A+ A A-

Ελένη Λαδιά: «Η Φερέοικη» κριτική της Ελένης Λιντζαροπούλου

Ελένη Λαδιά: «Η Φερέοικη» κριτική της Ελένης Λιντζαροπούλου


Ένα χρόνο μετά τις Θεές, το πολυσήμαντο μυθιστόρημα της Ελένης Λαδιά στο οποίο αναβίωναν τα μυθολογικά αρχέτυπα της μητέρας και της κόρης παράλληλα με την πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας, και ενώ μόλις κυκλοφορούν και επανακυκλοφορούν τα σπουδαία δοκίμιά της: το Ποικιλόγραφο βιβλίο, η ήδη αγαπημένη στους αναγνώστες της πολύτιμη συλλογή κειμένων τα οποία ξεδιπλώνουν την ευρύτατη θεματογραφία της συγγραφέως από το 1972 μέχρι το 2012, τα εξαίρετα Άλογα των συγγραφέων, ένα στολίδι μικρών δοκιμίων με γλωσσικό δυναμισμό και ακριβό περιεχόμενο, τα Άρθρα για την καβαφική ποίηση, ένα βιβλίο παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές και για κάθε μελετητή που έρχεται να δείξει πώς πρέπει να προσεγγίζεται και να μελετάται η ποίηση του μεγάλου Αλεξανδρινού, αναδεικνύοντας την ουσία και την αισθαντικότητά της, και το νεότερο της Η σημασία του Ξένου, ένα δοκίμιο-οδηγός για τη σκέψη μας, το οποίο μας γνωρίζει την έννοια του ξένου έτσι όπως αυτή μεταβάλλεται και αλλάζει από τα ομηρικά χρόνια ως τη χριστιανική εποχή, η πολυβραβευμένη και πολυγραφότατη πεζογράφος, με περισσότερους από 40 τίτλους βιβλίων και άλλα τόσα χρόνια θητεία στα γράμματα, καταθέτει στα χέρια μας το νέο της μυθιστόρημα με τίτλο: Η Φερέοικη.

Να θυμίσουμε ότι οι Θεές κυκλοφόρησαν το 2015 ακριβώς την ημέρα του θανάτου της μητέρας της συγγραφέως Ευδοξίας Λαδιά, στη μνήμη της οποίας είναι αφιερωμένο αυτό το νέο πόνημα, στο οποίο η γραφίδα της Ελένης Λαδιά δίνει ψυχή στην κεντρική ηρωίδα της, για άλλη μια φορά, με ένα σπουδαίο συγγραφικό εύρημα: «Θα σου αφηγηθώ τις ιστορίες μου, σ’ εσένα ανώνυμη ηρωίδα μου, σ’ εσένα που “είσαι το αποτύπωμά μου ή είμαι το αποτύπωμά σου”, που αρνείσαι να υπάρξεις και αρνείσαι να μου αφεθείς. Αν κάποια σου αρέσει, τότε θα δεχτείς να τη ζήσεις. Μια σύλληψη γεμάτη γοητεία, μυστήριο και αχνό φως. Σαν ένα παιχνίδι τυφλόμυγας που όμως δεν παίζεται από παιδιά και δεν οδηγεί στη γλύκα της ανεμελιάς και την ασφάλεια».

Μια ψηλάφηση του ανθρώπινου γένους και της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης, ένα ευαίσθητο άγγιγμα, γραμμένο με μαεστρία και γλαφυρότητα που εξαρχής αρπάζει τον αναγνώστη σε μια βουτιά στο βάθος του στοχασμού και των δεινών του ανθρώπινου νου.

Η Φερέοικη είναι μια άχνα στον καθρέφτη. Είναι ένα βλεφάρισμα της μοίρας. Είναι όλη η ανθρωπότητα μαζί και ο καθένας μας χωριστά. Είναι μια αυτοψία στους πιο μύχιους εσωτερικούς μας κόσμους και τους φόβους μας.

Το μυθιστόρημα διαπραγματεύεται το «άλαστον» πένθος και φορτίζεται από αυτό. Διαπραγματεύεται την ελπίδα και την απελπισία, το θάνατο και την ανάσταση, τη ζωή και τον πόνο. Δεν αποτελεί απλώς μια αφήγηση αλλά ένα διαρκές ψυχογράφημα, ένα όνειρο ή έναν καρδιακό ψίθυρο.

Η Φερέοικη και μαζί της η συγγραφέας, ή η συγγραφέας και μαζί της η Φερέοικη, καταδύονται σε τέτοια ψυχικά βάθη και μας συστήνουν τόσα ανθρώπινα πρόσωπα, ώστε να μπορεί η αφήγησή τους να θεωρηθεί φιλοσοφική ανθρωπολογία, μελέτη των υποστάσεων του είδους μας, αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι η αποτύπωση και ανάδειξη των χαρακτήρων και των ανθρώπινων τύπων μέσα από τα περιστατικά ζωής και τις πράξεις τους.
h fereoiki eswt

Η ηρωίδα του βιβλίου είναι ένα πλάσμα παράδοξο, δεν θέλει να υπάρξει, δεν θέλει να ανακαλυφθεί από τη συγγραφέα της. Γιατί; Αφού η συγγραφέας έχει τόσες πολλές ιστορίες για να τις καταθέσει στα πόδια της ώστε εκείνη να επιλέξει ποια της αρέσει και ποια τη γοητεύει, γιατί αρνείται; Ο φιλοσοφικός στοχασμός που διαπερνά και διαχέεται στις σελίδες του βιβλίου ίσως και να απαντά. Η ύπαρξη είναι πόνος. Είναι;

Μια ψηλάφηση του ανθρώπινου γένους και της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης, ένα ευαίσθητο άγγιγμα, γραμμένο με μαεστρία και γλαφυρότητα που εξαρχής αρπάζει τον αναγνώστη σε μια βουτιά στο βάθος του στοχασμού και των δεινών του ανθρώπινου νου.

Η Ελένη Λαδιά για άλλη μια φορά αποδεικνύει ότι το ταλέντο της είναι πέρα και πάνω από τις τεράστιες γνώσεις της και από τη μοναδική χρήση της ελληνικής γλώσσας, προσόντα που τα εντάσσει με εξαιρετική μαεστρία στην έμπνευσή της.

Το αποτέλεσμα γοητευτικό και άγριο, επικίνδυνο και ελκυστικό. Στις γραμμές του θα βρούμε καλά κρυμμένες μύχιες σκέψεις μας ή προσωπικές μας στιγμές οι οποίες κινδυνεύουν να αποδράσουν στο παρόν και να σαρκωθούν μέσα στις λέξεις και στις ταυτίσεις που έρχονται απειλητικές. Τα πρόσωπα αληθινά, ζωντανά, ακόμη κι αν είναι κάποτε κάποτε παράδοξα.

Κι αν η Φερέοικη δεν θελήσει να διαλέξει ιστορία και ήρωα, είναι βέβαιο πως εμείς, οι αναγνώστες, θα επιλέξουμε, θα γοητευτούμε ή θα συγκινηθούμε από έναν ή και περισσότερους γιατί κάποιον από αυτούς θα έχουμε γνωρίσει ή θα μας αφορά.

Στο τέλος όμως όλους θα μας κερδίσει η κατάδυση στον κόσμο των ψυχών, το ταξίδι στη Μνήμη και την εσωτερική μας ύπαρξη, εκεί που η ποιητική και συνάμα φιλοσοφική θεώρηση της Ελένης Λαδιά μας οδηγεί για άλλη μια φορά μοναδικά.

Η Φερέοικη
Ελένη Λαδιά
Βιβλιοπωλείον της Εστίας
88 σελ.
ISBN 978-960-05-1684-5
Τιμή: €10,00
001 patakis eshop

 

Διαβάστε επίσης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Δημήτρης Στεφανάκης: «Ευτυχισμένες οικογένειες» κριτική της Χαριτίνης Μαλισσόβα

Με κεντρική ηρωίδα και αφηγήτρια τη Λήδα Δημητριάδη Σέραρντ, δικηγόρο της οικογένειας της οποίας την ιστορία ξεδιπλώνει μέσα από τη μυθοπλασία του νέου του βιβλίου, ο Δημήτρης Στεφανάκης μας κάνει...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Ηλίας Μαγκλίνης: «Πρωινή γαλήνη» κριτική του Χρίστου Παπαγεωργίου

Είχαμε πολύ καιρό να διαβάσουμε ένα μυθιστόρημα δομημένο με τέτοιο γραμμικό τρόπο, με αρχή, μέση και τέλος, με αντιστοιχία των γεγονότων, με την χρονική διαδικασία. Πράγματι, ακόμη και οι τελευταίες εξήντα σελίδες, όπου...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Θωμάς Κοροβίνης: «Ο κατάδεσμος» κριτική της Τούλας Ρεπαπή

Η Ζηνοβία/Ζένω, τριάντα και πλέον χρόνια παντρεμένη με έναν Θεσσαλονικιό, νόθο παιδί της μάνας του με έναν Γερμανό, βρίσκεται στη δεύτερη νιότη της. Είναι στο σπίτι της και τηγανίζει, όταν...

ΦΙΛΙΚΑ SITE

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ 4 (ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ)
11635 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.-FAX: 210-7212307
info@diastixo.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

*  Το email σας:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest iconyoutube iconrss icon

Με την υποστήριξη του diastixo.gr - Designed by: artspr