ΤΕΛΟΣ ΠΑΡΤΙΔΑΣ

του Φίλιππου Φιλίππου

 

Η Λιάνα Τσιρίδου γεννήθηκε στις Σάπες Ροδόπης το 1958. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε αγγλική φιλολογία. Σήμερα ζει στην Κέρκυρα και εργάζεται ως καθηγήτρια αγγλικών στη μέση εκπαίδευση. Το Τέλος παρτίδας, το πρώτο της μυθιστόρημα, διαδραματίζεται στη Θεσσαλονίκη στα τέλη του εικοστού αιώνα. Σε αυτό πρωταγωνιστούν τρεις γυναίκες, οι οποίες κάποια στιγμή συναντώνται και έκτοτε η μοίρα τους αλλάζει δραματικά, καθώς τα γεγονότα που ακολουθούν τις δένουν συναισθηματικά και επηρεάζουν τη μετέπειτα ζωή τους. Κι οι τρεις αφηγούνται την ιστορία τους σε πρώτο πρόσωπο. Η πρώτη, η Μήτση, η νεαρότερη, από νωρίς ορφανή, μεγαλωμένη με δυσκολίες, είναι μουσικός (έχει πέσει θύμα βιασμού σε μικρή ηλικία) . Η δεύτερη, η Μάρα, αστικής καταγωγής, αναθρεμμένη στα πούπουλα, χωρίς καμιά μέριμνα για τον επιούσιο, παντρεμένη με παιδί, επαγγέλλεται οικιακά. Η τρίτη, η Σάρα, η πιο ανιδιοτελής, σέβεται την παράδοση της φυλής της σε βάρος της προσωπικής της ζωής (έχει αγαπήσει χριστιανό, μα δεν μπορεί να τον παντρευτεί λόγω θρησκείας). Γνωρίζονται εντελώς τυχαία, όταν η Μάρα πέφτει θύμα τσαντάκια που την τραυματίζει και τη στέλνει στο νοσοκομείο, όπου εργάζεται η Σάρα, μαζί με τη Μήτση, η οποία έτρεξε να τη βοηθήσει.

Αυτό που ενώνει τις τρεις διαφορετικές γυναίκες είναι η εμπειρία της αντρικής βίας, σωματικής ή ψυχολογικής, ομολογημένης ή ανομολόγητης, που τις δυναστεύει, που τις προξενεί τραύματα, που εντέλει καθορίζει την πορεία τους. Ακριβώς γι' αυτό, λόγω της «εχθρικής» στάσης των αντρών απέναντί τους, δένονται με το δεσμό της φιλίας που φαίνεται να είναι αδιάρρηκτος. Ωστόσο, η ζωή έχει γυρίσματα, δεν είναι ανέφελη, στήνει παντού παγίδες: χρειάζεται μεγάλη προσοχή και μεγαλύτερη φρόνηση για να μην πέσει κάποιος σε αυτές τις παγίδες. Αυτό είναι και το κεντρικό θέμα του μυθιστορήματος της Λιάνας Τσιρίδου, η φιλία μεταξύ γυναικών και το πώς μπορεί να κρατήσει κόντρα στις κοινωνικές συνθήκες, μα και στις προσωπικές τους συμπεριφορές.

Από το βιβλίο περνάνε οι ζωές των τριών ηρωίδων, οι ιδέες τους για τον κόσμο, τους άντρες και την οικογένεια, μα περνάνε και οι απόψεις της συγγραφέως για τους άντρες που δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές. Λέει η αστή Μάρα: «Έτσι είναι οι άντρες. Γεννημένοι εγωιστές, καθάρματα». Πράγματι, οι ήρωες του βιβλίου, ακόμα κι εκείνοι που φαίνονται διαφορετικοί, κουβαλούν μέσα τους το δαίμονα της σάρκας που τους οδηγεί σε λάθος ενέργειες. Ωστόσο, η Λιάνα Τσιρίδου δεν τα βάζει με τους άντρες –τους κακούς τους τιμωρεί–, απλώς ξεχωρίζει τα αρνητικά τους σημεία και τα καυτηριάζει. Σίγουρα, πρόκειται για ένα βιβλίο αξιανάγνωστο που δείχνει ωριμότητα γραφής και προοιωνίζεται το επόμενο που πιστεύουμε πως θα είναι το ίδιο ενδιαφέρον.

Τέλος παρτίδαςΤέλος παρτίδας
Λιάνα Τσιρίδου
Ιβίσκος
315 σελ.
Τιμή € 16,50

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: