Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ

Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ

της Ανθούλας Δανιήλ 

Τα 257 χρόνια του Ελληνικού Μεσαιωνικού κράτους και τους 21 αυτοκράτορες του Πόντου, ήτοι την ιστορία της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας, από το 1204 έως το 1461, πραγματεύεται η παρούσα πολυτελής, μεγαλοπρεπής, πεποικιλμένη έκδοση, ανάλογη της δόξας του κράτους στο οποίο αναφέρεται.

Ο τόμος Η Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας αριθμεί 360 σελίδες μεγάλου μεγέθους, διακοσμημένες με έγχρωμες φωτογραφίες, γκραβούρες, χάρτες και άλλο εικαστικό υλικό.

Στο πρώτο μέρος γίνεται αναδρομή στο παρελθόν της πόλης και της χώρας, στην όμορφη φύση και το εκ φύσεως οχυρό, ορεινό, απρόσιτο, φύσει και ανθρώποις «άπαρτο κάστρο» που είναι η ίδια η περιοχή, καθώς και στα κάστρα, τους ναούς, τα μοναστήρια, στα Γράμματα και στο Ωροσκόπιό της.

Κατ’ αρχάς, η ίδρυση της Αυτοκρατορίας ανάγεται στους αδελφούς Κομνηνό Αλέξιο Α’ και Δαυίδ. Η ιστορία όμως φτάνει στα 756 π.Χ., τρία χρόνια πριν από την ίδρυση της Ρώμης. Από εκεί πέρασαν οι Μύριοι με τον Ξενοφώντα, από εκεί έφυγαν στρατιώτες για να ακολουθήσουν τον Μ. Αλέξανδρο. Στα μέρη της έφτασε και ο Απόστολος Ανδρέας για να κηρύξει τον Χριστιανισμό. Η περιοχή ήταν πλούσια και όμορφη και εμπορική. Ακόμα και με τη ρωμαϊκή κατάκτηση διατήρησε την αυτονομία της, την ελευθερία να διευθετεί τις εσωτερικές της υποθέσεις και να διεξάγει το πλούσιο εμπόριό της.

Ειδικά στα χρόνια της Αυτοκρατορίας, οι Τραπεζούντιοι στρατιώτες παρομοιάζονται με τους αρχαίους Σπαρτιάτες και τους Αθηναίους, όπως μας πληροφορεί ο Ιωάννης Ευγενικός και ο Βησσαρίων. Το εμπόριο είναι ακμαίο και τα μεγάλα έσοδα της Αυτοκρατορίας προέρχονται από τη φορολογία στα δασικά προϊόντα, τους δασμούς από εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων και τα αποθηκεύματα. Δείγμα της ακμής είναι και το κτίριο των βασιλικών ανακτόρων, χτισμένο ψηλά στην Ακρόπολη, στο «Άνω Φρούριον», που είχε πολυτελείς αίθουσες με κιονοστοιχίες και αρχιτεκτονικά τόξα, προσωπογραφίες αυτοκρατόρων ζωγραφισμένες στους τοίχους και σκηνές από την ιστορία του τόπου.

Κάναμε ήδη λόγο για τον Απόστολο Ανδρέα, που διέδωσε τον Χριστιανισμό. Ακολουθεί μέγας κατάλογος με όλους τους Ιεράρχες, Επισκόπους, Μητροπολίτες, τους ναούς και τα μοναστήρια, ανάμεσά τους και το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, σε 1.200 μ. υψόμετρο.

Η γλώσσα της Τραπεζούντας ήταν η κοινή, λαϊκή βυζαντινή ελληνική γλώσσα, η οποία διέφερε βεβαίως από τη γλώσσα της Κωνσταντινούπολης, λόγω απόστασης, και κατέληξε στην ποντιακή λαλιά. Στη βασιλική Αυλή όμως και στα επίσημα έγγραφα η γλώσσα ήταν αττικίζουσα ελληνική μέχρι τον 15ο αιώνα. Αργότερα έχασε την «καθαρότητά» της, λόγω προσμείξεων με λέξεις περσικές, τουρκικές, ιταλικές και κατέληξε στη γλώσσα που οι ταξιδιωτικοί συγγραφείς ονόμαζαν «lingua greca trabezontia».

Ο Βησσαρίων είναι εκείνος ο οποίος ενδιαφέρθηκε για την ένωση με την Καθολική Εκκλησία, χωρίς να το επιτύχει, και ασπάσθηκε τον καθολικισμό με την ελπίδα να εξαγοράσει τη βοήθεια της Δύσης στον αγώνα του ελληνικού Γένους εναντίον των Τούρκων. Το σπίτι του στη Ρώμη ονομαζόταν Ακαδημία, Περιπατητική Σχολή, Πυθαγόρειος. Ο σοφός ασχολούνταν με τον Αριστοτέλη και δίδασκε Πλάτωνα, που ήταν άγνωστος στους ανθρωπιστές της Δύσης.

Στο δεύτερο μέρος του τόμου γίνεται αναφορά στους είκοσι έναν αυτοκράτορες, τη ζωή και το έργο τους αναλυτικά και στον Επίλογο η κάμψη: η Άλωση της Τραπεζούντας, τα μετά την Άλωση, θρύλοι, παραδόσεις, δημοτικά τραγούδια και λογοτεχνία, Γενεαλογία των μεγάλων Κομνηνών (Πίνακας Λαμψίδη) και Γενεαλογία Κομνηνών (Πίνακας Ν. Καυσοκαλυβίτου), βιβλιογραφία, βραχυγραφίες, ευρετήριο ονομάτων και τόπων.

Ο συγγραφέας του βιβλίου, Χρήστος Σαμουηλίδης, με την Αυτοκρατορία του καταθέτει στη διάθεση του αναγνωστικού κοινού έναν θησαυρό πλήρη, λεπτομερή και πολύτιμο σχετικά με το θέμα που πραγματεύεται.

Η Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας Χρήστος Σαμουηλίδης Αφοί ΚυριακίδηΗ Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας
Χρήστος Σαμουηλίδης
Αφοί Κυριακίδη
360 σελ.
Τιμή € 40,00

 

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: