Δημήτρης Μελικέρτης: «Ο Γιγαντοκυνηγός»
Δημήτρης Μελικέρτης: «Ο Γιγαντοκυνηγός»

Δημήτρης Μελικέρτης: «Ο Γιγαντοκυνηγός»

Αν τα συστατικά στοιχεία για να γραφτεί ένα επιτυχημένο βιβλίο για παιδιά είναι το ενδιαφέρον και πρωτότυπο θέμα, το χιούμορ, η παραγωγική φαντασία, η εικονοπλαστική δεινότητα, η έλλειψη διδακτισμού και η ελκτική μυθοπλασία, τότε το βιβλίο Ο γιγαντοκυνηγός μπορεί να συμπεριληφθεί στην κατηγορία του θελκτικού παιδικού αναγνώσματος.

Και ένα ενδιαφέρον ανάγνωσμα για παιδιά μπορεί να διαβαστεί άνετα και από τους ενήλικες αναγνώστες, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Πρόκειται για την ιστορία ενός γιαγαντοκυνηγού, επιτυχημένου, αναγνωρισμένου και ευτυχισμένου. Ή έτσι τουλάχιστον νόμιζε, αφού συνέδεε την ευτυχία με την επιτυχία και την κοινωνική καταξίωση.

Το όνομά του Τζέιμς Καρούν.

Ένας άντρας κοντύτερος από το άγαλμα που του έστησαν οι συγχωριανοί του για τις ηρωικές του πράξεις. Ήτοι την απαλλαγή του τόπου από τους επικίνδυνους γίγαντες. Ή μάλλον αυτούς που έμαθαν να θεωρούν επικίνδυνους. 

Τόσο ο ήρωας όσο και ο συγγραφέας που πλάθει τον ήρωα δεν στερούνται εφευρετικότητας, ευστροφίας και τεχνικών. Έξυπνα δολώματα, μαγικά δίχτυα, ένα κάρο-κλουβί, ένας λάκκος-φυλακή, δυο φτερωτές λεοπαρδάλεις –η Ίρμα και η Μίρα– και οι γίγαντες πέφτουν στον λάκκο.

Οι χωρικοί ζούσαν με τον παγιωμένο φόβο ότι τόσο τα χωράφια και οι καλλιέργειές τους όσο και οι ίδιοι κινδυνεύουν να τσαλαπατηθούν από τους μοχθηρούς γίγαντες και όλο τους το ενδιαφέρον ήταν στραμμένο στην εξολόθρευσή τους. Χρειάζονταν, λοιπόν, έναν Τζέιμς Καρούν.

Η αιχμαλώτιση των γιγάντων ήταν μια δύσκολη, επικίνδυνη και απαιτητική δουλειά. Μια αποστολή που απαιτούσε έξυπνες τεχνικές και δραστικές λύσεις.

Τόσο ο ήρωας όσο και ο συγγραφέας που πλάθει τον ήρωα δεν στερούνται εφευρετικότητας, ευστροφίας και τεχνικών. Έξυπνα δολώματα, μαγικά δίχτυα, ένα κάρο-κλουβί, ένας λάκκος-φυλακή, δυο φτερωτές λεοπαρδάλεις –η Ίρμα και η Μίρα– και οι γίγαντες πέφτουν στον λάκκο.

Στον αντίποδα του Τζέιμς Καρούν βρισκόταν η γυναίκα του Μελοντί. Ό,τι άρεσε στον σύζυγό της το απεχθανόταν εκείνη. Έπαιζε υπέροχη μουσική και τα κλάματα των φυλακισμένων γιγάντων δεν την άφηναν να ησυχάσει. Τις νύχτες τάραζαν τον ύπνο της και έκλαιγε με μαύρο δάκρυ. Μέχρι που μια μέρα εξαφανίστηκε μυστηριωδώς.

Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκαν όλοι ήταν πως την είχαν απαγάγει οι απαίσιοι, ελεεινοί, φρικαλέοι γίγαντες. Όμως από δω αρχίζει η ανατροπή στη ζωή και τη σκέψη των ηρώων.

Πετυχαίνει μια γραφή ώριμη και ευφάνταστη και καταφέρνει να συνδυάσει τον σουρεαλισμό με τον ρεαλισμό δοσμένα με σύμβολα παραμυθιού και, εν τέλει, παραμυθίας. Το βιβλίο διατρέχει το χιούμορ και ο σαρκασμός, αρετές που συμβάλλουν, συν τοις άλλοις, στη διασκέδαση και την τέρψη του αναγνώστη.

Στη διαδρομή για την εύρεση της Μελοντί θα μάθουν όλοι να βλέπουν τον κόσμο διαφορετικά, θα αναμετρηθούν με τις προκαταλήψεις και θα άρουν τις μέχρι τότε πεποιθήσεις τους.

Ο Δημήτρης Μελικέρτης, αρκετά νέος και πρωτοεμφανιζόμενος, διαθέτει την ωριμότητα να καταπιαστεί με δύσκολα θέματα, αλλά καθόλου με τρόπο διαχειριστικό. Θα έλεγα ότι εμβαθύνει αρκετά σε θέματα κοινωνιολογικά.

Το βιβλίο μιλάει για την ιδιαιτερότητα, τη δύναμη των παγιωμένων προκαταλήψεων, την ψευδαίσθηση ένεκα της αναγνώρισης και της επιτυχίας, την αλαζονεία, τη συνύπαρξη μέσα από την αποδοχή του άλλου, την πίστη στις δυνάμεις μας και την αναγνώριση των σφαλμάτων με το γκρέμισμα του εγώ και την υιοθέτηση του εμείς.

Ο νεαρός Μελικέρτης έχει δεχτεί αναγνωστικές επιδράσεις από τους μοντερνιστές της παιδικής αγγλοσαξονικής λογοτεχνίας – μου θύμισε στιγμές του Ρόναλντ Νταλ. Ο ίδιος όμως προσθέτει τη δική του μαγιά και δημιουργεί ένα εντελώς προσωπικό στιλ, με άρτιο γλωσσικό εργαλείο. Πετυχαίνει μια γραφή ώριμη και ευφάνταστη και καταφέρνει να συνδυάσει τον σουρεαλισμό με τον ρεαλισμό δοσμένα με σύμβολα παραμυθιού και, εν τέλει, παραμυθίας. Το βιβλίο διατρέχει το χιούμορ και ο σαρκασμός, αρετές που συμβάλλουν, συν τοις άλλοις, στη διασκέδαση και την τέρψη του αναγνώστη.

 

Ο γιγαντοκυνηγός
Δημήτρης Μελικέρτης
Εικονογράφηση: Πέτρος Χριστούλιας
Πατάκης
63 σελ.
ISBN 978-960-16-6882-6
Τιμή: €5,90
001 patakis eshop

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΝΕΑΝΙΚΑ - ΕΦΗΒΙΚΑ
Lluís Prats: «Χάτσικο, ο σκύλος που περίμενε»

Είναι λίγο πολύ γνωστή η αληθινή ιστορία του Χάτσικο, του πιστού σκύλου Ακίτα που είχε τόσο πολύ δεθεί με το αφεντικό του ώστε να εξακολουθεί να τηρεί την καθημερινή τους συνήθεια ακόμα και όταν ο...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΝΕΑΝΙΚΑ - ΕΦΗΒΙΚΑ
Βασίλης Κουτσιαρής, Γιάννης Διακομανώλης: «Η γραμμή»

Ο κοινωνικός αποκλεισμός έχει πολλές εκφάνσεις, και κάποιες φορές ο αντίκτυπός του γίνεται αντιληπτός διαφορετικά από τον καθένα. Όσον αφορά το σχολικό περιβάλλον, συγκεκριμένα, είναι πολύ εύκολο να...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΝΕΑΝΙΚΑ - ΕΦΗΒΙΚΑ
Χρήστος Δημόπουλος: «Η έβδομη Καρυάτιδα»

Από τις εκδόσεις Ψυχογιός και στη σειρά «Μικρή Πυξίδα» κυκλοφορεί το τρίτο βιβλίο του Χρήστου Δημόπουλου που ασχολείται με τις «Περιπέτειες του Ήπιου Θερμοκήπιου». Τίτλος του βιβλίου: Η έβδομη...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: