fbpx
Κυριάκος Μαργαρίτης:  «Όταν θα βγαίνουν τα λιοντάρια, φιλησέ με»

Κυριάκος Μαργαρίτης: «Όταν θα βγαίνουν τα λιοντάρια, φιλησέ με»

O Κυριάκος Μαργαρίτης (Κύπρος, 1982), που ζει στην Αθήνα και την ξέρει πολύ καλά, ίσως πιο καλά από τους γηγενείς Αθηναίους, έχει γράψει πολλά βιβλία για παιδιά και για ενηλίκους. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τέσσερα που έχουν αστυνομική πλοκή. Πρόκειται για τα Η αδελφότητα του σκορπιού και Η συμμορία του Τολέδο (για νέους), καθώς και τα Ρέκβιεμ για τους απόντες και Στον ίσκιο των σκοτωμένων κοριτσιών (για μεγάλους). Στο καινούργιο του μυθιστόρημα, το Όταν θα βγαίνουν τα λιοντάρια, φίλησέ με, ο συγγραφέας παίρνει στοιχεία από τα προηγούμενα βιβλία του, αλλά δεν αφηγείται μια αστυνομική ιστορία. Καλύτερα θα λέγαμε πως πρόκειται για μια νουάρ ιστορία (η νουάρ γραφή δεν έχει καμιά σχέση με τα αστυνομικά του τύπου «ποιος σκότωσε»), χωρίς ωστόσο να τη χαρακτηρίζει έτσι ο ίδιος. Επειδή λοιπόν είναι δύσκολο να κατατάξουμε κάπου το μυθιστόρημα, μπορούμε να πούμε πως πρόκειται για μια περιπλάνηση στη σύγχρονη Αθήνα, συγκεκριμένα στις περιοχές γύρω από την Πατησίων και την Ομόνοια, δηλαδή στο κέντρο της πόλης που κάποτε απέπνεε σιγουριά, ασφάλεια, δυναμισμό, ομορφιά, μπορεί και ποίηση (για την Ομόνοια και τα πέριξ έχουν γράψει γοητευτικά κείμενα ο Γιώργος Ιωάννου κι ο Μένης Κουμανταρέας), και σήμερα αποτελεί μέρος γεμάτο μιζέρια και κακομοιριά. Ευθύς εξαρχής διαβάζουμε για νυσταγμένες πόρνες, πρεζάκια κουρντισμένα σε στάσεις λεωφορείων, αστέγους σε σκαλιά κυβερνητικών κτιρίων. Η πόλη που περιγράφει ο Μαργαρίτης μοιάζει με εγκαταλελειμμένο άσυλο.

Ήρωες του μυθιστορήματος είναι η Σοφία, σερβιτόρα σε μπαράκι, και ο Πέτρος, μαρμαράς σε νεκροταφείο. Οι δυο τους ζουν μια ιστορία αγάπης σ’ ένα εχθρικό περιβάλλον, σε μια έρημη πόλη, όπου ο έρωτας δεν ευδοκιμεί εύκολα. Η ιστορία αρχίζει με μια κοπέλα που βρίσκεται με κομμένο το λαιμό κοντά στην Ομόνοια (ο δράστης είναι μετανάστης και βαποράκι). Ο φόνος έγινε για την τσάντα της, για λίγα ευρώ. Το φόντο της ιστορίας είναι η δολοφονία του μαθητή στα Εξάρχεια από σφαίρα αστυνομικού, η εξέγερση των νέων της εποχής και οι αγανακτισμένοι στην πλατεία Συντάγματος.

Αυτή τη φορά, ο συγγραφέας μόλις και πλησίασε την αρτιότητα. Νομίζουμε πως το διάστημα της συγγραφής του βιβλίου ήταν πολύ μικρό (Αύγουστος 2011 – Φεβρουάριος 2012, τελευταία διόρθωση Φεβρουάριος 2013), ώστε δεν είχε τη δυνατότητα να το επιμεληθεί, να το κάνει πιο ποιητικό. Επειδή είναι το δεύτερο μυθιστόρημα της Τριλογίας των Γάτων (το πρώτο θα εμφανιστεί αργότερα), περιμένουμε το επόμενο με ανυπομονησία, ελπίζοντας πως θα είναι αρτιότερο, έστω και αν δεν αποτυπώνει με ακρίβεια την επικαιρότητα. Διότι οι συγγραφείς μας που καταπιάνονται με την ελληνική πραγματικότητα από το 2008 έως σήμερα, γράφοντας σαν ρεπόρτερ εφημερίδων, χάνουν την ουσία της λογοτεχνίας, που βεβαίως δεν έχει σχέση με το ρεπορτάζ.

Όταν θα βγαίνουν τα λιοντάρια, φίλησέ με
Κυριάκος Μαργαρίτης
Ψυχογιός
402 σελ.
Τιμή € 16,60


 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.