Συλλογικό έργο: «Γη, ένας μικρός και εύθραυστος πλανήτης» κριτική του Θανάση Αντωνίου

Συλλογικό έργο: «Γη, ένας μικρός και εύθραυστος πλανήτης» κριτική του Θανάση Αντωνίου

ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ

Το παρόν ογκώδες έργο υπογράφουν, λοιπόν, πέντε Έλληνες επιστήμονες, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και μέλη εδώ και δεκαετίες περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών και οικολογικών οργανώσεων. Γνώστες των επιστημονικών δεδομένων κι ακούραστοι παρατηρητές των εξελίξεων σε όλα τα οικοσυστήματα του πλανήτη, οι συγγραφείς παραμένουν όλοι τους ταγμένοι στην προώθηση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στους νέους και την υπεράσπιση της πολιτικής οικολογίας. Αυτή η έντονα «πολιτική» στάση τους αντικατοπτρίζεται και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τα μεγάλα κι ακανθώδη ζητήματα, τα οποία ορισμένες φορές στο παρελθόν χώρισαν αντί να ενώσουν τους συνηγόρους τους περιβάλλοντος, όπως η χρήση της πυρηνικής ενέργειας, οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί κ.ά.

Το αποτέλεσμα είναι ένα εντυπωσιακό σε εύρος θεματολογίας σύγγραμμα, ένα ανθολόγιο της πληθώρας των ζητημάτων που απασχολούν το οικολογικό κίνημα αλλά και την επιστημονική κοινότητα, ένας τόμος στον οποίο περιέχονται σχεδόν όλα όσα θα πρέπει να μελετήσει κάποιος που ενδιαφέρεται για τον υπέροχο πλανήτη μας, δοσμένα με εξαιρετικά εύληπτο τρόπο και με διακριτική χρήση οικονομικών και στατιστικών στοιχείων, διαγραμμάτων και πινάκων αναφοράς.

Το αποτέλεσμα είναι ένα εντυπωσιακό σε εύρος θεματολογίας σύγγραμμα, ένα ανθολόγιο της πληθώρας των ζητημάτων που απασχολούν το οικολογικό κίνημα αλλά και την επιστημονική κοινότητα, ένας τόμος στον οποίο περιέχονται σχεδόν όλα όσα θα πρέπει να μελετήσει κάποιος που ενδιαφέρεται για τον υπέροχο πλανήτη μας, δοσμένα με εξαιρετικά εύληπτο τρόπο και με διακριτική χρήση οικονομικών και στατιστικών στοιχείων, διαγραμμάτων και πινάκων αναφοράς. Ό,τι πρέπει, δηλαδή, για μια ασφαλή και δελεαστική είσοδο του αναγνώστη στον κόσμο της μελέτης του περιβάλλοντος.

Η εισαγωγή στο έργο είναι ένα εξαίρετο δοκίμιο, ένα σημαντικό θεωρητικό κείμενο το οποίο ανακεφαλαιώνει τους προβληματισμούς της ανθρωπότητας για τα μείζονα ζητήματα σχετικά με το περιβάλλον και τη σχέση μας με τη φύση και τη ζωή. Όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, ξεκινάει με το περιβόητο βιβλίο Τα όρια της ανάπτυξης (The Limits to Growth), το οποίο το 1972 παρουσίασε τα αποτελέσματα μιας έρευνας που παραγγέλθηκε από την περίφημη «Λέσχη της Ρώμης» – ένωση επιχειρηματιών, πολιτικών κι επιστημόνων που ανησυχούσαν για το μέλλον του πλανήτη, την παραγωγή τροφής, τον υπερπληθυσμό κ.ά.

Ο Αλ. Γεωργόπουλος αναλύει τη σύγκρουση ανθρώπου-φύσης, εξηγεί ακρογωνιαίους για την επιστημονική ανάλυση όρους, όπως η φέρουσα ικανότητα των υπαρχόντων οικοσυστημάτων, και επισημαίνει τη μη αναστρεψιμότητα ορισμένων περιβαλλοντικών αλλαγών. Στην εισαγωγή του καταπιάνεται επίσης με ορισμένα από τα κορυφαία θέματα της οικολογικής ατζέντας των τελευταίων δεκαετιών, όπως η ολιστικότητα, η οικοδόμηση μιας νέας ηθικής για το περιβάλλον, η επίδραση του χρέους στις χώρες του Τρίτου Κόσμου κ.ά., για να καταλήξει στην άποψη ότι τα μικρά βήματα προόδου που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια επιτρέπουν στην ανθρωπότητα και τους επιστήμονές της συγκρατημένη αισιοδοξία.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΓΗ

Το έργο χωρίζεται σε πέντε μέρη και καθένα απ' αυτά σε επιμέρους κεφάλαια, ενώ ιδιαίτερη σημασία αποδίδουν οι συγγραφείς σε θέματα που συνήθως δεν θίγονται παρά ακροθιγώς σε ανάλογα έργα, όπως ο υπερπληθυσμός, η παραγωγή της τροφής σε παγκόσμιο επίπεδο και οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, για τα οποία μας προσφέρουν εκτενείς αναλύσεις με όλη τη σύγχρονη γνώση και ειδησεογραφία. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε δεκάδες ιστορίες οι οποίες, αν και λίγο ως πολύ γνωστές στο κοινό που παρακολουθεί τα περιβαλλοντικά ζητήματα, τακτοποιημένες εδώ σε κεφάλαια και συνδεδεμένες αρμονικά μεταξύ τους, συγκροτούν ένα εντυπωσιακό σύνολο γνώσης τόσο για τον μυημένο όσο και για τον απλώς ενδιαφερόμενο αναγνώστη.

Έτσι, έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε για το δολοφονικό φυτοφάρμακο Agent Orange, που χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο του Βιετνάμ αλλά συνέχιζε να «σκοτώνει» για δεκαετίες, για τη σπουδαία σύμβαση Ramsar, η οποία από το 1971 που υιοθετήθηκε ρυθμίζει την προστασία των υγροτόπων σε πάνω από 155 χώρες που την έχουν πλέον υπογράψει κι είναι η αιτία που δεν έχουμε ρίξει μπετόν σε κάθε ρεματιά της Ελλάδας, για το τι συνέβη στην ασιατική λίμνη Αράλη, θα διαβάσετε ένα περιεκτικό κεφάλαιο για τη ραδιενέργεια και τη συνολική συζήτηση σχετικά με τη χρήση της για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όπως επίσης και την υπόθεση του γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού StarLink, η καλλιέργεια του οποίου διακόπηκε αιφνιδιαστικά (αλλά δικαιολογημένα) το 2001.

Μπορείτε, επίσης, να φρεσκάρετε τις γνώσεις σας και να οπλιστείτε με επιχειρήματα για μια σειρά ζητημάτων όπως η τρύπα του όζοντος, αλλά και να διαβάσετε το πώς επηρέασε η οικονομική κρίση την εμπορευματοποίηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μέσω του εμπορίου ρύπων, που έχει εξελιχθεί σε ένα νέο είδος παγκόσμιου «χρηματιστηρίου». Επιπλέον, μπορείτε να κατανοήσετε π.χ. το γιατί οι ελληνικές περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιτίθενται στο φαραωνικό έργο της εκτροπής του Αχελώου που «τρομάζει» ακόμα κι αν παραμένει στα σχέδια επί χάρτου, ενώ θα πάρετε και σημαντικές γνώσεις για να μπορέσετε στη συνέχεια να βρείτε το ποιος έχει δίκιο στην ανάστατη τον τελευταίο καιρό Χαλκιδική – οι εργαζόμενοι στα ορυχεία της πολυεθνικής, που παλεύουν για τη δουλειά τους, ή οι κάτοικοι του νομού, που μάχονται για τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους.

1 patakis linkΓη, ένας μικρός και εύθραυστος πλανήτης
Αλέξανδρος Γεωργόπουλος, Κώστας Νικολάου, Αναστασία Δημητρίου, Κώστας Γαβριλάκης, Γιώργος Μπλιώνης
Gutenberg – Γιώργος & Κώστας Δαρδανός
736 σελ.
Τιμή € 43,00


 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Ευάνθης Χατζηβασιλείου: «Βιώματα του Μακεδονικού Ζητήματος»

Μπορεί η εν ψυχρώ εθνοκάθαρση των μουσουλμάνων από τους Σέρβους της Βοσνίας το 1995 στη Σρεμπρένιτσα να σόκαρε την Ευρώπη κι ολόκληρο τον κόσμο υπενθυμίζοντας ότι η πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Κώστας Βούλγαρης: «Η μεταμυθοπλασία στη νεοελληνική πεζογραφία»

Η Μεταμυθοπλασία στη νεοελληνική πεζογραφία του Κώστα Βούλγαρη είναι ένας ογκώδης τόμος που ο συγγραφέας τον έστησε με πολύ μεράκι, φιλοδοξώντας να ερμηνεύσει τον όρο «μεταμυθοπλασία». Συγκεντρώνει, λοιπόν, τα πάντα...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Απόστολος Δοξιάδης: «Λέγοντας και ξαναλέγοντας»

Επτά επιφανείς συγγραφείς, ποιητές, μεταφραστές, πανεπιστημιακοί καθηγητές παίρνουν τη σκυτάλη ο ένας από τον άλλο, σκυτάλη είναι η Έρημη Χώρα που παρέλαβαν από τον Τ. Σ. Έλιοτ, και ο καθένας την προσαρμόζει στα...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: