και των ιδεών του Μεγάλου Ιεράρχη Βασιλείου αλλά και του Πλουτάρχου είναι ο Ιωάννης Πλεξίδας. Με από πολλών ετών...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Γεώργιος Ν. Λεοντσίνης: «Το ναυάγιο του “Μέντορος” στις ακτές των Κυθήρων και η διάσωση των γλυπτών του Παρθενώνα»

Στον καιρό μας, το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στη γενέτειρά τους προβάλλει επιτακτικότερα από ποτέ και απασχολεί όλους τους Έλληνες. Γι’ αυτό και οι μελέτες για το συγκεκριμένο...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Κοσμάς Ρασπίτσος: «Ο Μάρτιν Χάιντεγκερ και η μετάφραση της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας»

Μια από τις τελευταίες κυκλοφορίες στον χώρο της φιλοσοφικής σκέψης και του στοχασμού, που παρουσιάζει μάλιστα πολλαπλό ενδιαφέρον, καθώς εξακτινώνεται σε ζητήματα πέραν των φιλοσοφικών αναζητήσεων...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.