Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης: «Κάποτε στην Άρτα»

Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης: «Κάποτε στην Άρτα»

 

Μ’ ένα τρυφερό και καλογραμμένο μυθιστόρημα εμφανίζεται αυτή τη φορά ο πολυγραφότατος Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, που μας έχει δώσει δείγματα γραφής σ’ όλα σχεδόν τα είδη του λόγου. Η ιστορία που μας αφηγείται βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και διαπερνά μια μεγάλη περίοδο από τη Μικρασιατική Καταστροφή ως τα μέσα του 20ού αιώνα. Ο ήρωάς του θα ξεκινήσει απ’ τη Μυτιλήνη για να βρεθεί στην Άρτα του Μεσοπολέμου και να καταλήξει υπάλληλος ενός πλούσιου Εβραίου εμπόρου της πόλης. Ερωτεύεται την κόρη του αφεντικού του, Εσθήρ, την οποία όμως δεν θα μπορέσει ν’ αποκτήσει παρά μόνο ύστερα από πολλά χρόνια και μέσα από μια μακρά ιστορική διαδρομή από τη δικτατορία του Μεταξά, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την Κατοχή, το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, τον Εμφύλιο και την ανασυγκρότηση μετά τον πόλεμο.

Οι ήρωες θα πορευτούν στα δαιδαλώδη μονοπάτια της μοίρας τους κυνηγημένοι από τις ιστορικές συγκυρίες και θα γίνουν η αφορμή για να φωτιστούν πτυχές και λεπτομέρειες της Μεγάλης αλλά και της τοπικής Ιστορίας της Άρτας, όπου εκτυλίσσεται το μεγαλύτερο τμήμα της υπόθεσης. Έτσι, πληροφορούμαστε για την εβραϊκή κοινότητα της πόλης στο Μεσοπόλεμο, τις οικονομικές και τις κοινωνικές της δραστηριότητες, τις ανθρώπινες σχέσεις, τις προκαταλήψεις, τα ήθη και τα έθιμα των Ελλήνων και των Εβραίων της Ηπείρου. Επίσης, μαθαίνουμε για τις συνθήκες ζωής των κρατουμένων στο Νταχάου, για το ξεκλήρισμα των Εβραίων, τις υλικές καταστροφές που άφησαν στην ελληνική επαρχία οι Ναζί, αλλά και τις απώλειες στο ανθρώπινο και ψυχικό δυναμικό.

Παρόλο που τα γεγονότα είναι δραματικά, η γλαφυρή γλώσσα και η οικονομία του λόγου κάνουν την ανάγνωση του βιβλίου ευχάριστη και ανάλαφρη. Ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, με λιτό αφηγηματικό ύφος αλλά και πολύ συναίσθημα, ξετυλίγει το νήμα της ιστορίας του που δεν είναι άλλη από την ιστορία ενός μεγάλου έρωτα, ο οποίος περνάει διά πυρός και σιδήρου για να βγει στο τέλος νικητής. Αυτό είναι και το μήνυμα του βιβλίου. Η αγάπη νικάει στο τέλος, όσο κι αν αυτό το τέλος φαντάζει μακρινό και απρόσιτο για τους ίδιους τους ήρωες.

Είναι φανερό απ’ την πρώτη κιόλας σελίδα ότι ο συγγραφέας έκανε έρευνα σε αρχεία και βιβλία, συνέλεξε προφορικές μαρτυρίες αλλά και φωτογραφικό υλικό, και έχει τεκμηριώσει ιστορικά την αφήγησή του. Γι’ αυτό και το μυθιστόρημα μπορεί να αποτελέσει πηγή πληροφοριών για όλα αυτά τα θέματα και, κυρίως, για την ιστορία των Εβραίων της Άρτας, τη δράση των ανταρτών της Ηπείρου, για πρόσωπα που έπαιξαν ηγετικό ρόλο στην εποχή, όπως ο Νίκος Ζαχαριάδης, κ.ά. Ταυτόχρονα, όμως, είναι ένα ευχάριστο και πολύ κατατοπιστικό ανάγνωσμα που διαβάζεται απνευστί.

ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑΚάποτε στην Άρτα
Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης
Στοχαστής
128 σελ.
Τιμή € 10,65

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: