ΔΑΜΙΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΜΗΝΑΣ: ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ κριτική του Φίλιππου Φιλίππου

ΔΑΜΙΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΜΗΝΑΣ: ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ κριτική του Φίλιππου Φιλίππου

 

Εξαρχής, από τον τίτλο ακόμα, ο αναγνώστης υποψιάζεται πως έχει μπροστά του ένα μυθιστόρημα με τρομοκρατικές οργανώσεις, ενώ το οπισθόφυλλο τον βεβαιώνει πως ο κεντρικός ήρωας, ο Κισσός, είναι ένας «δονκιχοτικός τρομοκράτης». Μετά, ο αναγνώστης προβληματίζεται για τον προσδιορισμό «του ονείρου» και σκέφτεται πως ενδεχομένως ο ήρωας προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στο φαντασιακό και στην πραγματικότητα.

Η ιστορία αρχίζει όταν ο ήρωας ξυπνάει ένα πρωί και σκέφτεται διάφορα. Κυρίως σκέφτεται την Αλεξάνδρα, που την αποκαλεί Φατιμά, επηρεασμένος από τη συμπάθειά του προς τους Άραβες. Πηγαίνει στην Πλατεία Θεάτρου, όπου ένας ερμηνευτής του Κορανίου παραδίδει μαθήματα αραβικής γλώσσα σε μουσουλμανικό τέμενος. Μετά παίρνει τη Φατιμά και ταξιδεύουν προς τον Έβρο, μπαίνουν στην Τουρκία, περιπλανώνται στην Κωνσταντινούπολη. Άλλη φορά φτάνει μόνος στη Βαγδάτη.

Από τις σελίδες του βιβλίου περνάνε γνωστά πρόσωπα της ελληνικής και της παγκόσμιας Ιστορίας (Ερνέστο Γκεβάρα, Μπους, Κλίντον, Λένιν, Μάο, Άρης Βελουχιώτης), οργανώσεις όπως η 17 Νοέμβρη, γεγονότα όπως ο νατοϊκός βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας. Στόχος όμως του συγγραφέα είναι να σχολιάσει όσα σχετίζονται με το Ισλάμ, το Κοράνι και τη θρησκεία του Μωάμεθ. Ένα ζήτημα που τον ενδιαφέρει είναι η γυναίκα και το Ισλάμ, οπότε πραγματεύεται το σεξ στον μουσουλμανικό κόσμο. Αναρωτιέται ακόμα: Είναι η μαντίλα σύμβολο καταπίεσης της γυναίκας; Είναι φασίστες οι ισλαμιστές; Θα 'λεγε κανείς πως στόχος του Χατζημηνά είναι να διακωμωδήσει τον ισλαμισμό, αν και αυτό δεν είναι σίγουρο. Οι προθέσεις του είναι εν μέρει ανεξιχνίαστες. Πάντως οι ερωτικές σκηνές, η χρήση λέξεων σχετικά με τα γεννητικά όργανα, οι «πονηρές» φράσεις, δείχνουν τη διάθεσή να διασκεδάσει με όλα αυτά που συμβαίνουν. Διότι οι Τρομοκράτες του ονείρου μπορεί να μιλούν για σοβαρά θέματα, αλλά είναι πρωτίστως ψυχαγωγικό μυθιστόρημα.

Κλείνοντας το βιβλίο του Δαμιανού Χατζημηνά, ο οποίος γεννήθηκε στην Καισαριανή το 1970, σπούδασε πολιτικός μηχανικός και ταξίδεψε σε χώρες της Μέσης Ανατολής, ο αναγνώστης έχει την αίσθηση πως ο συγγραφέας έχει τεράστιες λογοτεχνικές δυνατότητες, τις οποίες θα αξιοποιήσει περαιτέρω στο μέλλον.

Τρομοκράτες του ονείρουΤρομοκράτες του ονείρου
Δαμιανός Χατζημηνάς
Κέδρος
224 σελ.
Τιμή € 12,00
1-patakis-link


 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: