fbpx
Αδαμαντίνη Κουμιώτου: «Μάλαμα κι ασήμι»

Αδαμαντίνη Κουμιώτου: «Μάλαμα κι ασήμι»

Η Δέσποινα, η ηρωίδα του μυθιστορήματος, ήταν το λατρεμένο παιδί της μητέρας της, το πρώτο από τα τέσσερα που απόκτησε και που αποκαλούσε χαρακτηριστικά «μάλαμα και ασήμι». Από μικρή η Δέσποινα είχε σύνεση, λογική και φρονιμάδα, και έτσι παρέμεινε σε όλη της τη ζωή, προσφέροντας πάντα σε γονείς, αδέλφια, συγγενείς και φίλους και μη προσδοκώντας ποτέ ανταπόκριση.

Η ζωή όμως δεν στάθηκε γενναιόδωρη μαζί της και τη φόρτωσε με περίσσιες δυσκολίες και πίκρες. Επί χρόνια τραβούσε την ανηφόρα και οι γλυκές στιγμές ήταν γι' αυτήν μια εξαίρεση. Όμως ποτέ δεν βαρυγκόμησε, ποτέ δεν τα έβαλε κάτω, γιατί πίστευε ότι δεν μπορεί να χαθεί η ελπίδα και ότι κάποια μέρα η ξάστερη ψυχή της θα απολάμβανε την ξαστεριά. Και αντί για την ξαστεριά ήρθε... ο κεραυνός! Ένας άνδρας από τα παλιά, με πάθος και λύσσα κτύπησε αλύπητα την περηφάνια της και σκοτείνιασε τον κόσμο γύρω της. Η Δέσποινα βασανιζόταν ανελέητα και δεν μπόρεσε να μάθει και να καταλάβει το «γιατί».

Πού ήταν η αλήθεια; Ήταν, άραγε, αλήθεια; Se non è vero, è ben trovato!

Η συγγραφέας, Υβόννη, αφουγκράστηκε τη ζωή αυτής της ξεχωριστής γυναίκας, που όμοιά της δεν συνάντησε ποτέ. Ένιωσε βαθιά της την ανάγκη να καταγράψει τη σκληρή και κτυπημένη από τη μοίρα ζωή της για να τη διαβάζουν και να διδάσκονται τα παιδιά και τα εγγόνια της.

Διαβάζοντας το όμορφο, ζεστό και ανθρώπινο –πέμπτο κατά σειρά– βιβλίο της Αδαμαντίνης Κουμιώτου είχα την ευκαιρία να απολαύσω και τις λίγες αράδες Ελλήνων δημιουργών στην αρχή κάθε κεφαλαίου, που δένουν πάντα αρμονικά με το περιεχόμενό του. Το Μάλαμα και ασήμι, το «βιβλίο της Δέσποινας», όπως το αποκαλεί η ίδια η συγγραφέας, το αφιερώνει ως καλή και τρυφερή πανεπιστημιακή δασκάλα σε μια μαθήτριά της, για να απλώνεται μπροστά της ως πρότυπο «αλκήστειας» αρετής και υπομονής.


Μάλαμα κι ασήμι

Αδαμαντίνη Κουμιώτου
Εμπειρία Εκδοτική
320 σελ.
Τιμή € 12,60
001 patakis eshop

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Ελένη Καραγιάννη: «Το κόκκινο τάπερ»

Όταν έφτασε στα χέρια μου αυτή η πρώτη συλλογή διηγημάτων της Ελένης Καραγιάννη ήμουν βέβαιη, διαβάζοντας τον τίτλο, ότι θα ήταν γεμάτη αγάπη όπως ένα μαμαδίστικο «κόκκινο τάπερ» και δεν γελάστηκα....

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Γιώργος Αγγελίδης: «Σκοτεινή κληρονομιά»

Η Σκοτεινή κληρονομιά του Γιώργου Αγγελίδη αποτελεί μια ενδιαφέρουσα αφήγηση, που συνδυάζει με δεξιοτεχνία τη φαντασία και το κοινωνικό δράμα. Ο συγγραφέας, μετά την «Τριλογία του φεγγαριού», αποφασίζει να...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Χρυσοξένη Προκοπάκη: «Αβαρής»

Το τελευταίο πεζογραφικό βιβλίο της Χρυσοξένης Προκοπάκη έρχεται για να διευρύνει τα όρια του αφηγηματικού λόγου και τον κάνει να εναγκαλισθεί μεθόδους και τεχνικές του θεάτρου και, συγκεκριμένα,...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.