fbpx
Συλλογικό έργο: «Όμηρος – Είκοσι μία εισαγωγικές μελέτες»

Συλλογικό έργο: «Όμηρος – Είκοσι μία εισαγωγικές μελέτες»

Ο Όμηρος είναι σταθερή, διαχρονική πραγματικότητα. Είναι θεμελιώδης αρχή και πηγή όχι μόνο πληροφοριών πολεμικής ιστορίας: οργάνωση στρατού, πολεμικών μέσων, τρόπων διεξαγωγής πολέμων, όπως περιγράφονται στον Τρωικό Πόλεμο (Ιλιάδα), αλλά και πηγή πληροφοριών για την καθημερινή ζωή, τις συνήθειες, τον πολιτισμό Ελλήνων και Τρώων. Ωστόσο, ο τυφλός ποιητής των ομηρικών επών δίνει πληροφορίες για τη ζωή και τον πολιτισμό και αλλόγλωσσων «ανθρώπων», άλλων λαών που γνώρισε ο «πολύτροπος» ήρωας της Οδύσσειας, ο Οδυσσέας, ο πιο πανούργος και αντιφατικός ομηρικός ήρωας, στις δεκάχρονες θαλασσινές περιπέτειές του, αυτός:

...που σε τόπους
πλανήθηκε πολλούς, αφού κυρίεψε την ιερή πόλη της Τροίας·
και πολλών ανθρώπων είδε πολιτείες και γνώρισε τη σκέψη... (μτφρ. Κ. Χωρεάνθη)

Ο Όμηρος είναι ο θεμέλιος λίθος της πολιτικής, πνευματικής και πολιτισμικής κληρονομιάς του Δυτικού καλούμενου κόσμου. Ό,τι γράφεται γύρω από τον Όμηρο έχει μεγάλη σημασία, αποτελεί προσφορά, συμβολή στην προαγωγή και κατανόηση των ομηρικών επών και προκαλεί παγκοσμίως το ενδιαφέρον των επιστημόνων.

Υπό αυτό το πρίσμα, παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και Οι είκοσι μία εισαγωγικές μελέτες που περιέχονται στον πολυτελή τόμο με τον εύγλωττο τίτλο Όμηρος και κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος σε πολύ καλή μετάφραση των Βασίλη Τσιάλα και Ναταλίας Κ. Τζένου. Είναι ένα σύγχρονο εισαγωγικό σύγγραμμα σχετικά με τις ομηρικές σπουδές, το οποίο παρουσιάζει με βαθιά γνώση και συστηματικότητα τα θεμελιώδη θέματα της ομηρικής έρευνας, όπως είναι οι συνθήκες δημιουργίας τους, οι λογοτεχνικές αρετές, οι ιδιομορφίες και τα ιδανικά των ομηρικών επών και, παράλληλα, δίνει πληροφορίες σχετικά με την ανταπόκριση και λειτουργικότητα των ομηρικών επών παγκοσμίως και διαχρονικά.

Για το εξαιρετικά ενδιαφέρον και χρήσιμο συλλογικό πόνημα εργάστηκαν είκοσι ένας, με τον επιμελητή Robert Fowler, είκοσι δύο διαπρεπείς ξένοι επιστήμονες, και η Φλώρα Π. Μανακίδου, συγγραφέας του Επιμέτρου και επιμελήτρια της ελληνικής έκδοσης. Ο τόμος συμπληρώνεται με χρονολογικό πίνακα, ελληνόγλωσσες βιβλιογραφικές αναφορές (5 σελ.), ξενόγλωσσες βιβλιογραφικές αναφορές (42 σελ.), ευρετήριο αποσπασμάτων και γενικό ευρετήριο.

Πρόκειται για βιβλίο που ενδιαφέρει, κυρίως, φοιτητές κλασικών σπουδών, ομηριστές, επιστήμονες ανθρωπιστικών και πολιτιστικών σπουδών, αλλά και κάθε Έλληνα που έχει την περιέργεια να μάθει καθετί για τη ζωή, τους αγώνες και τον πολιτισμό των προγόνων μας – και όχι μόνο.

 

Όμηρος – Είκοσι μία εισαγωγικές μελέτες
Συλλογικό έργο
επιμέλεια: Ρόμπερτ Φάουλερ
μετάφραση: Βασίλης Τσιάλας, Ναταλία Κ. Τζένου
επιμέλεια: Φλώρα Π. Μανακίδου
Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος
544 σελ.
Τιμή € 58,58
diastixo.gr | βιβλίο & τέχνες


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
J. Bradford DeLong: «Στον δρόμο προς την ουτοπία»

«Η οικονομική ιστορία δεν έχει ανοσία στην ιδεολογία, κυρίως επειδή οι οικονομικοί ιστορικοί δεν έχουν ανοσία στην ιδεολογία. Μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τους ίδιους αριθμούς και δείκτες για να...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Συλλογικό έργο: «Ψευδοεπιστήμες και θεωρίες συνωμοσίας»

Η ανάγκη επιβίωσης του ανθρώπου μέσα σε έναν κόσμο άγνωστο επέβαλε την ανάγκη κατανόησης του περιβάλλοντος και η κατανόηση του περιβάλλοντος συνέβαλε στην ανάπτυξη της περιέργειας και της φαντασίας, ποιότητες που...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.