Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΗ

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΗ

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΗ του Φίλιππου Φιλίππου

Ο Ανδρέας Αποστολίδης, συγγραφέας, σκηνοθέτης και μεταφραστής κυρίως αγγλόφωνων συγγραφέων αστυνομικής λογοτεχνίας (Ντάσιελ Χάμετ, Ρέιμοντ Τσάντλερ, Πατρίσια Χάισμιθ και άλλων), στο παρόν βιβλίο μελετάει συστηματικά το συνολικό έργο του Γιάννη Μαρή (1916-1979), του εισηγητή του αστυνομικού μυθιστορήματος στην Ελλάδα. Ο κόσμος του Γιάννη Μαρή, μια ογκώδης μελέτη που απαίτησε σκληρή δουλειά και συστηματική έρευνα εκ μέρους του συγγραφέα του, αποτελεί ένα πρωτότυπο έργο, το πρώτο στο είδος του, που παρουσιάζει και αναλύει όλα τα μυθιστορήματα, τις νουβέλες και τα διηγήματα του Μαρή, που δημοσιεύτηκαν σε αθηναϊκές εφημερίδες και περιοδικά από το 1953, δηλαδή από την πρώτη δημοσίευση του Έγκλημα το Κολωνάκι στο περιοδικό Οικογένεια, έως το Η απαγωγή που φιλοξενήθηκε στην Ακρόπολι το 1978.

Ο Αποστολίδης χωρίζει το βιβλίο του σε δύο μέρη, με τίτλους «ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ – ΤΟ ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ» και «ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ – ΤΑ ΕΡΓΑ» αντιστοίχως. Στο πρώτο, με χαρακτηριστικά κεφάλαια όπως «Ο αστυνόμος Μπέκας», «O δημοσιογράφος Μακρής», «Το σταυρόλεξο των υποθέσεων», «Το σταυρόλεξο των ονομάτων», «Οι πολυτελείς γυναίκες», «Καθάρματα πολυτελείας», «Δολοφόνοι και θύματα», μιλάει για τον κεντρικό του ήρωα, τον αστυνόμο Μπέκα, ο οποίος βασίστηκε στον επιθεωρητή Μεγκρέ του Ζορζ Σιμενόν, για τους άλλους αστυνομικούς στα έργα του, τους δημοσιογράφους, τους αφηγητές, τους ήρωες και τις ηρωίδες, τις περίπλοκες υποθέσεις που καταλήγουν σε έγκλημα το οποίο ζητάει τη λύση του, τις γυναίκες (μεγαλοαστές, μικροαστές, υπηρέτριες, ηθοποιούς, νοικοκυρές, πόρνες), τις πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο), τα νησιά (Μύκονο, Ύδρα), τα κέντρα διασκέδασης, τα καφενεία και τους κινηματογράφους.

Στο δεύτερο μέρος ο Αποστολίδης αναλύει κάθε μυθιστόρημα, νουβέλα και διήγημα ξεχωριστά, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στην εισαγωγή, το «ισχυρό χαρτί» του, τα πρόσωπα, θετικά και αρνητικά, τον τρόπο διάπραξης του εγκλήματος, τη λύση των μυστηρίων, το αίσιον, ή μη, τέλος. Κατά τον Αποστολίδη, ο Μαρής ακολουθούσε στα έργα του μια γενική τυπολογία που επικρατούσε στη μεταπολεμική Ελλάδα, δηλαδή ένα είδος ελαφρού θεάματος που αποτελούσε μείγμα μελοδράματος, ανέμελης πλοκής, πλούσιας και καλής ηθοποιίας χαρακτήρων και ερωτικής σάτιρας, κάτι που φαινόταν στον κινηματογράφο, στο θέατρο και το ραδιόφωνο (η τηλεόραση τότε δεν είχε εμφανιστεί στη χώρα μας). Συμπερασματικά, μας λέει ο συγγραφέας, ο Μαρής έγραφε ερωτικά θρίλερ. Τι δεν υπάρχει στα έργα του; Σύμφωνα με τον Αποστολίδη, δεν υπάρχει πολιτικό έγκλημα, δικαστική πλάνη, σεξουαλική διαστροφή ως αυτόνομο κίνητρο, διαφθορά της αστυνομίας, σύγκρουση μεγάλων συμφερόντων ή κρατική διαφθορά. Με λίγα λόγια, η πολιτική απουσιάζει από τα λογοτεχνικά γραπτά του Μαρή, ο οποίος δεν ήθελε –ακολουθώντας το πνεύμα των καιρών– να θίξει πολιτικά προβλήματα, ακόμα και υπαινιχτικά, όπως άλλωστε έκαναν και οι άλλοι συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας. Δεν ήταν διατεθειμένος να ξύνει πληγές και να υποδαυλίζει τα ιδεολογικά πάθη που σιγόκαιγαν στην πρωτεύουσα και την επαρχία. Κυρίως, δεν είχε καμιά πρόθεση να τα βάλει με την πολιτική εξουσία και τους τεχνικούς της, που τους γνώριζε άριστα λόγω του επαγγέλματός του. Μπορούσε όμως να τα βάλει με τον ηττημένο ναζισμό του οποίου οι ζημιές στη χώρα ήταν ακόμη νωπές. Η Κατοχή και οι αγώνες των Ελλήνων εναντίον των κατακτητών τον απασχολούσαν πάντα. Έγραψε, λοιπόν, ιστορίες που διαδραματίζονται εκείνη την ταραγμένη εποχή, τη γεμάτη ηρωισμούς, προδοσίες και πάθη.

Ο Μαρής έχει στο ενεργητικό του 42 αστυνομικά ή θρίλερ μυθιστορήματα, 11 νουβέλες και 6 διηγήματα, που δημοσιεύτηκαν σε βιβλία. Έγραψε επίσης ιστορικά και αισθηματικά μυθιστορήματα, ενώ ασχολήθηκε επίσης με τη συγγραφή σεναρίων. Ένα από τα ευτράπελα φαινόμενα που επισημαίνει ο Αποστολίδης στα έργα του Μαρή είναι και το θέμα των ονομάτων των ηρώων του. Έγραφε ταυτόχρονα δύο ή τρεις διαφορετικές υποθέσεις και χρησιμοποιούσε μερικά συνηθισμένα επώνυμα γενικής χρήσεως. Μερικά ήταν σε -ίδης: Μαυρίδης, Παυλίδης, Αποστολίδης, Αγγελίδης, Κοσμίδης. Για παράδειγμα, το Αποστολίδης, που εμφανίστηκε το 1958 στο Μωρό μου ως φοιτητής, έγινε γιατρός το 1960 στο Εκείνη τη νύχτα, σωματέμπορος το 1961 στον Ίλιγγο, θεατρικός συγγραφέας το 1963 στο Μια γυναίκα από το παρελθόν, μεγαλοβιομήχανος μπίρας το 1965 στο Αυστηρώς προσωπικόν, και κατέληξε δημοσιογράφος στο Η εξαφάνιση του Τζον Αυλακιώτη το 1976. Σε κάθε περίπτωση, Ο κόσμος του Γιάννη Μαρή είναι ένα ενδιαφέρον βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί για τον ερευνητικό άθλο του συγγραφέα του και τις πληροφορίες που δίνει στον αναγνώστη.

Ο κόσμος του Γιάννη Μαρή
Ανδρέας Αποστολίδης
Άγρα
416 σελ.
Τιμή € 19,50

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: