Φίλιππος Φιλίππου: «Η κόρη του εφοπλιστή»
Φίλιππος Φιλίππου: «Η κόρη του εφοπλιστή» κριτική της Χρύσας Σπυροπούλου

Φίλιππος Φιλίππου: «Η κόρη του εφοπλιστή»

Ο χαλκέντερος συγγραφέας και κριτικός της λογοτεχνίας Φίλιππος Φιλίππου επαναφέρει σε μια ατμοσφαιρική ιστορία του τον δημοσιογράφο Τηλέμαχο Λεοντάρη και τον εμπλέκει σε μια υπόθεση που ξεκινάει από το Λονδίνο και καταλήγει στη σκοτεινή και παρακμιακή πόλη των Αθηνών, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Στη ζωντανή πρωτοπρόσωπη αφήγηση, που φέρνει στο νου την αφηγηματική δεινότητα Αμερικανών συγγραφέων, με χιούμορ, σαρκασμό και εύστοχες ατάκες, ο ήρωας συναντάει σε μια παμπ στο Σόχο έναν Έλληνα εφοπλιστή, ο οποίος του ζητεί να μεταφέρει στην Αθήνα μια εικόνα του Μανουήλ Πανσέληνου και να την παραδώσει σε κάποιον άγνωστο. Όταν ο Λεοντάρης φτάνει στην Αθήνα, περιφέρεται στους δρόμους του κέντρου, γύρω από το Σύνταγμα, και εντοπίζει καίρια αστικά σημεία. Η παράδοση της εικόνας ματαιώνεται, καθώς γίνεται γνωστή η δολοφονία του προσώπου που έχει άμεση σχέση με την υπόθεση, ενώ λίγο αργότερα θα βρεθεί νεκρός και ο άντρας που θα την παραλάμβανε. Ο Λεοντάρης πανικοβάλλεται από τις αναπάντεχες εξελίξεις και αποσύρεται στο κεντρικό ξενοδοχείο στο οποίο είχε καταλύσει. Εδώ, όμως, εμφανίζεται ο γνωστός αστυνόμος Τσιρόπουλος, που θα τον βοηθήσει να ξεφύγει από τα αδιέξοδα. Μολονότι ο αστυνόμος δεν φημιζόταν για την αγαστή συνεργασία του με τους άλλους, αφού, κατά την άποψή του Λεοντάρη, ήταν αγενής, αυταρχικός και επιθετικός, η χαρακτηριστική εντιμότητά του θα τον ενθαρρύνει να δεχτεί με ανακούφιση τη συνδρομή του και να συνεργαστούν για την επίλυση του μυστηρίου.
h korh tou efoplisti eswt

Ο Φίλιππος Φιλίππου ξετυλίγει το νήμα του μυστηρίου με γοργούς ρυθμούς, χωρίς να πλατειάζει, και στήνει τους ήρωές του σε ένα περιβάλλον στο οποίο κινούνται με άνεση και σιγουριά.

Στις περιγραφές των τόπων και των προσώπων κυριαρχούν ο πλούτος και η άνεση, που συνυπάρχουν δίπλα στα εγκαταλελειμμένα και καταστραμμένα σημεία της Αθήνας, οι γοητευτικές γυναίκες και η σύγκρουση του κακού με το καλό. Ποιος ή ποιοι κρύβονται πίσω από τις δύο δολοφονίες; Ποια είναι τα κίνητρα; Οικονομικού ενδιαφέροντος ή προσωπικού; Ο Φίλιππος Φιλίππου ξετυλίγει το νήμα του μυστηρίου με γοργούς ρυθμούς, χωρίς να πλατειάζει, και στήνει τους ήρωές του σε ένα περιβάλλον στο οποίο κινούνται με άνεση και σιγουριά.

Ενδιαφέρον έχουν οι αναφορές σε αθηναϊκά, και όχι μόνο, στέκια, σε λογοτεχνικά έργα, ενώ δεν περνάει απαρατήρητη η επιλογή του συγγραφέα να «συνομιλεί» με ποιητές μέσω των επιθέτων που δίνει στους ήρωές του: Τσιρόπουλος, Λεοντάρης, Παπαδίτσας, Παπατσώνης.

Μια ζουμερή αστυνομική ιστορία που διαβάζεται απνευστί.

Η κόρη του εφοπλιστή
Μια ιστορία του Τηλέμαχου Λεοντάρη
Φίλιππος Φιλίππου
Αιγαίον
112 σελ.
ISBN 978-9963-718-23-8
Τιμή: €8,52
001 patakis eshop


 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Μάιρα Παπαθανασοπούλου: «Η ιεραποστολική στάση»

Η Ζαΐρα στο κράτος του υπαρκτού ερωτισμού Η Μάιρα Παπαθανασοπούλου το 1998 προκάλεσε εκδοτικό σεισμό με το πρώτο της βιβλίο, το εμβληματικό μυθιστόρημα Ο Ιούδας φιλούσε υπέροχα, το οποίο πολύ γρήγορα...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ: «Της μοναξιάς διπρόσωποι μονόλογοι»

Της μοναξιάς διπρόσωποι μονόλογοι. Το τελευταίο βιβλίο της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ. Τρεις πράξεις. Μετά ένα ιντερμέδιο. Και μετά η τέταρτη πράξη. Και πάλι ιντερμέδιο. Η πέμπτη πράξη, ιντερμέδιο, η έκτη πράξη....

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Δημήτρης Φύσσας: «Η Νιλουφέρ στα χρόνια της κρίσης» κριτική της Ανθούλας Δανιήλ

Το βιβλίο του Δημήτρη Φύσσα, με τον τίτλο Η Νιλουφέρ στα χρόνια της Κρίσης και με τον χαρακτηρισμό «μυθιστόρημα», έχει ιδιάζουσα δομή, εφόσον, όπως λέει και ο ίδιος ο δημιουργός του, είναι υλικό που...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: