Αλέξανδρος Ίσαρης: «Προσκέφαλο με φύλλα λεμονιάς»

Αλέξανδρος Ίσαρης: «Προσκέφαλο με φύλλα λεμονιάς»

 

Υπό τον τίτλο Προσκέφαλο με φύλλα λεμονιάς ο ποιητής, ζωγράφος, διηγηματογράφος και μεταφραστής Αλέξανδρος Ίσαρης μας πρόσφερε, λίγο πριν τελειώσει η περασμένη χρονιά, ένα απολαυστικό αφήγημα. Το μικρό βιβλίο (14 σελίδες), που τυπώθηκε για την καινούργια σειρά «Τα άστεγα» των Εκδόσεων Κίχλη, κοσμούν δύο σχέδια του συγγραφέα, ενώ φέρει την ξεχωριστή τυπογραφική φροντίδα και αισθητική επιμέλεια του εκδοτικού οίκου.

Η αγάπη για τη ζωή (και η κατάφαση στα αινίγματά της), η μεταφυσική σχεδόν γοητεία που ασκεί το αιγαιοπελαγίτικο τοπίο, η διά βίου, πολυκύμαντη σχέση με την Ομορφιά αλλά και η συμφιλίωση με το αναπόδραστο τέλος, ύστερα από μια γεμάτη, πλούσια σε βιώματα και συγκινήσεις διαδρομή, συγκλίνουν, με όχημα τη λεπτοδουλεμένη πρόζα του Ίσαρη, πάνω από το χωριό Πύργος της Τήνου, για να σμίξουν τελικά στα τέσσερα επίπεδα του νεκροταφείου του με τις όμορφες επιτύμβιες πλάκες, κάποιες από τις οποίες χρονολογούνται στον 17ο αιώνα. Εκεί θα βρεθεί ο αφηγητής αποδεχόμενος πρόταση εκδοτικού γερμανικού οίκου να παρουσιάσει το παραθαλάσσιο κοιμητήριο σε λεύκωμα με τα ωραιότερα νεκροταφεία της Ευρώπης. Κι εκεί θα ανακαλύψει, εν μέσω θέρους και παιδικών φωνών, κάτω από τον ίσκιο των ψηλόλιγνων κυπαρισσιών, κυκλωμένος από το εκκωφαντικό λευκό του οικισμού και τη γαλανή θάλασσα («μιας συμφωνίας αρμονικών αναλογιών σχεδόν αβάσταχτης και οδυνηρής»), μια νέα πατρίδα, και τελικά, εν είδει αποκάλυψης, το τοπίο όπου θα θελήσει να «εγκατασταθεί για τα καλά κάποτε στο μέλλον».

Πυκνή αφήγηση, εύχυμη γλώσσα, γλαφυρή εικονοποιία, γλυκόπικρο χιούμορ, τρυφερότητα, μουσικοί τόνοι χαρακτηρίζουν αυτό το μικρό σε έκταση, αλλά άμεσο και ευθύβολο έργο, ενώ, πηγάζοντας από την ιδιαιτερότητα του θέματος αλλά και τoν χειρισμό του από τον συγγραφέα, μια αίσθηση πληρότητας και γαλήνης συνοδεύει το πέρας της ανάγνωσης – αίσθηση που αποπνέουν τα αυθεντικά λογοτεχνήματα, αυτά που καταφέρνουν να αποκαλύψουν κάθε φορά στα μάτια μας μια αληθινή πτυχή της μοναδικής περιπέτειας που συνιστά η ανθρώπινη ζωή.

Προσκέφαλο με φύλλα λεμονιάς
Αλέξανδρος Ίσαρης
Κίχλη
14 σελ.
Τιμή € 2,20

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: