ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ: SCRIPTA MANENT – ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ κριτική του Φίλιππου Φιλίππου

ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ: SCRIPTA MANENT – ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ κριτική του Φίλιππου Φιλίππου

 

Ο ανθολόγος των κειμένων του παρόντος τόμου, ο Λουκάς Αξελός, ποιητής, δοκιμιογράφος και κριτικός, ιδρυτής των Εκδόσεων Στοχαστής το 1969 και του περιοδικού Τετράδια πολιτικού διαλόγου, έρευνας και κριτικής, έχει ασχοληθεί με μελέτες για τον Γ. Σκληρό,

τον Ρήγα Βελεστινλή, τον Αντόνιο Γκράμσι, την εκδοτική δραστηριότητα στην Ελλάδα, το Κυπριακό. Το Scripta Manent περιέχει κείμενα μαρξιστών φιλοσόφων και συγγραφέων όπου, όπως διαβάζουμε, συμπυκνώνονται απόψεις, ιδέες και κριτικές παρατηρήσεις, χρήσιμες στην προσπάθεια ανασυγκρότησης «ενός νέου ηθικού-πολιτιστικού και πολιτικού πλαισίου». Το πρώτο κείμενο είναι το «Τα δίκαια του ανθρώπου» του Ρήγα Βελεστινλή ή αλλιώς Ρήγα Φεραίου. Ακολουθούν κείμενα του Αντόνιο Γκράμσι, του Δημήτρη Γληνού, του Ιμάνουελ Καντ, και μεταξύ άλλων των Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, Παναγιώτη Κονδύλη, Καρλ Μαρξ, Μιχαήλ Μπακούνιν, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Μαξιμιλιανού Ροβεσπιέρου, Ζαν-Ζακ Ρουσό, Μάο Τσε Τουνγκ, Νίκου Ψυρούκη. Μερικοί από αυτούς τους φιλόσοφους, επαναστάτες και συγγραφείς έχουν παγκόσμια εμβέλεια, ορισμένοι είναι απλώς γνωστοί σε στενούς κύκλους διανοουμένων, όλοι τους όμως με τη δράση ή με τα γραπτά τους έχουν προωθήσει το αίτημα της ελευθερίας και της πάλης για την ελευθερία του ανθρώπου. Οι αναγνώστες μπορούν να βρουν στα κείμενα θέσεις που τους εκφράζουν, σκέψεις που κάνουν κι οι ίδιοι, γνώμες που τους βοηθούν στην κατανόηση της κοινωνίας και του κόσμου. Για παράδειγμα, το κείμενο του μαρξιστή ιστορικού Νίκου Ψυρούκη «Το καθεστώς της ξένης εξάρτησης και κηδεμονίας στην Ελλάδα» είναι εξαιρετικά επίκαιρο και δείχνει το πώς και το γιατί της σημερινής Ελλάδας του μνημονίου. Η εξάρτηση, διαβάζουμε, παίρνει τη συγκεκριμένη μορφή της «ανάλογα με το ποιος είναι κάθε φορά κύριος σύμμαχος-εταίρος του ελληνικού καπιταλισμού».

Τελειώνοντας την ανάγνωση των κειμένων, πρέπει να ξαναδιαβάσουμε τον πρόλογο του Λουκά Αξελού: «Ο ανθολόγος δεν έχει αυταπάτες ότι οι ιδέες που με πάθος διατυπώνουν οι ξεχωριστοί αυτοί διανοητές αρκούν για ν' αλλάξουν τον κόσμο• πιστεύει όμως ότι μπορούν να συμβάλουν στην αλλαγή της συνείδησης όλων όσοι θέλουν να σπάσουν τις αλυσίδες τους».

Scripta Manent – Εγχειρίδιον πολιτικής παιδείαςScripta Manent – Εγχειρίδιον πολιτικής παιδείας
Συλλογικό έργο
ανθολόγηση: Λουκάς Αξελός
Στοχαστής
140 σελ.
Τιμή € 10,65
1-patakis-link


 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: