Θανάσης Σκρουμπέλος: «Ο γάμος»

Θανάσης Σκρουμπέλος: «Ο γάμος»

Αν η θρησκεία και η πολιτική συνείδηση αποτελούν συνιστώσες των επαναστάσεων που επιφέρουν κοσμογονικές αλλαγές, ο έρωτας ως παρόρμηση οδηγεί σε υπερπήδηση εμποδίων, τεχνητών ή φυσικών, μέσα από εσωτερικές ρήξεις και αναπλάθει τον εαυτό μας, όπως και το αντικείμενο του πόθου μας.

Ο γάμος του Θανάση Σκρουμπέλου έχει φόντο τους Δίδυμους Πύργους τη στιγμή της συντριβής. Το εξώφυλλο στάζει αίμα παραπέμποντας στον Ματωμένο γάμο του Λόρκα, όπου οι γυναίκες αποζητούν ελευθερία σε μια κοινωνία που τους αρνείται την κοινωνική ή ερωτική ισότητα. Έναν αιώνα μετά, θρησκευτικά και κοινωνικά στεγανά αποτρέπουν τη γυναικεία χειραφέτηση, τουλάχιστον ως αποτέλεσμα εσωτερικής διεργασίας. Κι ακριβώς εδώ έρχεται Ο γάμος. Η συνεργασία δύο ανθρώπων για να επιτευχθεί η ύψιστη έννοια της συντροφικότητας. Επιλέγω το συνοδοιπόρο μου στη ζωή που έχει άγνωστη διάρκεια και η επιλογή αυτή είναι η αφετηρία μιας διαδρομής στην οποία μοιράζομαι, προστατεύω, νοιάζομαι και, κυρίως, νιώθω. Και μέσα απ' αυτό το ταξίδι τελικά φτάνω στα μύχια της ψυχής μου και επαναπροσδιορίζω ό,τι είναι σημαντικό: τις αξίες, τα «θέλω» και τα «πρέπει».

Ο προσωπικός γολγοθάς των ανθρώπων που έχουν ταχθεί σε μια ιδέα ή προσπαθούν να την αποτινάξουν, τα διαβολικά φίδια που έχουν τον έλεγχο των κινήσεων και των σκέψεων σε ένα οργουελικό σκηνικό και οι έκπτωτοι άγγελοι, που εξορίζονται με ή χωρίς τη θέλησή τους, συνειδητά ή ασυνείδητα, από ιδεολογίες, ενδεχομένως, ουτοπικές. Ο Θανάσης και η Φατίμα δείχνουν να είναι από δύο διαφορετικούς κόσμους. Η συνύπαρξή τους όμως καταλύει τα τείχη που κατασκευάζονται για να χωρίζουν τους ανθρώπους. Οι διαφορές αναδεικνύονται αλλά γεφυρώνονται με σύμμαχο την αγάπη. Όταν η καρδιά κάνει «τίκι τίκι τακ», τα διλήμματα υποχωρούν μέσα σε ένα καθηλωτικό λογοτεχνικό παιχνίδι, ένα γεροδεμένο έργο τέχνης, ευκολοδιάβαστο αλλά όχι απλό στα νοήματά του, με χιούμορ, σαρκασμό και με έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία.

Ο γάμος
Θανάσης Σκρουμπέλος
Iason Books
128 σελ.
Τιμή € 12,00

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: