fbpx
Θεοδόσης Πυλαρινός: «Με επιμονή και με σκοπό στον ίδιο τόπο»

Θεοδόσης Πυλαρινός: «Με επιμονή και με σκοπό στον ίδιο τόπο»

Ο Γιώργος Μαρκόπουλος, πέρα από τα βραβεία και τις διακρίσεις, είναι μια ξεχωριστή μορφή και ιδιαίτερη παρουσία στη σύγχρονη ελληνική ποιητική πραγματικότητα. Το έως τώρα κατορθωμένο ποιητικό, κυρίως, έργο του αποτελεί σημαντική προσφορά στα ελληνικά Γράμματα. Ανεπιτήδευτος, σεμνός και ειλικρινής, δυναμικός, ατόφιος Έλληνας διανοούμενος ποιητής, έχει χαράξει τον δικό του δρόμο κι έχει ο ίδιος ορίσει ένα ιδιάζον ποιητικό τοπίο.

Ερχόμενος στην Αθήνα φέρνει μαζί του τον ανεκτίμητο πλούτο της ελληνικής ειδυλλιακής φύσης, της απλής, γεμάτης φως και ομορφιά αγροτικής ζωής, μια βιωμένη ηρωική και μαζί σκληρή πραγματικότητα. Αυτά τα ζωηφόρα και αναλλοίωτα στοιχεία εντάσσει και ενσωματώνει αριστοτεχνικά στο ποιητικό έργο που συνθέτει και οικοδομεί με τα νέα στοιχεία που προσπορίζεται από το αστικό περιβάλλον και από έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο, όπως διαμορφώνεται και σχηματοποιείται με την πολυμορφία, την πολυφωνία και την πολυχρωμία της ολοένα αναπτυσσόμενης και διογκούμενης πρωτεύουσας με τη νέα τάξη πραγμάτων.

Ο Θεοδόσης Πυλαρινός, μελετώντας το έργο του Μαρκόπουλου, θεωρεί «προτέρημα της ποίησής του τη θαυμαστή απόδοση των σκέψεών του με τρόπο μελαγχολικό και χαρμολυπικό, εκφραστικό της ψυχοσύνθεσης του απλού, του άδολου και έντιμου ανθρώπου». Δίνει την ανθρωπογεωγραφία του ποιητή όχι μόνο από τη δική του σκοπιά, αλλά και μέσα από τις απόψεις και τις αποτιμήσεις του έργου όλων όσοι κατά καιρούς και κατά περίπτωση ασχολήθηκαν σοβαρά με αυτό, για να συμπεράνει πως μέσα από όλες τις αντιθέσεις και αντιφάσεις των απόψεων «αναδεικνύεται η προσωπική τέχνη του Μαρκόπουλου. Ο ποιητής αυτός διαθέτει όντως δική του φωνή [...] πατά γερά στη νεοελληνική ποιητική παράδοση [...] σε κάθε περίπτωση η μοναδικότητα του ποιητικού λόγου του Μαρκόπουλου αναδίνει τέτοια αυθεντικότητα και αλήθεια [...] με μια λέξη, είναι ποίηση καθαρτική και αυτόχρημα λυτρωτική».

Ο καθηγητής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Ιστορίας του Γλωσσικού Ζητήματος στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο προσέγγισε τον ποιητή και μελέτησε την ποίησή του με πολλή αγάπη και επιμονή, από τη δική του οπτική γωνία και με τον δικό του τρόπο. Αντιμετώπισε, όχι μόνο το ποιητικό, αλλά και το πεζογραφικό και δοκιμιακό έργο του Γιώργου Μαρκόπουλου, κατά την εκτίμηση και την ομολογία του σφαιρικά εστιασμένος στον στίχο που επέλεξε και ως τίτλο του δοκιμίου που κυκλοφορεί σε βιβλίο. Πρόκειται για διεξοδική, φιλολογική μελέτη θεμελιωμένη και τεκμηριωμένη με εμπεριστατωμένη έρευνα και βιβλιογραφία, που τη συμπληρώνουν και της δίνουν ευρύτερη διάσταση οι επεξηγηματικές και παραπεμπτικές στην κριτικογραφία υποσημειώσεις.

Οπωσδήποτε, το φιλόδοξο και απαιτητικό δοκίμιο του Θεοδόση Πυλαρινού είναι δουλεμένο με υπευθυνότητα και αγάπη στον ποιητή και στο περισπούδαστο έργο του. Με τον τρόπο του και κατά τη δική του θεώρηση και ομολογία: «Δίνει μια σφαιρική εικόνα του έργου του Μαρκόπουλου, τεκμηριωμένη βιβλιογραφικά [8,5 σελίδες βιβλιογραφία και ευρετήριο ονομάτων] και αιτιολογημένη ερμηνευτικά [...]. Μια εικόνα που δικαιώνει τον ποιητή, κατατάσσοντάς τον στους κορυφαίους μιας πολυσυζητημένης γενιάς, η οποία είτε αμφισβητήθηκε είτε υπερτιμήθηκε, όμως κράτησε στα χέρια της σε κρίσιμες και αμφιλεγόμενες εποχές τις τύχες της λογοτεχνίας μας».

Η ποίηση του Γιώργου Μαρκόπουλου είναι γενναία από τη φύση της και εύκοσμη, ευπροσήγορη, εμβληματική, επιβλητικά αυστηρή και παρηγορητική. Στην εξελικτική πορεία και διαδρομή της εμπλουτίζεται και βαθαίνει με καινούργια, κυρίως, δραματικά στοιχεία που κοσμούν, οριοθετούν, υποστυλώνουν και δίνουν ενδιαφέρουσες, τραγικά, διαστάσεις στο εύρωστο, στέρεο και πηγαίο, κατορθωμένο ίσαμε τώρα ποιητικό, κυρίως, έργο του. Η ανθρωπογεωγραφία του δεν περιορίζεται, φυσικά, στην ατομική περίπτωση αλλά αφορά την τραγική μοίρα του ανθρώπου, ο οποίος είναι το μόνο πλάσμα του πλανήτη που γνωρίζει εκ των προτέρων το σίγουρο τέλος του αιώνιου παιχνιδιού της ζωής: τον Θάνατό του. Ο ποιητής γίνεται εκφραστής της συλλογικής συνείδησης και συντηρητής της συλλογικής μνήμης.

 

Με επιμονή και με σκοπό στον ίδιο τόπο
Η ποίηση του Γιώργου Μαρκόπουλου
Θεοδόσης Πυλαρινός
Εκάτη
144 σελ.
Τιμή € 10,00


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Γιώργος Χατζηβασιλείου: «Φιλοσοφία της τεχνητής νοημοσύνης»

Οι κίνδυνοι της τεχνητής νοημοσύνης έγιναν ανάγλυφα φανεροί το 2018 σοκάροντας όλο τον κόσμο. Εκείνη τη χρονιά αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, μιας εταιρείας πολιτικής επικοινωνίας η οποία πήρε παράνομα...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Σπύρος Ι. Ράγκος: «Θαυμάζειν – Απορείν – Φιλοσοφείν»

Η διαδικασία της γραφής συνιστά αφ’ εαυτής μια περιπέτεια, ένα ταξίδι που ενδεχομένως δεν κλείνει ούτε καν εκείνη τη στιγμή που η βούληση του δημιουργού της θα επιλέξει ως τέλος της. Αλλά η...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
J. Bradford DeLong: «Στον δρόμο προς την ουτοπία»

«Η οικονομική ιστορία δεν έχει ανοσία στην ιδεολογία, κυρίως επειδή οι οικονομικοί ιστορικοί δεν έχουν ανοσία στην ιδεολογία. Μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τους ίδιους αριθμούς και δείκτες για να...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.