fbpx
Αδαμαντίνη Κουμιώτου: «Άστεγο φιλί» κριτική της Στέλλας Πριόβολου

Αδαμαντίνη Κουμιώτου: «Άστεγο φιλί»

Ένα βιβλίο γεμάτο αγάπη, γραμμένο από χέρι θαλασσινό και έμπειρο στον χειρισμό της πένας. Είκοσι τρία διηγήματα-ταξίδια σε στεριά και θάλασσα, ταξίδια του μυαλού και της ψυχής, όπως τα χαρακτηρίζει η συγγραφέας.

Ο τίτλος του βιβλίου, Άστεγο φιλί, συμπίπτει μ’ εκείνον του δεύτερου διηγήματος, που είναι το πιο σύντομο αλλά ιδιαίτερα δυνατό και συνδέεται, πιστεύω, αρμονικά με το τελευταίο σε έναν κύκλο, όπου το δεύτερο διήγημα είναι το μεγαλείο της αγάπης και το τελευταίο είναι το κρεσέντο, η αποθέωσή της. Ένας κύκλος που περικλείει βαθιά ανθρώπινα διηγήματα, που κοινό στόχο έχουν την ανάδειξη της αγάπης ως στοιχείου ύπαρξης.

Στο δεύτερο διήγημα, ένας δυστυχισμένος άστεγος ζητά έναν καφέ, μόνον έναν καφέ, από τη συγγραφέα που τον συναντά στον δρόμο της. Και όταν εκείνη του τον προσφέρει, η βαθιά ευγνωμοσύνη του άντρα τον οδηγεί να στείλει ένα φιλί, «μόνο ένα φιλί χωρίς λόγια, χωρίς καθόλου λόγια, ένα άστεγο φιλί, που ανταπέδιδε τη στιγμιαία στέγαση από μια ξένη, άγνωστη, περαστική καρδιά».

Ένας κύκλος που περικλείει βαθιά ανθρώπινα διηγήματα, που κοινό στόχο έχουν την ανάδειξη της αγάπης ως στοιχείου ύπαρξης.

Στο τελευταίο διήγημα, με τίτλο «Αυτό που μένει», αναδεικνύεται η δυσκολία του ρόλου της μάνας του αγοριού, πόσο δηλαδή η μάνα αυτή θα πρέπει να προσέξει για να μη δικαιώσει την παράδοση ότι είναι η «κακιά πεθερά». Κυρίως όμως αναδεικνύεται η αγάπη που δεν ξεχνάει και, όπως πιστεύει η συγγραφέας, «μάλλον εκ προθέσεως κλειδώνεται φιμωμένη στην πιο κρυφή γωνιά της ύπαρξης που την έζησε για λίγο, για όσο…».

Η αγάπη για τη ζωή δεν έχει ηλικία. Μπορείς να την ποθείς στα νιάτα, μπορείς και στα γεράματα. Και όσο δεν σου «κάθεται», τόσο περισσότερο εσύ την κυνηγάς, επειδή ελπίζεις ότι «κάτι θα γίνει, δεν μπορεί, η ζωή ποτέ δεν περιφρόνησε τους εραστές της». Το αισιόδοξο αυτό μήνυμα της Αδαμαντίνης Κουμιώτου είναι πράγματι τόσο αναγκαίο για τον άνθρωπο σήμερα όσο ποτέ. Διαβάζοντας, λοιπόν, τα κείμενά της ήρθαν στον νου μου τα λόγια του Erich Fromm από την Τέχνη της αγάπης, που την επιβεβαιώνουν: «Η αγάπη είναι η μόνη υγιής και ικανοποιητική απάντηση στο πρόβλημα της ανθρώπινης ύπαρξης».

Άστεγο φιλί
Αδαμαντίνη Κουμιώτου
Εμπειρία Εκδοτική
272 σελ.
Τιμή € 12,60
001 patakis eshop

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Λευτέρης Γιαννακουδάκης: «Τα φαντάσματα του Δεκέμβρη»

Με αφορμή τη δολοφονία του δεκαεξάχρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το 2008 από αστυνομικά πυρά, με φόντο τα γεγονότα που εξελίχθηκαν στη συνέχεια, με την πόλη να φλέγεται και με ένα σκηνικό...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Συλλογικό έργο (επιμέλεια: Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης): «Κύπρος, 1974-2024»

Αιώνες φαρμάκι· γενιές φαρμάκι Γ. Σεφέρης,«Οι γάτες τ’ Άι-Νικόλα» Αναμφίβολα, το βιβλίο Κύπρος, 1974-2024: Πενήντα χρόνια μετά την εισβολή (Ελληνοεκδοτική, 2024), με την επιμέλεια του ακάματου λογοτέχνη Ελπιδοφόρου...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Κώστια Κοντολέων: «Η Ίμα στη Ville d’Avray»

Η βαριά πόρτα ανοίγει και κλείνει, οριστικά πια πίσω της. Τα βρεμένα πεζοδρόμια έπαψαν να αντανακλούν μικρές ή μεγάλες σκιές, οι ομπρέλες μάσκες προσώπων και προσωπείων κρύβουν ταυτότητες ίσως και...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.