PATRICK COCKBURN: Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ κριτική του Απόστολου Σπυράκη

Οι Δυτικές κυβερνήσεις χειρίστηκαν με τρόπο τραγικό τόσο τα ζητήματα στο Ιράκ, εμπιστευόμενες ένα καθεστώς που αποδείχτηκε διεφθαρμένο μέχρι το μεδούλι, όσο και στη Συρία, όπου θεώρησαν ως μοναδικό αντίπαλό τους το καθεστώς Άσαντ, τη στιγμή που φάνηκε ότι η εκδοχή των τζιχαντιστών ήταν απείρως χειρότερη.

Οι αιτίες της επανεμφάνισης και της επικράτησης των τζιχαντιστών εντοπίζονται κατά τον Patrick Cockburn στις ανεπάρκειες των Δυτικών δυνάμεων και πρώτα πρώτα των ΗΠΑ, που δεν έχουν κατανοήσει τη φύση και την πολυπλοκότητα των συνθηκών στην περιοχή, έχουν επιλέξει λάθος συμμάχους, όπως το Πακιστάν, τη Σαουδική Αραβία και, παρά τα όσα λέγονται δημόσια, το Ιράν, συμμάχους που στην πραγματικότητα παίζουν το παιχνίδι των ισλαμιστών. Οι Δυτικές κυβερνήσεις χειρίστηκαν με τρόπο τραγικό τόσο τα ζητήματα στο Ιράκ, εμπιστευόμενες ένα καθεστώς που αποδείχτηκε διεφθαρμένο μέχρι το μεδούλι, όσο και στη Συρία, όπου θεώρησαν ως μοναδικό αντίπαλό τους το καθεστώς Άσαντ, τη στιγμή που φάνηκε ότι η εκδοχή των τζιχαντιστών ήταν απείρως χειρότερη. Μια άλλη γενεσιουργός αιτία των βαθύτατα αρνητικών εξελίξεων είναι η καιροσκοπική τακτική ορισμένων παραγόντων, όπως η Τουρκία, που απέβλεπε σε πρόσκαιρα οφέλη αφήνοντας ανεξέλεγκτη τη ροή πολεμοχαρών στοιχείων, που διέσχιζαν με άνεση τα εκατοντάδες χιλιόμετρα που τη χωρίζουν από τη Συρία. Όταν συνειδητοποίησε ότι είχε συνδράμει στη δημιουργία του Φρανκενστάιν που ακούει στο όνομα ισλαμικό χαλιφάτο, ήταν πολύ αργά.

Μια τρίτη πλευρά του προβλήματος αφορά τους Δυτικούς δημοσιογράφους και τους ακτιβιστές που βρέθηκαν στις αραβικές χώρες και πίστεψαν ότι τα σύγχρονα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα μπλογκ και οι αναρτήσεις θα πρόσφεραν στις ντόπιες υγιείς δυνάμεις τη δυνατότητα να διαβρώσουν τα αυταρχικά καθεστώτα, όπως αυτό του Καντάφι ή του Άσαντ, δημιουργώντας μια Αραβική Άνοιξη από τη Λιβύη μέχρι το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο στα πρότυπα του Μάη του '68. Μετά τις πρόσκαιρες νίκες των εξεγερμένων κοσμικών στοιχείων, οι πανίσχυρες μυστικές υπηρεσίες μπόρεσαν εύκολα να συνθλίψουν τις αυθόρμητες κι ανοργάνωτες εξεγέρσεις που δεν είχαν ηγεσία, όραμα ή προοπτική σαφή. Οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί αναλυτές ήταν υπερβολικά αισιόδοξοι και εύπιστοι, για να μην πούμε ότι πολλές φορές κυνήγησαν τις εύκολες και εντυπωσιακές ειδήσεις που θα επέφεραν θεαματικότητα μέσω «ανταποκρίσεων μπαμ-μπαμ», όπως λέγονται στη δημοσιογραφική αργκό. Κι ακόμα χειρότερα, φάνηκε ότι οι φανατικοί εξτρεμιστές κατάφεραν οι ίδιοι να χρησιμοποιήσουν τα τεχνολογικά μέσα της Δύσης, όπως το διαδίκτυο και τη δορυφορική τηλεόραση, για να κατατρομάξουν τον κόσμο που κατακλύστηκε από τα δηλητηριώδη μηνύματά τους.

Ο Patrick Cockburn κατάγεται από οικογένεια δημοσιογραφική, είναι ανταποκριτής σ' αυτή την καυτή μεριά του πλανήτη από το 1979, παλιότερα για τους Financial Times και σήμερα για τον Independent. Θεωρείται ο σημαντικότερος Δυτικός δημοσιογράφος στο Ιράκ, για την πρόσφατη Ιστορία του οποίου έχει γράψει τρία βιβλία. Έχει κερδίσει τρία δημοσιογραφικά βραβεία κι έχει ανακηρυχτεί κορυφαίος δημοσιογράφος για θέματα σχετικά με το Ιράκ και τη Μέση Ανατολή. Βρίσκεται σε επαφή με ντόπιους ακτιβιστές, πολιτικούς, διανοούμενους, αλλά και καταστηματάρχες, ταξιτζήδες και οδηγούς φορτηγών, αγρότες και νομάδες, γεγονός που του επιτρέπει να σχηματίσει πολύπλευρη άποψη για την εξέλιξη των εξαιρετικά πολύπλοκων διαδικασιών που λαμβάνουν χώρα σε μια περιοχή η οποία μαστίζεται από εμφύλιες διαμάχες, θρησκευτικές αντιπαραθέσεις και ξένες επεμβάσεις, λόγω του εκπληκτικού υπόγειου πλούτου της.

Γραμμένο εν θερμώ, προτού οριστικοποιηθούν και σχηματοποιηθούν οριστικά τα γεγονότα, το νέο βιβλίο του διάσημου δημοσιογράφου αποτελεί στην πραγματικότητα την πρώτη απόπειρα καταγραφής της ανόδου του ισλαμικού κράτους. Η εκτίμησή του είναι ότι η κατάσταση μπορεί να αναστραφεί κι ότι ο κρίσιμος παράγοντας είναι ο ντόπιος πληθυσμός, που σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμεί να επιστρέψει στη λίθινη εποχή, αλλά ο υπόλοιπος κόσμος πρέπει να φανεί πιο ευέλικτος, πιο ανοιχτός, πιο γενναιόδωρος και διατεθειμένος να βοηθήσει τους καταταλαιπωρημένους και στωικούς κατοίκους της Μέσης Ανατολής, παρακινημένος αν όχι από κίνητρα ανθρωπιστικά, έστω και μόνο από την απειλή της εξαγωγής προς τη Δύση του φανατικού-φατριαστικού πνεύματος που μπορεί να αποτελέσει την πιο σοβαρή σύγχρονη απειλή για την ασφάλεια της ανθρωπότητας.

1-patakis-linkΗ επιστροφή των τζιχαντιστών
Το ισλαμικό κράτος και η νέα εξέγερση των σουνιτών
Patrick Cockburn
μετάφραση: Κωνσταντίνος Δ. Γεώρμας
Μεταίχμιο
192 σελ.
Τιμή € 11,00


 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Θανάσης Aγάθος: «Ο Νίκος Καζαντζάκης στον κινηματογράφο»

Ο Νίκος Καζαντζάκης είναι ο πιο μεταφρασμένος Έλληνας λογοτέχνης και ο πιο γνωστός στον κόσμο με μόνο αντίπαλο δέος τον Όμηρο και, ίσως, και τον Αριστοτέλη Ωνάση. Το βιβλίο με τον τίτλο Ο Νίκος...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Κώστας Βεργόπουλος: «Η νέα παγκόσμια αναταραχή»

Συνεπής στις αξίες και τις αρχές του, υπέρμαχος των ιδεών της αριστεράς μέχρι το τέλος του βίου του, ο καθηγητής Κώστας Βεργόπουλος έφυγε πρόσφατα σε ηλικία 75 ετών κι αυτό είναι το τελευταίο βιβλίο του·...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Σπυρίδων Σφέτας: «Η ατυχής εξέγερση της Δράμας»

Η εξέγερση της Δράμας μαζί με αυτή των Γιουγκοσλάβων ανταρτών που όχι τυχαία εξερράγησαν την εποχή που ξεκινούσε η μεγάλη εκστρατεία του Χίτλερ εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης, αποτέλεσαν τις πρώτες...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: