Κάρολος Τσίζεκ: «Η λιμνοθάλασσα της γεωργικής σχολής »
Κάρολος Τσίζεκ: «Η λιμνοθάλασσα της γεωργικής σχολής »

Κάρολος Τσίζεκ: «Η λιμνοθάλασσα της γεωργικής σχολής »

 

Ο τσέχικης καταγωγής καθηγητής της ιταλικής γλώσσας στο ΑΠΘ, μεταφραστής, μακετίστας, γραφίστας, ζωγράφος, ποιητής και εσχάτως πεζογράφος Κάρολος Τσίζεκ αποτελεί μια καλή εκδοτική, αναγνωστική και απολαυστική επιλογή. Είναι γεγονός πως, ενώ τα έξι αφηγήματα που συγκροτούν τον τόμο γράφτηκαν το 2003, δηλαδή δέκα χρόνια πριν, παρ’ όλα αυτά ο συγγραφέας ήταν ήδη πάνω από 80, όχι τόσο υπέργηρος όσο εμφανίζεται σήμερα, πάντως αρκετά μεγάλος. Δεν είμαι σε θέση να διακρίνω την ακρίβεια των λεγομένων του Τσίζεκ, που στην ουσία φαίνονται αληθινά, καθώς δεν ελέγχεται ούτε η μνήμη αλλά ούτε και η χρονική στιγμή που γεγονότα και καταστάσεις έλαβαν χώρα, πάντως είναι τέτοια η μορφή της διήγησης, που σε πείθει για μια ρεαλιστική και πραγματιστική, προσωπική αλλά και κοινωνική και οικογενειακή ή φιλική προσαρμογή. Γιατί πράγματι, τα κομμάτια του Τσίζεκ, μέσα από μια παραμυθιακού τύπου εκφορά, κάνουν ελκυστική και γοητευτική την ανάγνωση, καθώς μάλιστα επεισόδια μπερδεύονται από αφήγημα σε αφήγημα και αναφέρονται σε πάνω από ένα, ενώ τόσο οι Θεσσαλονικείς συμπολίτες του λογοτέχνες, όσο και Τσέχοι αλλά και Ιταλοί περνούν μέσα απ’ αυτά, μαζί με πόλεις ή κωμοπόλεις, μαζί με ημερομηνίες και χρονολογίες, έστω και στο περίπου.

Ο Τσίζεκ είναι ένας ολοκληρωμένος, γνήσιος και αυθεντικός αφηγητής της ζωής του. Αυτό το τελευταίο δεν σημαίνει ότι παρακολουθούμε μια ισοπεδωτική και άχρωμη τεχνική γλωσσικής κάλυψης αλλά το αντίθετο, χωρίς υπερβολές, χωρίς φαντασιοπληξίες, χωρίς φανφάρες και χωρίς εκκεντρικές προσθήκες, η κατάθεση χαρακτηρίζεται ως επιπέδου και παράλληλα ακόμη και ως ιστορικής παρακαταθήκης. Γιατί μέσα από τα γραπτά του Τσίζεκ, η ουσία της υπόθεσης, το εύρος της θεματολογίας και το μήκος των αναμνήσεων, ασφαλώς κάτω από συνεπέστατη εκφραστική διατύπωση, παίρνουν ποιότητα κοινωνικής συνεισφοράς και επιπλέον γίνονται κέρδος ακόμη και πολιτικής ή πολιτισμικής αξίας. Ο Τσίζεκ, λοιπόν, με μόνον έξι εκτενή πεζογραφήματα γίνεται σοβαρότατος καταγραφέας μιας δραματικής χρονικής περιόδου και, αν ο ίδιος δεν βρέθηκε στην κόψη των γεγονότων, το σίγουρο είναι πως έβαλε το στίγμα του σ’ αυτή την εποχή, με τους δυο πολέμους, την Κατοχή, τον εμφύλιο, τις εκτοπίσεις, τη δικτατορία και τη μεταπολίτευση.

Είναι σε όλους γνωστό πως ο Τσίζεκ συνεργάστηκε επί πολλά χρόνια με τον ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο στην έκδοση της Διαγωνίου. Απ’ αυτή τη θητεία κληρονόμησε το μικρό, το ρεαλιστικό, το μινιμαλιστικό ερέθισμα. Υπήρξε ακόμη φίλος και με άλλους ομότεχνους, και πάλι κληρονομώντας κάτι τι από τον καθένα ξεχωριστά. Και αν το υπόλοιπο έργο του χαίρει σίγουρα της εκτίμησης των ανθρώπων της Τέχνης, ο πεζός του λόγος είναι αληθινά μια τεράστια έκπληξη, που φυσικά οι Εκδόσεις Κίχλη δεν θα άφηναν να περάσει απαρατήρητη, καταχωνιασμένη σε διάφορα περιθωριακά περιοδικά της συμπρωτεύουσας ή της περιφέρειας, τα οποία ειρήσθω εν παρόδω και προσπαθούν και πετυχαίνουν. Τέλος, αν το βιβλίο πέσει στα χέρια σας, διαβάστε το καταπληκτικό επίμετρο του κριτικού Αλέξη Ζήρα, που συνοδεύει το κείμενο.

Η λιμνοθάλασσα της Γεωργικής Σχολής και άλλες αφηγήσεις
Κάρολος Τσίζεκ
Κίχλη
221 σελ.
Τιμή € 13,00


 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: