fbpx
Φίλιππος Φιλίππου: «Η γυναίκα ως έργο τέχνης» κριτική του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη

Φίλιππος Φιλίππου: «Η γυναίκα ως έργο τέχνης»

Ο Φίλιππος Φιλίππου έχει εκδώσει είκοσι βιβλία. Από το 1968 ως το 1982, με μικρά ή μεγάλα διαλείμματα, ταξίδεψε ως μηχανικός σε φορτηγά καράβια. Το πρώτο του βιβλίο εκδόθηκε το 1983. Από τότε, έχει δημοσιεύσει μυθιστορήματα, βιογραφίες, αστυνομικά, άρθρα, δοκίμια και κριτικές για βιβλία.

Το νέο του μυθιστόρημα, Η γυναίκα ως έργο τέχνης, είναι μια σπουδή γραφής με ηρωίδα μια γυναίκα. Από την πλευρά της γυναίκας, ο συγγραφέας βλέπει τη ζωή και πλάθει το κοινωνικό και ιδεολογικό υπόβαθρό της. Η Ζέφη είναι νέα και ονειρεύεται τον κόσμο μέσα από τις εμπειρίες της, αλλά και τον κοινωνικό της περίγυρο. Οι παιδικές μνήμες, όμως, όπως και το οικογενειακό περιβάλλον, την εμποδίζουν να βρει την ευτυχία που τόσο επιθυμεί. Ενώ βρίσκει την αγάπη από τον Άγγελο και νιώθει ευτυχισμένη, η ανωριμότητα την κάνει να παραπαίει. Τι φταιει και δεν ξέρει τι θέλει; Έχει αυτοπεποίθηση, τα έχει βρει με τον εαυτό της; Γιατί από μια σεμνή κοπέλα μετατρέπεται σε μια νέα του συρμού. Αλλάζει την εμφάνισή της, αλλά στην ουσία έχει αλλάξει και στάση ζωής. Ο εγωισμός της, καθώς και το ότι αρέσει στο άλλο φύλο, την οδηγεί σ’ έναν λαβύρινθο χωρίς διέξοδο. Από την αντίθετη πλευρά είναι ο Άγγελος. Την αγαπά και θέλει να περάσουν όμορφα ως ζευγάρι. Όμως η Ζέφη έχει διαφορετική γνώμη. Παλεύει ασταμάτητα με τους προσωπικούς της δαίμονες. Θα τα καταφέρει; Είναι δύσκολο – και, σε έναν αγώνα για το καλύτερο, πρέπει να έχεις θέληση και να προχωράς βήμα βήμα.

Ένα μυθιστόρημα που διαβάζεται ευχάριστα και μας ταξιδεύει στον έρωτα, που είναι διαχρονικός.

Η κοινωνία της δεκαετίας του 1980 είναι μια ψεύτικη φούσκα, που υπόσχεται στους νέους ευμάρεια και εύκολο κέρδος. Ψεύτικοι έρωτες για πάθη που έχουν απροσδόκητο τέλος. Και το πάθος του έρωτα να σιγοκαίει. Και όποιος παίζει με τον έρωτα καίγεται. Γιατί ο έρωτας ισορροπεί πάνω σε τεντωμένο σχοινί.

Η Ζέφη, ο Άγγελος και όλοι οι ήρωες του βιβλίου στήνουν ένα σκηνικό που υπάρχει μέσα στην κοινωνία και που δεν μπορούμε να το αντιληφθούμε, γιατί είμαστε αδιάφοροι για τον ανθρώπινο πόνο. Ο συγγραφέας καταφέρνει να μας μυήσει στη σκέψη της Ζέφης και να μας διηγηθεί σκηνές από την καθημερινή της ζωή. Με πάθος και αγάπη, μαθαίνουμε τα όνειρα και τις αγωνίες της δεκαετίας του 1980 αλλά και του σήμερα, που μοιάζει να βρίσκεται στον αέρα από τα οικονομικά προβλήματα. Ένα μυθιστόρημα που διαβάζεται ευχάριστα και μας ταξιδεύει στον έρωτα, που είναι διαχρονικός.

Η γυναίκα ως έργο τέχνης
Φίλιππος Φιλίππου
Κλειδάριθμος
296 σελ.
Τιμή € 11,90
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Ελένη Καραγιάννη: «Το κόκκινο τάπερ»

Όταν έφτασε στα χέρια μου αυτή η πρώτη συλλογή διηγημάτων της Ελένης Καραγιάννη ήμουν βέβαιη, διαβάζοντας τον τίτλο, ότι θα ήταν γεμάτη αγάπη όπως ένα μαμαδίστικο «κόκκινο τάπερ» και δεν γελάστηκα....

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Γιώργος Αγγελίδης: «Σκοτεινή κληρονομιά»

Η Σκοτεινή κληρονομιά του Γιώργου Αγγελίδη αποτελεί μια ενδιαφέρουσα αφήγηση, που συνδυάζει με δεξιοτεχνία τη φαντασία και το κοινωνικό δράμα. Ο συγγραφέας, μετά την «Τριλογία του φεγγαριού», αποφασίζει να...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Χρυσοξένη Προκοπάκη: «Αβαρής»

Το τελευταίο πεζογραφικό βιβλίο της Χρυσοξένης Προκοπάκη έρχεται για να διευρύνει τα όρια του αφηγηματικού λόγου και τον κάνει να εναγκαλισθεί μεθόδους και τεχνικές του θεάτρου και, συγκεκριμένα,...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.