fbpx
Θεόδωρος Μπενάκης: «Το λάθος βήμα του τραπεζίτη»

Θεόδωρος Μπενάκης: «Το λάθος βήμα του τραπεζίτη»

Θρίλερ τον καιρό του Μεταξά

Η καταιγίδα έκδοσης αστυνομικών ή αστυνομικοφανών μυθιστορημάτων στην Ελλάδα συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Το 2017 εκδόθηκαν γύρω στα εξήντα παρόμοια μυθιστορήματα, τα οποία πραγματεύονται ποικίλα θέματα, ερωτικά, ιστορικά, κοινωνικά. Ορισμένα από αυτά αναφέρονται και στην οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα εδώ και κάποια χρόνια, καθώς οι συγγραφείς τους θεωρούν ότι η αστυνομική λογοτεχνία μπορεί να θίξει ζητήματα που ενδιαφέρουν άμεσα το αναγνωστικό κοινό. Το μυθιστόρημα του Θεόδωρου Μπενάκη, συγγραφέα που γεννήθηκε το 1959, σπούδασε πολιτικές επιστήμες και από το 1983 εργάζεται ως δημοσιογράφος, μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ιστορικό. Η πλοκή του αρχικά εκτυλίσσεται στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 1938, δύο χρόνια από τότε που ο Ιωάννης Μεταξάς επέβαλε τη δικτατορία του. Σε αυτό, ο συγγραφέας, ο οποίος έχει εκδώσει πολιτικά και ιστορικά βιβλία (Η άλλη όψη του ελληνικού εργατικού κινήματος (1918-30), Κρίση στα Βαλκάνια, Συζητώντας για την Αλβανία, Δημήτρης Γιωτόπουλος, Από τον επαναστατικό στον φιλελεύθερο σοσιαλισμό), μας μεταφέρει στην κρίσιμη πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο εποχή, όταν ο Μεταξάς και οι συν αυτώ είχαν κηρύξει την επιστροφή στον αγνό αρχαιοελληνικό τρόπο ζωής, αποκαλώντας το καθεστώς τους «Τρίτο Ελληνικό Πολιτισμό». Όπως μας πληροφορεί ο Θεόδωρος Μπενάκης, είχε τότε ξεκινήσει μια εκστρατεία υπέρ της ηθικής και κατά των άσεμνων θεαμάτων, ενώ οι διασκεδάσεις είχαν περιοριστεί, καθώς οι Αθηναίοι λόγω της οικονομικής κρίσης κλείνονταν στα σπίτια τους.

Σε αυτό το κλειστοφοβικό κλίμα δρουν οι ήρωες του μυθιστορήματος, οι οποίοι, παρά τις όποιες δυσκολίες, βιώνουν τη ζωή και τον έρωτα. Πρώτος ήρωας που εμφανίζεται είναι ο Χαράλαμπος Πολυζωγόπουλος, διευθυντής της Τράπεζας Πελοποννήσου, άνθρωπος που αγαπούσε τα γλέντια και τις γυναίκες και διοργάνωνε στο σπίτι του χοροεσπερίδες για την καλή κοινωνία της πόλης. Ξαφνικά, εξαφανίζεται μυστηριωδώς, και λίγες μέρες αργότερα αποκαλύπτεται μια μεγάλη κατάχρηση σε βάρος της τράπεζας που γίνεται φανερό πως την έχει διαπράξει ο ίδιος. Το δικτατορικό καθεστώς θορυβείται και σε μια προσπάθεια διερεύνησης της σκοτεινής υπόθεσης που απειλεί τη δημόσια εικόνα του, στέλνει εξορία σε νησί του Αιγαίου τον Αλέξανδρο Χρυσοβέργη, ιδιαίτερο γραμματέα και έμπιστο του εξαφανισμένου για να τον πιέσει ν’ αποκαλύψει πού κρύβεται ο διευθυντής. Ταυτόχρονα, αναθέτει σ’ έναν νεαρό αξιωματικό των μυστικών υπηρεσιών, τον Ηλία Αναγνωστόπουλο, μια μυστική αποστολή: τον στέλνει στο ίδιο νησί με ψεύτικο όνομα για να υποδυθεί τον γιατρό και αρχηγό μιας φανταστικής ομάδας κομμουνιστών, οπαδών του Μπουχάριν, δηλαδή εχθρών του Στάλιν και των οπαδών του στην Ελλάδα. Η αναμενόμενη συνάντηση και σύγκρουση των δύο ανδρών, του τραπεζίτη και του πράκτορα, προμηνύεται δραματική.

Το μυθιστόρημα Το λάθος βήμα του τραπεζίτη, που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως πολιτικό θρίλερ, είναι ένα ανάγνωσμα για τη δικτατορία του Μεταξά, αλλά και για τους ιδεολόγους που θυσίασαν την ελευθερία τους για χάρη των ιδεών τους, ουτοπικών, όπως αποδείχτηκε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

mpenakis theodorosΑσφαλώς, ο Θεόδωρος Μπενάκης δεν σκοπεύει να φορτώσει στους αναγνώστες ποικίλα μυστήρια στο στιλ της Άγκαθα Κρίστι ή του Ρέιμοντ Τσάντλερ. Επιδίωξή του είναι μιλήσει για το καθεστώς της 4ης Αυγούστου, κάτι που έκανε και ο εισηγητής του αστυνομικού μυθιστορήματος στην Ελλάδα, ο Γιάννης Μαρής, με το αριστουργηματικό του μυθιστόρημα Η εξαφάνιση του Τζων Αυλακιώτη. Μαθαίνουμε, λοιπόν, τις σχέσεις των ανθρώπων του καθεστώτος με τις υπηρεσίες ασφαλείας και την οικονομική ελίτ της χώρας, μα και τις σχέσεις της αστυνομίας με τον υπόκοσμο. Επίσης, μαθαίνουμε για την αντιπαλότητα στους τόπους εξορίας ανάμεσα στις διάφορες ομάδες της Αριστεράς (μαρξιστικές, τροτσκιστικές, τη λεγόμενη αριστερή αντιπολίτευση) με το κομμουνιστικό κόμμα, το οποίο υποστήριζε τη Σοβιετική Ένωση.

Το μυθιστόρημα Το λάθος βήμα του τραπεζίτη, που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως πολιτικό θρίλερ, είναι ένα ανάγνωσμα για τη δικτατορία του Μεταξά, αλλά και για τους ιδεολόγους που θυσίασαν την ελευθερία τους για χάρη των ιδεών τους, ουτοπικών, όπως αποδείχτηκε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Στο τέλος, ως ηθικό δίδαγμα, οι καλοί κερδίζουν τους κακούς κι ο συγγραφέας βάζει τον (καλό και συμπαθητικό) ήρωά του να αναρωτιέται αν στον επερχόμενο πόλεμο αξίζει να πολεμήσει με αυτούς με τους οποίους συνεργάζεται, ανθρώπους σκοτεινούς και διεφθαρμένους.

 

Το λάθος βήμα του τραπεζίτη
Θεόδωρος Μπενάκης
Στοχαστής
196 σελ.
ISBN 978-960-303-242-7
Τιμή: €12,00
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Ελένη Καραγιάννη: «Το κόκκινο τάπερ»

Όταν έφτασε στα χέρια μου αυτή η πρώτη συλλογή διηγημάτων της Ελένης Καραγιάννη ήμουν βέβαιη, διαβάζοντας τον τίτλο, ότι θα ήταν γεμάτη αγάπη όπως ένα μαμαδίστικο «κόκκινο τάπερ» και δεν γελάστηκα....

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Γιώργος Αγγελίδης: «Σκοτεινή κληρονομιά»

Η Σκοτεινή κληρονομιά του Γιώργου Αγγελίδη αποτελεί μια ενδιαφέρουσα αφήγηση, που συνδυάζει με δεξιοτεχνία τη φαντασία και το κοινωνικό δράμα. Ο συγγραφέας, μετά την «Τριλογία του φεγγαριού», αποφασίζει να...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Χρυσοξένη Προκοπάκη: «Αβαρής»

Το τελευταίο πεζογραφικό βιβλίο της Χρυσοξένης Προκοπάκη έρχεται για να διευρύνει τα όρια του αφηγηματικού λόγου και τον κάνει να εναγκαλισθεί μεθόδους και τεχνικές του θεάτρου και, συγκεκριμένα,...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.