fbpx
Λέων και Ημισέληνος Λεύκη Σαραντινού Επιμέλεια σειράς: Γιάννης Χρονόπουλος Historical Quest

Λεύκη Σαραντινού: «Λέων και Ημισέληνος»

Μια ενδιαφέρουσα και συγκινησιακή αναδρομή στο χώρο και το χρόνο, το έργο Λέων και Ημισέληνος της Λεύκης Σαραντινού αποτελεί αναμφίβολα ένα αξιοπρόσεκτο ανάγνωσμα. Η δράση του εκτυλίσσεται στην τελευταία περίοδο της Βενετοκρατίας στην Κρήτη και παρακολουθεί τις συγκρούσεις και τους αγώνες μεταξύ των Βενετών και των Οθωμανών για την κυριαρχία στη Μεγαλόνησο, μέχρι την οριστική επικράτηση των τελευταίων. Η πολεμική όμως δράση και τα γεγονότα αυτής αποτελούν ένα τρόπον τινά κάδρο στο οποίο η συγγραφέας αποτυπώνει και καταγράφει τη ζωή μιας ντόπιας οικογένειας ευγενών, αυτής των Βλαστών, και ιδίως της μικρής κόρης της οικογένειας, της Άννας, μιας δραστήριας και ανοικτόμυαλης ύπαρξης. Παρακολουθώντας την εξέλιξη της ζωής της κοπέλας, ο αναγνώστης έρχεται σε επαφή με ένα πλήθος διαφορετικών ανθρώπων και τόπων, σε ένα συγκινησιακά φορτισμένο οδοιπορικό και χρονικό. Σημεία αναφοράς του Ρεθύμνου, του Ηρακλείου, της Κέρκυρας και της Βενετίας βρίσκονται κατάσπαρτα μέσα στην αφήγηση και αποτελούν το πάλκο πάνω στο οποίο συνδιαλέγονται και κινούνται τα άτομα της ιστορίας, υπαρκτά ή πλασμένα από τη φαντασία της συγγραφέως.

Tο μυθιστόρημα Λέων και Ημισέληνος αποτελεί μία ενδιαφέρουσα και συναρπαστική ιστορία, κατά κάποιον τρόπο χρονικό μιας εποχής μέσα από τα μάτια μιας γυναίκας, αντιπροσώπου μιας αριστοκρατικής παράδοσης ενός νησιού που βρίσκεται στο μεταίχμιο μεταξύ δύο εποχών.

Παράλληλα, και όχι λιγότερο αξιοπρόσεκτα, πληθώρα σύγχρονων κοινωνικών θεμάτων και ζητημάτων προβληματισμού εμφανίζονται εντός του έργου. Η συνύπαρξη διαφορετικών πολιτισμών και θρησκευτικών πιστεύω –ιδίως σε εμπόλεμες περιόδους–, οι κοινωνικές νόρμες και διαφοροποιήσεις των κοινωνιών της εποχής εκείνης, η τύχη των προσφύγων του πολέμου, ο ρόλος και η θέση της γυναίκας στο κοινωνικό γίγνεσθαι της εποχής αναδύονται και ριζώνουν στο νου του αναγνώστη. Η επιστροφή σε τέτοια κοινωνικά ζητήματα και η ένταξη τους εντός της μυθοπλασίας αποτελεί αναμφίβολα ένα ιδιαίτερο και ενδιαφέρον προσόν της αφήγησης.

Η γλώσσα του κειμένου ρέει στρωτά και ανεμπόδιστα, με μια προφανή ζωντάνια και αμεσότητα. Η αφήγηση των γεγονότων δένει οργανικά με την περιγραφή των τόπων και των ποικιλώνυμων αρχιτεκτονικών και τεχνικών επιτευγμάτων, ενώ η εναλλαγή των αφηγητών και τα διαλογικά σημεία αποτελούν μια ευπρόσδεκτη ποικιλία στους αφηγηματικούς τρόπους.

Σε μια γενική θεώρηση, το μυθιστόρημα Λέων και Ημισέληνος αποτελεί μία ενδιαφέρουσα και συναρπαστική ιστορία, κατά κάποιον τρόπο χρονικό μιας εποχής μέσα από τα μάτια μιας γυναίκας, αντιπροσώπου μιας αριστοκρατικής παράδοσης ενός νησιού που βρίσκεται στο μεταίχμιο μεταξύ δύο εποχών, σε μια πορεία μετάβασης από τον δυτικότροπο τρόπο ζωής των Βενετών στην ανατολίτικη οθωμανική διοίκηση, αλλά παράλληλα και δηλωτικής των ποικίλλων κοινωνικών διεργασιών που συνέβησαν στη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου με τη σταδιακή αποχώρηση των Βενετών και την οθωμανική κατάκτηση. Ευρύ, λοιπόν, στη σκόπευση και φιλόδοξο ως πόνημα, το έργο αυτό κατορθώνει να κεντρίσει και να διατηρήσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη, αφήνοντας μια γλυκιά επίγευση στο τέλος της αφήγησης και πολλά σημεία για σκέψη και προβληματισμό.

Λέων και Ημισέληνος
Λεύκη Σαραντινού
Επιμέλεια σειράς: Γιάννης Χρονόπουλος
Historical Quest
460 σελ.
ISBN 978-618-5088-17-0
Τιμή: €15,00
001 patakis eshop

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Λευτέρης Γιαννακουδάκης: «Τα φαντάσματα του Δεκέμβρη»

Με αφορμή τη δολοφονία του δεκαεξάχρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το 2008 από αστυνομικά πυρά, με φόντο τα γεγονότα που εξελίχθηκαν στη συνέχεια, με την πόλη να φλέγεται και με ένα σκηνικό...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Συλλογικό έργο (επιμέλεια: Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης): «Κύπρος, 1974-2024»

Αιώνες φαρμάκι· γενιές φαρμάκι Γ. Σεφέρης,«Οι γάτες τ’ Άι-Νικόλα» Αναμφίβολα, το βιβλίο Κύπρος, 1974-2024: Πενήντα χρόνια μετά την εισβολή (Ελληνοεκδοτική, 2024), με την επιμέλεια του ακάματου λογοτέχνη Ελπιδοφόρου...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Κώστια Κοντολέων: «Η Ίμα στη Ville d’Avray»

Η βαριά πόρτα ανοίγει και κλείνει, οριστικά πια πίσω της. Τα βρεμένα πεζοδρόμια έπαψαν να αντανακλούν μικρές ή μεγάλες σκιές, οι ομπρέλες μάσκες προσώπων και προσωπείων κρύβουν ταυτότητες ίσως και...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.