fbpx
Joachim Friedrich: «4½ φίλοι και το αίνιγμα στο σπίτι του επιστάτη»

Joachim Friedrich: «4½ φίλοι και το αίνιγμα στο σπίτι του επιστάτη»

 Από τους «Μυστικούς 7» και τους «5 Φίλους», έως τον «Ντετέκτιβ Κλουζ», τα παιδικά βιβλία είναι γεμάτα από παραδείγματα «αστυνομικής» λογοτεχνίας. Εξάλλου, «Έτσι είναι τα παιδιά. Τους αρέσει να παίζουν τον ντετέκτιβ», όπως λέει και ο κύριος Πέντελ στο έβδομο βιβλίο του Γιόαχιμ Φριντριχ 4½ φίλοι και το αίνιγμα στο σπίτι του επιστάτη. Η σειρά αποτελείται από είκοσι τρία βιβλία, εκ των οποίων έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά τα εφτά από τις εκδόσεις Μίνωας. Οι 4½ φίλοι απαρτίζονται από τρία αγόρια, ένα κορίτσι και έναν σκύλο. Τον Κάλε, τον ιδρυτή και αρχηγό του γραφείου ντετέκτιβ «Κάλε και Σία», τα δίδυμα αδέρφια τη Στέφι και τον Κάρστεν, τον Φρίντελ, που είναι και αφηγητής της ιστορίας και έναν σκύλο, τον Πεντάμορφο. Ως δαιμόνιοι ντετέκτιβ μπλέκουν σε ευτράπελες ιστορίες στην προσπάθειά τους να λύσουν μυστήρια και παράξενες υποθέσεις.

Δεν είναι μόνο αυτά που συμβαίνουν μέσα στο σχολείο. Είναι και οι παράξενες φωνές που ακούγονται από το σπίτι του επιστάτη ή το γεγονός ότι η αγαπημένη καθηγήτρια του Φιντέλ, η κυρία Σούλτε-Στράτμαν, βρίσκεται σε πραγματικό κίνδυνο.

Στο βιβλίο Το αίνιγμα στο σπίτι του επιστάτη τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Μικροκλοπές, βανδαλισμοί, παρενοχλήσεις είναι μερικά από τα εξωφρενικά που συμβαίνουν και έχουν κάνει την κατάσταση έκρυθμη στο σχολείο των τεσσάρων φίλων. Από τότε που εγκαταστάθηκε ο νέος επιστάτης, ο κύριος Πέντελ, οι αφορμές για παρεξηγήσεις ακολουθούν η μία την άλλη, κάνοντας αναγκαία την παρέμβαση των φίλων εκεί που η αστυνομία αδυνατεί να απαντήσει. Δεν είναι μόνο αυτά που συμβαίνουν μέσα στο σχολείο. Είναι και οι παράξενες φωνές που ακούγονται από το σπίτι του επιστάτη ή το γεγονός ότι η αγαπημένη καθηγήτρια του Φιντέλ, η κυρία Σούλτε-Στράτμαν, βρίσκεται σε πραγματικό κίνδυνο.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Μια κλοπή, συνολικά περίπου πεντακοσίων ευρώ από τα αποδυτήρια των μαθητών, ήταν ο λόγος που οδήγησε τον υπαστυνόμο Στέκερ στο σχολείο των παιδιών. Από εκείνο το σημείο και μετά οι 4½ φίλοι βάζουν σκοπό να φέρουν σε πέρας τη δύσκολη αυτή υπόθεση. Ανιχνεύοντας την ιστορία ανακαλύπτουν όμως και άλλες, πιο σκοτεινές πλευρές, όπως την κλοπή της πουδριέρας της κυρίας Σούλτε-Στράτμαν, την περίεργη συμπεριφορά του νέου επιστάτη του κυρίου Πέντελ, ο οποίος βρίσκεται σχεδόν πάντα αναμεμειγμένος σε κάθε συμβάν, και τα ενοχοποιητικά βλέμματα των άλλων καθηγητών. Αυτοί όμως οι φανταστικοί ντετέκτιβ δεν θα λυγίσουν πουθενά, δεν θα φοβηθούν μέχρι που τελικά θα αποκαλύψουν την αλήθεια, η οποία ξεπερνά κάθε αστυνομικό σενάριο.

Το βιβλίο του Γιόαχιμ Φρίντριχ είναι ένα διασκεδαστικό βιβλίο. Καλογραμμένο, με το κάθε κεφάλαιο να σταματά στο σωστό σημείο για να το διαδεχθεί το επόμενο, χωρίς να χάνει τίποτα από την αγωνία και τη συνέχεια του «σεναρίου», με εικόνες ζωντανές, έντονους διαλόγους και αναλυτική παρουσίαση των σκέψεων των ηρώων, βάζοντας έτσι τα παιδιά ως αναγνώστες να γίνουν μέρος του μυστηρίου. Χαρακτηριστικό και πρωτότυπο για ένα παιδικό βιβλίο, ιδιαίτερα για τα δεδομένα της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας, είναι οι σκέψεις και οι αντιδράσεις του Φρίντελ απέναντι στη βιολόγο του κυρία Σούλτε-Στράτμαν, την οποία έχει ερωτευτεί. Κάθε παιδί έχει έναν αυτόνομο χαρακτήρα, ο οποίος χτίζεται σταδιακά μέσα στο βιβλίο και μας δίνει να καταλάβουμε γιατί αυτή η ομάδα είναι τόσο πετυχημένη στη δουλεία της. Μοναδικός και με ιδιαίτερες ικανότητες είναι έξαλλου και ο Πεντάμορφος, που η συμβολή του αποδεικνύεται καταλυτική. Αν σ’ ένα καλό αστυνομικό μυθιστόρημα κρύβεται συνήθως μια ιδιαίτερη και περιπεπλεγμενη ιστορία, μικρά ψέματα και ατρόμητοι ήρωες το βιβλίο του Φρίντριχ περιέχει όλα αυτά τα στοιχεία, παρουσιασμένα με μια άλλη οπτική, φυσικά. Μια ιστορία γεμάτη ευτράπελα, γκάφες και πρωταγωνιστές που, προκειμένου να φτάσουν στη λύση, δεν ρισκάρουν να εκτεθούν, να τολμήσουν και τελικά να διασκεδάσουν τους μικρούς αναγνώστες.

Μια ιστορία γεμάτη ευτράπελα, γκάφες και πρωταγωνιστές που, προκειμένου να φτάσουν στη λύση, δεν ρισκάρουν να εκτεθούν, να τολμήσουν και τελικά να διασκεδάσουν τους μικρούς αναγνώστες.

Ο Γερμανός συγγραφέας του βιβλίου είναι μια εξίσου περίεργη περίπτωση. Με διδακτορικό στη μακροοικονομία, καθηγητής οικονομικής των επιχειρήσεων και στέλεχος επιχειρήσεων, όπως η Lufthansa,ζει με την οικογένεια του στην πόλη Μπότροπ της Γερμανίας και εκτός από τους 4 1/2 φίλους έχει γράψει ιστορίες μυστηρίου για εφήβους. Η εικονογράφηση,επίσης,του βιβλίου από την Ρεγγίνα Κεν είναι διακριτική, όπως ταιριάζει σε βιβλία που απευθύνονται σε παιδία πάνω των 8 ετών, αλλά παραστατική και ενδιαφέρουσα. Τέλος, αν ένα βιβλίο κερδίζει τους αναγνώστες, όχι μόνο λόγω της πλοκής και του τρόπου που αυτή εξελίσσεται, αλλά και λόγω της γλώσσας, η απόδοσή του στα ελληνικά από την Ιωάννα Αγγελάκη συνεισφέρει εξαιρετικά στην εύκολη και ευχάριστη ανάγνωσή του.

 

4½ φίλοι και το αίνιγμα στο σπίτι του επιστάτη
Γιόαχιμ Φρίντριχ
Μετάφραση: Ιωάννα Αγγελάκη
Εικονογράφηση: Ρεγγίνα Κεν
Μίνωας
176 σελ.
ISBN 978-618-02-0862-7
Τιμή: €8,50
001 patakis eshop

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΝΕΑΝΙΚΑ - ΕΦΗΒΙΚΑ
Kiran Millwood Hargrave: «H Τζούλια και ο καρχαρίας»

Εμένα με λένε Τζούλια. Και θα σας διηγηθώ την ιστορία από εκείνο το καλοκαίρι που πέρασα σε έναν φάρο. Το καλοκαίρι που σχεδόν έχασα τη μαμά μου και βρήκα έναν καρχαρία πιο παλιό κι από τα αιωνόβια δέντρα... Απλά,...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΝΕΑΝΙΚΑ - ΕΦΗΒΙΚΑ
Στέλλα Στεργίου – Γεωργία Ζάχαρη: «Άλκη Ζέη: Κοντά στις ράγιες»

Μία πολύ επιτυχημένη μεταφορά σε graphic novel ενός από τα πιο αγαπημένα μυθιστορήματα της μεγάλης Ελληνίδας συγγραφέα, της Άλκης Ζέη, η οποία απεβίωσε το 2020, υπογράφουν δύο νέες γυναίκες...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΝΕΑΝΙΚΑ - ΕΦΗΒΙΚΑ
Θοδωρής Κούκιας: «Τετράγωνα κύματα, ιπτάμενες μέδουσες»

Συναρπάζει νεαρούς αλλά και μεγαλύτερους αναγνώστες το βιβλίο του Θοδωρή Κούκια Τετράγωνα κύματα, ιπτάμενες μέδουσες, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος, για αναγνώστες από 15 ετών. Η ιστορία του...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.