A+ A A-

Λεύκη Σαραντινού: «Λέων και Ημισέληνος» κριτική του Χρήστου Αναγνώστου

Λέων και Ημισέληνος Λεύκη Σαραντινού Επιμέλεια σειράς: Γιάννης Χρονόπουλος Historical Quest


Μια ενδιαφέρουσα και συγκινησιακή αναδρομή στο χώρο και το χρόνο, το έργο Λέων και Ημισέληνος της Λεύκης Σαραντινού αποτελεί αναμφίβολα ένα αξιοπρόσεκτο ανάγνωσμα. Η δράση του εκτυλίσσεται στην τελευταία περίοδο της Βενετοκρατίας στην Κρήτη και παρακολουθεί τις συγκρούσεις και τους αγώνες μεταξύ των Βενετών και των Οθωμανών για την κυριαρχία στη Μεγαλόνησο, μέχρι την οριστική επικράτηση των τελευταίων. Η πολεμική όμως δράση και τα γεγονότα αυτής αποτελούν ένα τρόπον τινά κάδρο στο οποίο η συγγραφέας αποτυπώνει και καταγράφει τη ζωή μιας ντόπιας οικογένειας ευγενών, αυτής των Βλαστών, και ιδίως της μικρής κόρης της οικογένειας, της Άννας, μιας δραστήριας και ανοικτόμυαλης ύπαρξης. Παρακολουθώντας την εξέλιξη της ζωής της κοπέλας, ο αναγνώστης έρχεται σε επαφή με ένα πλήθος διαφορετικών ανθρώπων και τόπων, σε ένα συγκινησιακά φορτισμένο οδοιπορικό και χρονικό. Σημεία αναφοράς του Ρεθύμνου, του Ηρακλείου, της Κέρκυρας και της Βενετίας βρίσκονται κατάσπαρτα μέσα στην αφήγηση και αποτελούν το πάλκο πάνω στο οποίο συνδιαλέγονται και κινούνται τα άτομα της ιστορίας, υπαρκτά ή πλασμένα από τη φαντασία της συγγραφέως.

Tο μυθιστόρημα Λέων και Ημισέληνος αποτελεί μία ενδιαφέρουσα και συναρπαστική ιστορία, κατά κάποιον τρόπο χρονικό μιας εποχής μέσα από τα μάτια μιας γυναίκας, αντιπροσώπου μιας αριστοκρατικής παράδοσης ενός νησιού που βρίσκεται στο μεταίχμιο μεταξύ δύο εποχών.

Παράλληλα, και όχι λιγότερο αξιοπρόσεκτα, πληθώρα σύγχρονων κοινωνικών θεμάτων και ζητημάτων προβληματισμού εμφανίζονται εντός του έργου. Η συνύπαρξη διαφορετικών πολιτισμών και θρησκευτικών πιστεύω –ιδίως σε εμπόλεμες περιόδους–, οι κοινωνικές νόρμες και διαφοροποιήσεις των κοινωνιών της εποχής εκείνης, η τύχη των προσφύγων του πολέμου, ο ρόλος και η θέση της γυναίκας στο κοινωνικό γίγνεσθαι της εποχής αναδύονται και ριζώνουν στο νου του αναγνώστη. Η επιστροφή σε τέτοια κοινωνικά ζητήματα και η ένταξη τους εντός της μυθοπλασίας αποτελεί αναμφίβολα ένα ιδιαίτερο και ενδιαφέρον προσόν της αφήγησης.

Η γλώσσα του κειμένου ρέει στρωτά και ανεμπόδιστα, με μια προφανή ζωντάνια και αμεσότητα. Η αφήγηση των γεγονότων δένει οργανικά με την περιγραφή των τόπων και των ποικιλώνυμων αρχιτεκτονικών και τεχνικών επιτευγμάτων, ενώ η εναλλαγή των αφηγητών και τα διαλογικά σημεία αποτελούν μια ευπρόσδεκτη ποικιλία στους αφηγηματικούς τρόπους.

Λέων και Ημισέληνος Λεύκη Σαραντινού Επιμέλεια σειράς: Γιάννης Χρονόπουλος Historical Quest

Σε μια γενική θεώρηση, το μυθιστόρημα Λέων και Ημισέληνος αποτελεί μία ενδιαφέρουσα και συναρπαστική ιστορία, κατά κάποιον τρόπο χρονικό μιας εποχής μέσα από τα μάτια μιας γυναίκας, αντιπροσώπου μιας αριστοκρατικής παράδοσης ενός νησιού που βρίσκεται στο μεταίχμιο μεταξύ δύο εποχών, σε μια πορεία μετάβασης από τον δυτικότροπο τρόπο ζωής των Βενετών στην ανατολίτικη οθωμανική διοίκηση, αλλά παράλληλα και δηλωτικής των ποικίλλων κοινωνικών διεργασιών που συνέβησαν στη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου με τη σταδιακή αποχώρηση των Βενετών και την οθωμανική κατάκτηση. Ευρύ, λοιπόν, στη σκόπευση και φιλόδοξο ως πόνημα, το έργο αυτό κατορθώνει να κεντρίσει και να διατηρήσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη, αφήνοντας μια γλυκιά επίγευση στο τέλος της αφήγησης και πολλά σημεία για σκέψη και προβληματισμό.

Λέων και Ημισέληνος
Λεύκη Σαραντινού
Επιμέλεια σειράς: Γιάννης Χρονόπουλος
Historical Quest
460 σελ.
ISBN 978-618-5088-17-0
Τιμή: €15,00
001 patakis eshop

 

Διαβάστε επίσης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Ηλίας Μαγκλίνης: «Πρωινή γαλήνη» κριτική του Χρίστου Παπαγεωργίου

Είχαμε πολύ καιρό να διαβάσουμε ένα μυθιστόρημα δομημένο με τέτοιο γραμμικό τρόπο, με αρχή, μέση και τέλος, με αντιστοιχία των γεγονότων, με την χρονική διαδικασία. Πράγματι, ακόμη και οι τελευταίες εξήντα σελίδες, όπου...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Θωμάς Κοροβίνης: «Ο κατάδεσμος» κριτική της Τούλας Ρεπαπή

Η Ζηνοβία/Ζένω, τριάντα και πλέον χρόνια παντρεμένη με έναν Θεσσαλονικιό, νόθο παιδί της μάνας του με έναν Γερμανό, βρίσκεται στη δεύτερη νιότη της. Είναι στο σπίτι της και τηγανίζει, όταν...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Ισίδωρος Ζουργός: «Λίγες και μία νύχτες» του Μάνου Κοντολέων

Θεωρώ τον Ισίδωρο Ζουργό ως έναν από τους πλέον σημαντικούς συγγραφείς ανάμεσα σε όσους εκδίδουν τα πρώτα τους έργα προς το τέλος του 20ού αιώνα. Το πρώτο μυθιστόρημα του Ζουργού βλέπει το φως της...

ΦΙΛΙΚΑ SITE

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ 4 (ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ)
11635 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.-FAX: 210-7212307
info@diastixo.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

*  Το email σας:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest iconyoutube iconrss icon

Με την υποστήριξη του diastixo.gr - Designed by: artspr