fbpx
Λεύκη Σαραντινού: «Χαμσίν – Ο άνεμος της Ανατολής» κριτική του Χρήστου Αναγνώστου

Λεύκη Σαραντινού: «Χαμσίν – Ο άνεμος της Ανατολής»

Ένα ενδιαφέρον και συνάμα συναρπαστικό μυθιστόρημα, το έργο Χαμσίν – Ο άνεμος της Ανατολής της Λεύκης Σαραντινού, αποτελεί μια αξιοπρόσεκτη αναγνωστική επιλογή. Κύριος και κεντρικός άξονας του μυθιστορήματος είναι οι αγώνες των μοναστικών ταγμάτων στους Αγίους Τόπους, η απέλπιδα προσπάθειά τους να σταματήσουν την προέλαση των μουσουλμάνων και να ανασχέσουν την προσπάθεια εκείνων για ολοκληρωτική εκδίωξη των χριστιανικών δυνάμεων από τους ιερούς τόπους. Σε αυτό το πλαίσιο συμπλέκονται οι ιστορίες των βασικών πρωταγωνιστών του έργου, μελών των δυο βασικών ιπποτικών ταγμάτων –Ναϊτών και Οσπιτάλιων–, καθένας των οποίων ακολουθείται από τη δική του ιστορία και ακολουθεί τη δική του αποστολή αναζήτησης. Από τις έδρες των ιπποτών στην κεντρική Ευρώπη μέχρι τα ισχυρά τους φρούρια στους Αγίους Τόπους, από το μεγάλο λιμάνι της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο μέχρι την Κύπρο και τη Ρόδο, και από εκεί πάλι πίσω στην Ευρώπη, το στημονικό νήμα της πλοκής συμπλέκεται αξεδιάλυτα με τους απελπισμένους αγώνες των ιπποτών, τις μεγάλες συγκρούσεις μεταξύ των ταγμάτων και τα ανομολόγητα μυστικά εντός των ηγετικών τους κόλπων, μυστικά που σχετίζονται με την αρχαία γνώση και τις ιδρυτικές αρχές των ταγμάτων, και προκαλούν τον φόβο και την καχυποψία ακόμα και αυτής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, του πνευματικού πατέρα των σταυροφορικών ταγμάτων. Και μέσα σε όλο αυτό το πολυδαίδαλο πλέγμα ανθούν και αναδεικνύονται ιδανικά ανώτερα, όπως η φιλία, ο έρωτας, η αγάπη για την οικογένεια και η προσωπική αυτοθυσία.

Συνολικά, πρόκειται για ένα αφήγημα που θα μαγνητίσει και θα διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, ενώ επιπλέον θα προσφέρει πολύ χρήσιμες γνώσεις στον υποψιασμένο μελετητή τής υπό αφήγησης περιόδου.

Σε επίπεδο απόδοσης των χαρακτήρων, η δόμησή τους κρίνεται ολοκληρωμένη και η παρουσίασή τους πολύπλευρη, στη δυναμική πορεία εξέλιξής τους, ενώ παράλληλα η απόδοση των σκηνών είναι άμεση και εξαιρετικά ζωντανή. Τα τοπία, είτε βρίσκονται στην Ευρώπη, είτε σε περιοχές της Ανατολής, αποδίδονται με γλαφυρότητα στην παραμικρή τους λεπτομέρεια, όπως αντίστοιχα και οι συνήθειες, ο τρόπος ζωής και δράσης, καθώς και η καθημερινότητα των ιπποτικών ταγμάτων. Όλα αυτά αποδίδονται με μια γλώσσα καθαρή, άμεση και εκφραστική, που αποδίδει εύγλωττα όλες τις πτυχές της ιστορίας, τόσο σε επίπεδο περιγραφής, όσο και στην αφήγηση της ιστορίας, σε λόγο ρέοντα και διαυγή.

Συνολικά, πρόκειται για ένα αφήγημα που θα μαγνητίσει και θα διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, ενώ επιπλέον θα προσφέρει πολύ χρήσιμες γνώσεις στον υποψιασμένο μελετητή τής υπό αφήγησης περιόδου. Για όλες του αυτές τις αρετές, θεωρώ ότι αποτελεί ένα ιδιαίτερα αξιόλογο πόνημα, που αξίζει την προσοχή των αναγνωστών και θα τους προσφέρει ένα πολύ ευχάριστο ταξίδι στην περίοδο των Σταυροφοριών και στον κόσμο της Ανατολής. Το συνιστώ χωρίς οποιαδήποτε επιφύλαξη.

Χαμσίν – Ο άνεμος της Ανατολής
Λεύκη Σαραντινού
Historical Quest
548 σελ.
Τιμή € 16,65
001 patakis eshop

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Ελένη Καραγιάννη: «Το κόκκινο τάπερ»

Όταν έφτασε στα χέρια μου αυτή η πρώτη συλλογή διηγημάτων της Ελένης Καραγιάννη ήμουν βέβαιη, διαβάζοντας τον τίτλο, ότι θα ήταν γεμάτη αγάπη όπως ένα μαμαδίστικο «κόκκινο τάπερ» και δεν γελάστηκα....

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Γιώργος Αγγελίδης: «Σκοτεινή κληρονομιά»

Η Σκοτεινή κληρονομιά του Γιώργου Αγγελίδη αποτελεί μια ενδιαφέρουσα αφήγηση, που συνδυάζει με δεξιοτεχνία τη φαντασία και το κοινωνικό δράμα. Ο συγγραφέας, μετά την «Τριλογία του φεγγαριού», αποφασίζει να...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Χρυσοξένη Προκοπάκη: «Αβαρής»

Το τελευταίο πεζογραφικό βιβλίο της Χρυσοξένης Προκοπάκη έρχεται για να διευρύνει τα όρια του αφηγηματικού λόγου και τον κάνει να εναγκαλισθεί μεθόδους και τεχνικές του θεάτρου και, συγκεκριμένα,...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.