fbpx
Μάρτιν Χάιντεγκερ: «Διαμονές – Το ταξίδι στην Ελλάδα»

Μάρτιν Χάιντεγκερ: «Διαμονές – Το ταξίδι στην Ελλάδα»

Ο Χάιντεγκερ θεωρείται ο θεμελιωτής του υπαρξισμού, αν και ο ίδιος ποτέ δεν αποδέχτηκε αυτόν τον χαρακτηρισμό. Ξεκινώντας από το κορυφαίο πλατωνικό ερώτημα τι εννοούμε όταν λέμε ον, προσπάθησε να εξετάσει την έννοια του όντος προσδιορίζοντας καταρχήν την ανθρώπινη ύπαρξη, το υποκείμενο δηλαδή που καλείται να κατανοήσει αυτή την έννοια. Απέφυγε όμως να δώσει έναν ορισμό, καθώς για να οριστεί το Είναι πρέπει να χρησιμοποιηθεί το ίδιο το Είναι (είτε εκφράζοντας είτε υπονοώντας το) μέσα στον ίδιο τον ορισμό του. «Το ότι δεν μπορεί όμως να δοθεί ορισμός για το Είναι δεν μας απαλλάσσει από το ερώτημα για το νόημά του».

Από τις Εκδόσεις Κριτική κυκλοφόρησε το βιβλίο του Μάρτιν Χάιντεγκερ Διαμονές – Το ταξίδι στην Ελλάδα. Ο φιλόσοφος παρουσιάζει το πρώτο του ταξίδι στην Ελλάδα το 1962 σε μια ενδιαφέρουσα όσο και αινιγματική αφήγηση, που αναζητά ειδικά μια υπόδειξη για την έξοδο από την εποχή της τεχνικής ερμηνείας της φύσης. Δεν θεωρεί το τοπίο «περιβάλλον», αλλά κάτι ποιητικό, άρα φιλοσοφικό, αρνούμενος έτσι την έννοια της αντικειμενικότητας που κυριαρχεί σήμερα, όταν η τεχνική θεωρείται σκοπός της γνώσης.

Ο Χάιντεγκερ προσπαθεί να σκεφτεί με τη βοήθεια «ποιητών και νοητών». Η λέξη «διαμονή» δηλώνει ότι το ταξίδι προσεγγίζει τα τοπία στοχαστικά, όταν συνδέει το αίσθημα του ποιητή και την έννοια του διανοητή. Επιδίωξή του είναι να προσεγγίσει τα τοπία με φιλοσοφικό τρόπο. Είναι για εμάς σημαντικό να μάθουμε ποιες σκέψεις τού προκάλεσαν οι αρχαιότητες αλλά και οι ίδιοι οι τόποι: ο Ψηλορείτης, η πεδιάδα της Νεμέας, η κοιλάδα του Πλειστού, ο βράχος του Σουνίου, το Αρχιπέλαγος. Πώς κατορθώνει να συνδυάσει τα αρχαιολογικά ευρήματα και τα αγάλματα μεταξύ τους και με το τοπίο και όλα αυτά με τον Όμηρο, τον Πίνδαρο, τον Αισχύλο, τον Ηράκλειτο, τον Πλάτωνα.

Ο Χάιντεγκερ περνά με δεξιοτεχνία από την περιγραφή στη φιλοσοφική ανάλυση, από τον θαυμασμό στον στοχασμό, σ' ένα βιβλίο που παρουσιάζει τον φιλόσοφο όταν δουλεύει στο εργαστήρι των εννοιών – ένα εργαστήρι που δεν μπορεί παρά να είναι ο ίδιος ο κόσμος. Αν και το βιβλίο απευθύνεται σε κοινό που αγαπά τη φιλοσοφία, οι σκέψεις και οι περιγραφές του Μάρτιν Χάιντεγκερ είναι σημαντικές, γιατί διαπιστώνουμε ότι μέσα από αυτές βγαίνει η αγάπη του για την Ελλάδα. Και όλα αυτά με τη θαυμάσια μετάφραση του Γιώργου Φαράκλα.

 

Διαμονές – Το ταξίδι στην Ελλάδα
Martin Heidegger
μετάφραση: Γιώργος Φαράκλας
Κριτική
112 σελ.
Τιμή € 9,00
diastixo.gr | βιβλίο & τέχνες


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Ben Ansell: «Γιατί η πολιτική αποτυγχάνει»

Ο Μπεν Άνσελ στο βιβλίο του Γιατί η πολιτική αποτυγχάνει: Πέντε παγίδες και πώς να τις αποφύγουμε, το οποίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση του Γιώργου Μαραγκού, καταπιάνεται...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Ελένη Κ. Σπηλιώτη: «Εθνικός Διχασμός: Φιλοβασιλικοί εξόριστοι στη Σκόπελο»

Μ’ ένα σαπιοκάραβο, μέσα σε κατακλυσμιαία βροχή και με φόβο πιθανού τορπιλισμού, φτάνει στις 31 Ιανουαρίου 1918 στη Σκόπελο μια ομάδα επιφανών πολιτικών και άλλων προσώπων που με απόφαση του...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
«Για τη διαχείριση του πένθους και της απώλειας» και «Γιατί υπάρχει το κακό στον κόσμο;»

Αν υπάρχει ένας μελετητής ικανός να μας εισάγει τόσο στον πλούτο της γλώσσας όσο και των ιδεών του Μεγάλου Ιεράρχη Βασιλείου αλλά και του Πλουτάρχου είναι ο Ιωάννης Πλεξίδας. Με από πολλών ετών...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.