fbpx
Μάρω Τριανταφύλλου: «Τι νέα από το στρατόπεδο του Κρίσενβελτ; »

Μάρω Τριανταφύλλου: «Τι νέα από το στρατόπεδο του Κρίσενβελτ; »

Επτά ιστορίες για την Ελλάδα της κρίσης. Λόγος σημαντικός,ξεκάθαρος, τρυφερός ρέει στις σελίδες του βιβλίου, όπως κάποιες φορές ρέει και το δάκρυ διαβάζοντας τις (σαν) αληθινές επτά ιστορίες ανθρώπων της διπλανής,αλλά και της δικής μας,πόρτας. Ο λόγος δουλεμένος, ωραίος, ελληνικός, σύγχρονος, γάργαρος. Ένα βιβλίο γεμάτο ανθρωπιά και προσανατολισμό.

Στην εποχή της κρίσης η Ελλάδα «τρώει τα παιδιά της», τα οδηγεί σε αδιέξοδες πράξεις και πράξεις αγανάκτησης και απόγνωσης, την ίδια όμως στιγμή, οι ίδιοι οι απεγνωσμένοι πρωταγωνιστές των ιστοριών ορθώνονται πάνω από την απόγνωση και την αγανάκτηση μέσα από άλλες πράξεις, άλλοτε καθαρτήριες κι άλλοτε παράδοξες. Οι αιτίες κάτω από τις γραμμές είναι φανερές… ή μάλλον είναι μία: η εκμετάλλευση για το κέρδος.

Η πένα της Μάρως Τριανταφύλλου δεν είναι ουδέτερη, αγαπά τους ήρωές της, μάχεται για το ηθικό τους μέγεθος, πονά και συμπάσχει, στρατεύεται…για να σημάνει και να δείξει. Μεγεθύνει, αλλά για τις ανάγκες της «τραγωδίας». Δεν προσπαθεί να πείσει και να μεταπείσει ή να συγκινήσει. Εξάλλου, η «τραγωδία» έχει τους δικούς της κανόνες,τους οποίους η συγγραφέας «ακολουθεί πιστά»… μύθος, ήθος, λέξις, διάνοια…σαν από χέρι αρχαίου δραματουργού.

Η πλοκή του βιβλίου κινηματογραφική. Εικόνες –σκηνές– ζωντανές τόσο, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν θαυμάσια σενάριο σπονδυλωτής ταινίας. Παρά την ένταση των ιστοριών, το βιβλίο διαβάζεται «σαν νεράκι»… για έναν απλούστατο λόγο:ακόμη και στην πιο ακραία του στιγμή, το βιβλίο λέει αλήθεια. Αν (όταν) συμβαίνουν τέτοια γεγονότα, έτσι συμβαίνουν πραγματικά.

Το βιβλίο εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Εύμαρος και το εξώφυλλό του κοσμείται από έναν υπέροχο άγγελο, πίνακα της Ηρώς Νικοπούλου. Άγγελο φωτός και ελπίδας,αλλά και προσωπικής και συλλογικής αφύπνισης.

Αντιγράφω από το οπισθόφυλλο:«Ένα έγκλημα ρατσιστικού μίσους κάνει μια ηλικιωμένη γυναίκα να ξανασκεφτεί τις αξίες της ζωής, ένας μικροαστός χάνει την επιχείρησή του και τη ζωή του χωρίς ποτέ να καταλάβει τι κρύβεται πίσω από την καταστροφή του, η απάνθρωπη αντιμετώπιση των ηλικιωμένων από ένα σύστημα που τους θεωρεί βάρος, τα αμάρτημα ενός ιερωμένου και η έκπληξη της αλληλεγγύης... Απλές ιστορίες, απλών ανθρώπων... Σαν ένα ημερολόγιο της κρίσης.»

Αξιοδιάβαστο βιβλίο, μακάρι να είναι καλοτάξιδο.

Τι νέα από το στρατόπεδο του Κρίσενβελτ;
Μάρω Τριανταφύλλου
Εύμαρος
88 σελ.
Τιμή € 8,00


 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.