Έρως ανίκατε μάσαν Αύγουστος Κορτώ Πατάκης

Αύγουστος Κορτώ: «Έρως ανίκατε μάσαν»

Αυτό είναι το δεύτερο βιβλίο του Αύγουστου Κορτώ στο οποίο αποθεώνει το φαγητό και όχι μόνο. Μέσα από αυτή την αδυναμία/απόλαυσή του, αφήνει τον εαυτό του ακομπλεξάριστο και χωρίς κανέναν περιορισμό, τελείως ελεύθερον να εκφραστεί και να γίνει ακόμη πιο οικείος και αγαπητός στον αναγνώστη. Το πρώτο του βιβλίο σχετικό με την απόλαυση του φαγητού ήταν Ο άνθρωπος που έτρωγε πολλά. Τώρα, στο Έρως ανίκατε μάσαν, καταγράφει σύγχρονα κοινωνικά φαινόμενα που απορρέουν από την οικονομική κρίση και που του έχουν φέρει όχι μόνο ελλείψεις αλλά και νέες φοβίες και άγχη.

Ακομπλεξάριστος, μιλά για όλα τα «πλην» του, ενώ η χρήση της γλώσσας και η έκφραση της γραφής του αφήνει σε κάθε αράδα να φαίνονται τα τόσα πολλά «συν» του

Πληθωρικός και στην αφήγησή του, κάνει χρήση πλήθους λέξεων –πολλές από αυτές τις έχει πλάσει ο ίδιος– για να αυτοχλευαστεί και να ξορκίσει τους φόβους του. Φόβοι όχι φανταστικοί αλλά υπαρκτοί, που προέρχονται από: την καταιγίδα των φακέλων που καταφθάνουν καθημερινά, υπενθυμίζοντας τις οικονομικές του εκκρεμότητες, τον εφιάλτη του διαχειριστή με τα απλήρωτα κοινόχρηστα, τον ακουστικό βιασμό του ραδιοφώνου, το φόβο των ταξιτζήδων, το φόβο της αραίωση των μαλλιών του, το φόβο της κακής λειτουργία ή διακοπής του ίντερνετ/μόντεμ που δεν θα του επιτρέψει να δει τις σειρές του, το φόβο της ποιότητας των τροφών που καταναλώνει, το φόβο του να μην αποκτήσει κοιλιά –αν και, απ’ ό,τι περιγράφει, έχει υπάρξει τεραστίων διαστάσεων–, το φόβο του fb και των αναρτήσεων που μπορεί να κάνει ο καθένας, κυρίως εναντίον του, το φόβο... ότι όλα αυτά τον μετατρέπουν σε ένα φοβικό άτομο.
Με ανεξάντλητο χιούμορ, ευφυΐα, ειρωνεία, αυτοσαρκασμό, αυτοχλευασμό αλλά και τρυφερότητα, περιγράφει τη ζωή του γεμάτη φοβίες και απολαύσεις. Χωρίς κανέναν περιορισμό, ενδίδει σε όλα, αφού όλα είναι κομμάτι της καθημερινότητάς του και την απεικονίζει μέσα από έναν μεγάλο αριθμό διηγημάτων με εμπνευσμένους κωμικοτραγικούς τίτλους, κάνοντας για μια ακόμη φορά τον αναγνώστη του να ομολογεί και αυτός τις δικές του αδυναμίες και να διασκεδάζει μαζί του, βλέποντας τα πάντα με χιούμορ. Προβάλλει, μέσα από την ιλαρή πλευρά της ζωής, την κρυμμένη θυμηδία της θλίψης. Η μητέρα του τον μύησε σε αυτό, όπως επίσης και στην πολυφαγία, την καλή λογοτεχνία, τις ποιοτικές κινηματογραφικές ταινίες, την κλασική μουσική, όπως επίσης και στο πώς μπορεί κανείς να αφήνεται στις απολαύσεις του, με το διάβασμα και το φαγητό να κατέχουν τα πρωτεία.

Έρως ανίκατε μάσαν Αύγουστος Κορτώ Πατάκης
Ακομπλεξάριστος, μιλά για όλα τα «πλην» του, ενώ η χρήση της γλώσσας και η έκφραση της γραφής του αφήνει σε κάθε αράδα να φαίνονται τα τόσα πολλά «συν» του. Έτσι όπως ακριβώς έλεγε η «μοντεσοριανή» μητέρα του σε όλους: «Αφήστε το παιδί να εκφραστεί ελεύθερα». Αυτό κάνει και ο Α.Κ. σ’ όλο το βιβλίο του. Πάθος: για φαΐ, σοκολάτα, κάπνισμα, μαστούρα, έρωτα. Όλα αυτά για τα οποία αυτοσαρκάζεται και δίνουν μια αστεία εικόνα της ζωής του ταυτόχρονα στρέφουν το βλέμμα του αναγνώστη όχι στα κιλά και τα «ελαττώματά» του, αλλά στην ευρυμάθειά του, το χιούμορ και την άνεση της γραφής του με την οποία ζωντανεύει τους διαλόγους και κάνει τον αναγνώστη να αισθάνεται και αυτός παρών σε όλα όσα με τόση τέχνη διαμείβονται μέσα στις σελίδες του. Αυτό είναι το συγγραφικό χάρισμα του Αύγουστου Κορτώ, ο οποίος μέσα από την αποτύπωση μιας μοντέρνας και σύγχρονης γραφής απεικονίζει την εξέλιξης μιας κοινωνίας από τότε που ήταν παιδάκι μέχρι σήμερα και χωρίς καμία υποκρισία και σεμνοτυφία αναφέρει τα πάντα, με άφθονο σεβασμό στις επιλογές και απολαυστικό χιούμορ. Ακόμη και ο χρόνος μπαίνει στο παιχνίδι και παίζει μαζί του, όχι για να χαθεί αλλά για να μετρηθεί σωστά και να βοηθήσει στη σωστή διαδοχή των απολαύσεων. Πρώτα σεξ, μετά φαγητό, σειρές...
Η περιγραφή μιας Μεγάλης Εβδομάδας, όπου, παρά την προτροπή «εφέτος να νηστέψουμε!», η καρτουνίστικη οικογένειά του αδυνατεί να στερηθεί το παραμικρό και μέσα από απολαυστικές στιγμές ενδίδει σε όλα, προσφέρει άφθονο γέλιο στον αναγνώστη. Στιγμές που ο συγγραφέας τις θυμάται όχι μόνο με χιούμορ αλλά και με το ανάμεικτο συναίσθημα της νοσταλγίας. Ενώ, όταν κάποια στιγμή πέρασε απ’ όλα τα αθλήματα στην προσπάθειά του να βρει αυτό που του αρέσει, κατέληξε πως το καλύτερο άθλημα είναι αυτό που έχει για ρυθμό τους χτύπους της ερωτευμένης του καρδιάς!
Τεράστιες προτάσεις με αναφορές σε γνωστά λογοτεχνικά βιβλία, ποίηση, τραγούδια και γνώσεις δίνουν πληρότητα αλλά και μουσικότητα στο κείμενο, κάνοντας τον αναγνώστη να το διαβάζει από την πρώτη σειρά μέχρι την τελευταία με απολαυστικό ενδιαφέρον και μ’ ένα συνεχές χαμόγελο στα χείλη. Εμπνευσμένες, χιουμοριστικές επικεφαλίδες, αλλά και στίχοι από τραγούδια στην αρχή αλλά και ενδιαμέσως των προτάσεων δίνουν ρυθμό, σφρίγος, μουσικότητα και τη φρεσκάδα του πηγαίου χιούμορ στις σελίδες του, και ο ίδιος μέσα από όλα αυτά προβάλλει, ανιστόρητος, απτυχίωτος –όπως το ίνδαλμά του, ο Μάνος Χατζιδάκης–, φαγάς, πότης... και γενικά, λίγο πιο κακομαθημένος από πρίγκιπας, όπως κι ο ίδιος δηλώνει.

Τεράστιες προτάσεις με αναφορές σε γνωστά λογοτεχνικά βιβλία, ποίηση, τραγούδια και γνώσεις δίνουν πληρότητα αλλά και μουσικότητα στο κείμενο, κάνοντας τον αναγνώστη να το διαβάζει από την πρώτη σειρά μέχρι την τελευταία με απολαυστικό ενδιαφέρον και μ’ ένα συνεχές χαμόγελο στα χείλη.

Και τέλος ένας συγκινητικός χαιρετισμός στη μητέρα του που του έμαθε να γελά με τα πάντα. Του έμαθε να γελά με την ίδια τη ζωή, όπως κι αν έρχεται. Εκεί, αλλάζει και η ατμόσφαιρα του βιβλίου και η στοργή και η αγάπη για τη μητέρα του βγαίνει όχι με χιούμορ αυτήν τη φορά, αλλά μ’ έναν πόνο βαθύ, και την ταυτόχρονη αναγνώριση για αυτό το πηγαίο και ανακουφιστικό «βλέμμα» που του έχει κληρονομήσει, με το να βλέπει και τα πιο τραγικά γεγονότα αλλιώς. Του δίδαξε την υψηλή τέχνη της Ιλαρότητας.
Το έχω ξαναγράψει, αλλά θα το γράψω και τώρα, πως τα βιβλία του Αύγουστου Κορτώ –κατά κόσμον Πέτρου Χατζόπουλου– πρέπει να πωλούνται στα φαρμακεία, και μάλιστα χωρίς συνταγή γιατρού, γιατί ως γνωστόν «το γέλιο χαρίζει υγείαν». Ο ίδιος, δε, πρέπει να μας υποσχεθεί πως κάθε έξι μήνες θα μας ανανεώνει τη συνταγή/δόση μας, με ένα νέο βιβλίο του.

Έρως ανίκατε μάσαν
Αύγουστος Κορτώ
Πατάκης
264 σελ.
ISBN 978-960-16-6190-2
Τιμή €12,00
001 patakis eshop


 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Κατερίνα Παναγιωτοπούλου: «Η Μακρυγιαλού και άλλες ιστορίες»

Η πρωτοεμφανιζόμενη επίσημα με βιβλίο στον χώρο της λογοτεχνίας Κατερίνα Παναγιωτοπούλου, με σπουδές σκηνογραφίας-ενδυματολογίας, δεν είναι άγνωστη, διότι διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί κατά...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Βαγγέλης Ραπτόπουλος: «Χάσαμε τον μπαμπά»

Ο πεζογράφος Βαγγέλης Ραπτόπουλος δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς είναι και ευρέως γνωστός και πολυγραφότατος αλλά και αναγνωρίσιμος, αφού έχει διαβαστεί από τρεις συνεχόμενες γενιές....

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Γιώργος Δουατζής: «Τα κάτοπτρα»

Κάτοπτρα – αποστάγματα «Δεν γνωρίζω σκιά που να μη μου έδωσε υπέροχα μαθήματα». Αρχίζεις νωρίς το βράδυ να διαβάζεις ένα βιβλίο που σου τράβηξε την προσοχή με το δωρικό του εξώφυλλο (σε εικαστική επιμέλεια του ζωγράφου Μιχάλη...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: