Συλλογικό: «Κλέφτες και αστυνόμοι»
Συλλογικό: «Κλέφτες και αστυνόμοι»

Συλλογικό: «Κλέφτες και αστυνόμοι»

 

Μπορεί η αστυνομική λογοτεχνία στην Ελλάδα να έχει, εδώ και χρόνια, αποσείσει το άχθος της «παραλογοτεχνίας» και να επιστρέφει δριμύτερη στα βιβλιοπωλεία και τα «ευπώλητα», χάρις στον Πέτρο Μάρκαρη, αλλά και νεότερους Έλληνες συγγραφείς, τα τελευταία χρόνια μάλιστα, παρασυρμένη από το σκανδιναβικό «νέο κύμα», αυτό όμως δεν σημαίνει πως έχει αποκατασταθεί πλήρως η λογοτεχνική τάξη των πραγμάτων. Επιπλέον, η επιμονή αρκετών εκδοτικών οίκων να βαφτίζουν –αυθαίρετα– νουάρ οτιδήποτε έχει σχέση με έγκλημα και προβάλλει με φόντο την ελληνική δυστοπία, την αποδομητική παγκοσμιοποίηση ή ένα «σκοτεινό παρελθόν», επιτείνει τη σύγχυση γύρω από ένα δύσκολο είδος, υπερτιμά δυνάμεις και δυνατότητες και, συχνά, αδικεί προθέσεις και αποτελέσματα.

Η συλλογή διηγημάτων Κλέφτες και αστυνόμοι αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση στην εκδοτική συγκυρία και υλοποιεί ένα ενδιαφέρον εγχείρημα, που μένει όμως ανολοκλήρωτο.

Κατ’ αρχάς, ό,τι διαφοροποιεί τη συγκεκριμένη έκδοση από άλλες συλλογές διηγημάτων είναι ότι απαρτίζεται από διηγήματα που γράφτηκαν ειδικά για το ραδιόφωνο και ακούστηκαν από τη συχνότητα του πάλαι ποτέ καλού «902 Αριστερά στα FM», στον οποίον ο Γιάννης Διακογιάννης είχε εκπομπή για το γαλλικό τραγούδι. Στην αναβίωση της παλιάς, επιτυχημένης παράδοσης, όταν «Ιστορίες ανθρώπων που πιάστηκαν στον ‘‘ιστό της αράχνης’’» ή οι περιπέτειες του «Πράκτορα 055» καθήλωναν τα βράδια τους ακροατές της ελληνικής ραδιοφωνίας, συνέβαλαν σημαντικά ο Δάνης Παπαβασιλείου ως «ηθικός αυτουργός», η Τιτίνα Δανέλλη ως «φυσική αυτουργός», έχουσα την επίβλεψη και επιμέλεια του συνολικού εγχειρήματος, η Αντέλα Μέρμηγκα, με την ευρηματική ραδιοσκηνοθεσία της (ιδιαίτερα διαφωτιστική στην παρουσίαση του βιβλίου) και, βεβαίως, ο αξεπέραστος «Θείος Νώντας» – Πουλικάκος.

Η έκδοση μιας επιλογής από τα διηγήματα που γράφτηκαν ειδικά για το ραδιόφωνο (απ’ όπου όμως απουσιάζουν σημαντικοί εκπρόσωποι, όπως ο Π. Μάρκαρης, η Αθ. Κακούρη κ.ά., που συμμετείχαν στο σύνολο των εκπομπών), αντίθετα με τις προσδοκίες, δεν καταφέρνει να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στην ακρόαση και την ανάγνωση, δύο άκρως διαφορετικές προσλήψεις που καθορίζονται κυρίως από τις ιδιαιτερότητες του μέσου. Το αποτέλεσμα που εμφανίζεται στο τυπωμένο χαρτί είναι μάλλον άνισο και αδικεί έργο, συγγραφείς και συντελεστές. Με έναν καλύτερο σχεδιασμό της έκδοσης, η συλλογή θα μπορούσε να ήταν πιο αντιπροσωπευτική, όχι μόνο ως προς τις –πάντα αμφιλεγόμενες– «γενιές των σύγχρονων Ελλήνων αστυνομικών συγγραφέων», όσο και σε σχέση με τους τρεις κύκλους, περιλαμβάνοντας και τα στοιχεία των εκπομπών (ημερομηνίες, πρωταγωνιστές, μουσικοί τίτλοι). Ταυτόχρονα, στην εποχή της οπτικοακουστικής πλημμυρίδας, υπάρχει πάντα η δυνατότητα να συμπεριληφθούν, έστω ενδεικτικά, κάποια ηχητικά αρχεία, που θα συνέβαλλαν στην ανάδειξη του εγχειρήματος χωρίς να επιβαρύνουν ιδιαίτερα την έκδοση.

Έτσι, ο αμήχανος αναγνώστης είτε ανατρέχει στις «μέρες ραδιοφώνου», αναζητώντας με δυσκολία στο Διαδίκτυο τις εκπομπές, ώστε να εντοπίσει στο τυπωμένο χαρτί ό,τι κάποτε απόλαυσε από τα ερτζιανά, είτε, πάλι, σκοντάφτει σε κάποιες ιστορίες, που χάνουν το συγκριτικό πλεονέκτημα της υποβλητικής ραδιοφωνικής σκηνοθεσίας μέσα από τη στεγνή αφήγηση μιας συχνά ενδιαφέρουσας υπόθεσης.

Πιθανόν, μία Audio Book έκδοση, συνοδευόμενη από ένθετο με κάποια διηγήματα, να ήταν προτιμότερη, καθώς θα μπορούσε να συνδυάσει ακρόαμα και ανάγνωσμα, ήχο και ύφος, αγωνία και πλοκή, ώστε το μυστήριο, αφού βρήκε τη συχνότητά του, όπως ήταν και το τρέιλερ της εκπομπής, να συναντήσει και τον αναγνώστη.

Κλέφτες και αστυνόμοι
Νεοκλής Γαλανόπουλος, Κυριακή Γεροζήση, Σέργιος Γκάκας, Τιτίνα Δανέλλη, Βασίλης Δανέλλης, Κώστας Κυριακόπουλος, Ανδρέας Μιχαηλίδης, Τεύκρος Μιχαηλίδης, Δημήτρης Μπούνιας, Μανώλης Πιμπλής, Γιάννης Ράγκος, Γεράσιμος Α. Ρηγάτος, Χρύσα Σπυροπούλου, Φίλιππος Φιλίππου
Ψυχογιός
265 σελ.
Τιμή € 13,30

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: