ΜΑΪΡΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: MAMMA SANTISSIMA κριτική του Φίλιππου Φιλίππου

ΜΑΪΡΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: MAMMA SANTISSIMA κριτική του Φίλιππου Φιλίππου

ΜΑΪΡΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: MAMMA SANTISSIMA κριτική του Φίλιππου Φιλίππου
Η Μάιρα Παπαθανασοπούλου, γεννημένη στην Αθήνα το 1967, έγινε διάσημη ανά το πανελλήνιο το 1998 με το χαριτωμένο ευπώλητο μυθιστόρημα Ο Ιούδας φιλούσε υπέροχα. Ακολούθησαν κι άλλα βιβλία, ενώ δοκίμασε με επιτυχία το ταλέντο της στην αστυνομική λογοτεχνία με το Μακάριοι οι πενθούντες. Επίσης, έγραψε και δύο παιδικά βιβλία. Τώρα ανοίγει τα φτερά της σε κάτι διαφορετικό, μια περιπέτεια που διαδραματίζεται εκτός Ελλάδος με Ιταλούς, αλλά και Έλληνες ήρωες και ηρωίδες. Το Mamma Santissima, όπως μας λέει η συγγραφέας στον πρόλογό της, αρχικά ήταν σενάριο για τον κινηματογράφο και τελικά δουλεύτηκε σκληρά και έγινε μυθιστόρημα, το οποίο έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Από τον τρόπο γραφής της, εκτός από το καλής ποιότητας χιούμορ, που διακρίνεται ακόμα και στις υποσελίδιες σημειώσεις, ξεχωρίζει η άνεσή της στη δημιουργία ατμόσφαιρας και, κυρίως, προκαλεί θαυμασμό για τις συγκρίσεις που κάνει ανάμεσα στα ήθη των Μανιατών και των Καλαβρέζων.

Η ιστορία αρχίζει μια καλοκαιρινή νύχτα με αστραπόβροντα στην (φανταστική) παραλιακή πόλη Τερρανόβα της Καλαβρίας: δυο μαφιόζοι ρίχνουν με το ημιφορτηγό τους την τζαμαρία ενός μπαρ. Στόχος τους είναι ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού, ο οποίος με αυτόν τον βίαιο τρόπο δέχεται την προειδοποίηση της αρχηγίνας της τοπικής μαφίας, που εκεί ονομάζεται Ντράγκετα, της σινιόρας Ιμμακολάτα Λαγκονία, γνωστής ως Μάμμα Σαντίσσιμα. Πρόκειται για μια ηλικιωμένη γυναίκα που κρατάει στα χέρια της τα ηνία της οργάνωσης, αφού δεν θέλει να την παραδώσει στη θερμόαιμη νέα γενιά. Η Ιμμακολάτα έχει δύο παιδιά, τον Σαλβατόρε και τη Λάουρα, δύο άτομα με διαφορετική προσωπικότητα: εκείνος είναι αβρός, ευγενικός, κι εκείνη σκληρή, αδίστακτη. Στη δούλεψη των Λαγκονία βρίσκεται ο εκ Μάνης καταγόμενος Άγγελος Μαρτίνης (έφυγε από τον τόπο του για να σώσει τη ζωή του από τη βεντέτα μεταξύ οικογενειών), ο οποίος συχνά μιλάει για την πατρίδα και τους προγόνους του.

Καταλύτης στην εξέλιξη της ιστορίας στην οποία πρωταγωνιστούν τα μέλη της οικογένειας Λαγκονία, ο Μαρτίνης και οι άνθρωποι της Ντράγκετα, είναι η άφιξη στην Καλαβρία ενός ζευγαριού Ελλήνων από την Αθήνα, του Μιχάλη και της Χαράς, που αναστατώνουν τη μαφιόζικη οικογένεια βγάζοντας στην επιφάνεια τα μίση, την ανταγωνιστικότητα και τα πάθη των Καλαβρέζων.

Η Μάιρα Παπαθανασοπούλου, χρησιμοποιώντας με δεξιοτεχνία τις γνώσεις της –προφανέστατα έχει κάνει επίμονη έρευνα– για την κατάσταση στην περιοχή, τις παραδόσεις, τη γλώσσα και τον πολιτισμό της Καλαβρίας, αφηγείται μια σύγχρονη συναρπαστική ιστορία (η οικονομική κρίση στην Ιταλία είναι παρόμοια με εκείνην της Ελλάδας, το ίδιο και η διαφθορά, μα και οι πολιτικές αντιπαλότητες), γεμάτη βία, πράξεις εκδικητικότητας και αίμα. Από τον τρόπο γραφής της, εκτός από το καλής ποιότητας χιούμορ, που διακρίνεται ακόμα και στις υποσελίδιες σημειώσεις, ξεχωρίζει η άνεσή της στη δημιουργία ατμόσφαιρας και, κυρίως, προκαλεί θαυμασμό για τις συγκρίσεις που κάνει ανάμεσα στα ήθη των Μανιατών και των Καλαβρέζων.

1-patakis-linkMamma Santissima
Μάιρα Παπαθανασοπούλου
Πατάκης
408 σελ.
Τιμή € 18,70


 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ηλίας Γκρης - Σαν άλλος Οιδίποδας - εκδήλωση

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: