A+ A A-

Φίλιππος Φιλίππου: «Η κόρη του εφοπλιστή» κριτική της Χρύσας Σπυροπούλου

Φίλιππος Φιλίππου: «Η κόρη του εφοπλιστή» κριτική της Χρύσας Σπυροπούλου


Ο χαλκέντερος συγγραφέας και κριτικός της λογοτεχνίας Φίλιππος Φιλίππου επαναφέρει σε μια ατμοσφαιρική ιστορία του τον δημοσιογράφο Τηλέμαχο Λεοντάρη και τον εμπλέκει σε μια υπόθεση που ξεκινάει από το Λονδίνο και καταλήγει στη σκοτεινή και παρακμιακή πόλη των Αθηνών, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Ο Φίλιππος Φιλίππου ξετυλίγει το νήμα του μυστηρίου με γοργούς ρυθμούς, χωρίς να πλατειάζει, και στήνει τους ήρωές του σε ένα περιβάλλον στο οποίο κινούνται με άνεση και σιγουριά.


Στη ζωντανή πρωτοπρόσωπη αφήγηση, που φέρνει στο νου την αφηγηματική δεινότητα Αμερικανών συγγραφέων, με χιούμορ, σαρκασμό και εύστοχες ατάκες, ο ήρωας συναντάει σε μια παμπ στο Σόχο έναν Έλληνα εφοπλιστή, ο οποίος του ζητεί να μεταφέρει στην Αθήνα μια εικόνα του Μανουήλ Πανσέληνου και να την παραδώσει σε κάποιον άγνωστο. Όταν ο Λεοντάρης φτάνει στην Αθήνα, περιφέρεται στους δρόμους του κέντρου, γύρω από το Σύνταγμα, και εντοπίζει καίρια αστικά σημεία. Η παράδοση της εικόνας ματαιώνεται, καθώς γίνεται γνωστή η δολοφονία του προσώπου που έχει άμεση σχέση με την υπόθεση, ενώ λίγο αργότερα θα βρεθεί νεκρός και ο άντρας που θα την παραλάμβανε. Ο Λεοντάρης πανικοβάλλεται από τις αναπάντεχες εξελίξεις και αποσύρεται στο κεντρικό ξενοδοχείο στο οποίο είχε καταλύσει. Εδώ, όμως, εμφανίζεται ο γνωστός αστυνόμος Τσιρόπουλος, που θα τον βοηθήσει να ξεφύγει από τα αδιέξοδα. Μολονότι ο αστυνόμος δεν φημιζόταν για την αγαστή συνεργασία του με τους άλλους, αφού, κατά την άποψή του Λεοντάρη, ήταν αγενής, αυταρχικός και επιθετικός, η χαρακτηριστική εντιμότητά του θα τον ενθαρρύνει να δεχτεί με ανακούφιση τη συνδρομή του και να συνεργαστούν για την επίλυση του μυστηρίου.
h korh tou efoplisti eswt

Στις περιγραφές των τόπων και των προσώπων κυριαρχούν ο πλούτος και η άνεση, που συνυπάρχουν δίπλα στα εγκαταλελειμμένα και καταστραμμένα σημεία της Αθήνας, οι γοητευτικές γυναίκες και η σύγκρουση του κακού με το καλό. Ποιος ή ποιοι κρύβονται πίσω από τις δύο δολοφονίες; Ποια είναι τα κίνητρα; Οικονομικού ενδιαφέροντος ή προσωπικού; Ο Φίλιππος Φιλίππου ξετυλίγει το νήμα του μυστηρίου με γοργούς ρυθμούς, χωρίς να πλατειάζει, και στήνει τους ήρωές του σε ένα περιβάλλον στο οποίο κινούνται με άνεση και σιγουριά.

Ενδιαφέρον έχουν οι αναφορές σε αθηναϊκά, και όχι μόνο, στέκια, σε λογοτεχνικά έργα, ενώ δεν περνάει απαρατήρητη η επιλογή του συγγραφέα να «συνομιλεί» με ποιητές μέσω των επιθέτων που δίνει στους ήρωές του: Τσιρόπουλος, Λεοντάρης, Παπαδίτσας, Παπατσώνης.

Μια ζουμερή αστυνομική ιστορία που διαβάζεται απνευστί.

Η κόρη του εφοπλιστή
Μια ιστορία του Τηλέμαχου Λεοντάρη
Φίλιππος Φιλίππου
Αιγαίον
112 σελ.
ISBN 978-9963-718-23-8
Τιμή: €8,52
001 patakis eshop

 

Διαβάστε επίσης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ: «Της μοναξιάς διπρόσωποι μονόλογοι» κριτική της Ασημίνας Ξηρογιάννη

Της μοναξιάς διπρόσωποι μονόλογοι. Το τελευταίο βιβλίο της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ. Τρεις πράξεις. Μετά ένα ιντερμέδιο. Και μετά η τέταρτη πράξη. Και πάλι ιντερμέδιο. Η πέμπτη πράξη, ιντερμέδιο, η έκτη πράξη....

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Δημήτρης Φύσσας: «Η Νιλουφέρ στα χρόνια της κρίσης» κριτική της Ανθούλας Δανιήλ

Το βιβλίο του Δημήτρη Φύσσα, με τον τίτλο Η Νιλουφέρ στα χρόνια της Κρίσης και με τον χαρακτηρισμό «μυθιστόρημα», έχει ιδιάζουσα δομή, εφόσον, όπως λέει και ο ίδιος ο δημιουργός του, είναι υλικό που...

ΦΙΛΙΚΑ SITE

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ 4 (ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ)
11635 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.-FAX: 210-7212307
info@diastixo.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

*  Το email σας:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest iconyoutube iconrss icon

Με την υποστήριξη του diastixo.gr - Designed by: artspr