fbpx
Βασίλης Βασιλικός: «Περί λογοτεχνίας και άλλων δαιμονίων»

Βασίλης Βασιλικός: «Περί λογοτεχνίας και άλλων δαιμονίων»

Ο Βασίλης Βασιλικός έχει σημαδέψει με τη συγγραφική του δραστηριότητα την ιστορία του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα. Η γραφή του έχει αναχθεί σε συστατική της ύπαρξής του ή, με απλούστερα λόγια, η γραφή είναι η ύπαρξή του. Το αποδεικνύουν οι δεκάδες βαλίτσες, γεμάτες με σημειώσεις, ιδέες, πυρήνες διηγημάτων και μυθιστορήματα με αλλεπάλληλες εκδοχές. Σήμερα ένα μέρος από αυτά αποτελούν τη «Συλλογή Βασίλη Βασιλικού», η οποία φιλοξενείται στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης. Κατά παρόμοιο τρόπο, υπάρχουν συνεντεύξεις και ιστορίες Ελλήνων μεταναστών ή ντοκουμέντα και έρευνες για λαϊκούς ανθρώπους. Αυτό το υλικό –μαζί με επιστολές, φωτογραφίες και άλλα τεκμήρια– φυλάσσεται σήμερα στο αρχείο του Βασίλη Βασιλικού στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη. Αποτέλεσμα της εμμονής με τη γραφή είναι ο τεράστιος όγκος του συγγραφικού του έργου.

Δεν διαθέτουμε μια ολοκληρωμένη εργογραφία του Βασίλη Βασιλικού. Η βιβλιογραφία του Κυριάκου Ντελόπουλου καλύπτει την παραγωγή μέχρι το 1976. Ο παρών τόμος είναι ένα προοίμιο νέων και χρηστικών εκδόσεων, που θα έχουν σχέση με το έργο του Βασίλή Βασιλικού. Περιέχει ποικιλόμορφα κείμενα, διαφορετικών προθέσεων και στοχεύσεων, κείμενα γραμμένα με διάφορες αφορμές, σποραδικά και σε μάκρος χρόνου, σε εφημερίδες, περιοδικά ή σύμμικτους τόμους, τα οποία αποτελούν κριτικές καταθέσεις για Έλληνες και ξένους, μείζονες και ελάσσονες συγγραφείς, παρεμβάσεις στην πολιτιστική επικαιρότητα, συνεντεύξεις αλλά και βιβλιοκριτικές που φιλοξενούνται σε έντυπα ή ταξιδεύουν στο διαδίκτυο.

Το φαινόμενο Βασίλης Βασιλικός θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως όλον και να αντιμετωπίζεται ως «συνεκτικό σύνολο», αφού παράλληλα με τη συγγραφική του ιδιότητα, ο Βασιλικός ανέπτυξε μια πολυσχιδή δραστηριότητα που ξεπερνά κατά πολύ το ογκώδες πεζογραφικό του έργο: ποίηση, θέατρο, κινηματογράφος, δημοσιογραφία, τηλεόραση αλλά και συμμετοχή με διάφορους τρόπους στη δημόσια σφαίρα.

Το βιβλίο Περί λογοτεχνίας και άλλων δαιμονίων, αν μη τι άλλο, επιβεβαιώνει τη στόφα του Βασίλη Βασιλικού, διότι μας παρουσιάζει και άλλες πλευρές του συγγραφικού του έργου. Και διαβάζοντάς το αντλούμε πρόσθετη ευχαρίστηση, αφού ανακαλύπτουμε διαρκώς νέα πράγματα για τον μεγάλο δημιουργό.

Βασίλης Βασιλικός: Περί λογοτεχνίας και άλλων δαιμονίων
60 χρόνια γραφής και ανάγνωσης, 1952-2012
Ανθολόγηση – Επιμέλεια – Εισαγωγή: Θανάσης Αγάθος, Αριστοτέλης Σαΐνης
Gutenberg – Γιώργος & Κώστας Δαρδανός
368 σελ.
Τιμή € 19,00
1-patakis-link


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Σπύρος Ι. Ράγκος: «Θαυμάζειν – Απορείν – Φιλοσοφείν»

Η διαδικασία της γραφής συνιστά αφ’ εαυτής μια περιπέτεια, ένα ταξίδι που ενδεχομένως δεν κλείνει ούτε καν εκείνη τη στιγμή που η βούληση του δημιουργού της θα επιλέξει ως τέλος της. Αλλά η...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
J. Bradford DeLong: «Στον δρόμο προς την ουτοπία»

«Η οικονομική ιστορία δεν έχει ανοσία στην ιδεολογία, κυρίως επειδή οι οικονομικοί ιστορικοί δεν έχουν ανοσία στην ιδεολογία. Μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τους ίδιους αριθμούς και δείκτες για να...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Συλλογικό έργο: «Ψευδοεπιστήμες και θεωρίες συνωμοσίας»

Η ανάγκη επιβίωσης του ανθρώπου μέσα σε έναν κόσμο άγνωστο επέβαλε την ανάγκη κατανόησης του περιβάλλοντος και η κατανόηση του περιβάλλοντος συνέβαλε στην ανάπτυξη της περιέργειας και της φαντασίας, ποιότητες που...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.